Najmoćniji proizvođač zrakoplova: Airbus oder Boeing? Duel na nebu je odlučen

Gerhard Hegmann/welt.de
Autor 31.10.2020. u 13:03

Najmoćniji proizvođač zrakoplova: Airbus oder Boeing? Duel na nebu je odlučen

foto: EPA

Vazduhoplovna branša je na koljenima. Međutim, Airbus je iznenadio sa najavom da će 2021. opet povećati proizvodnju. Nasuprot tomu Boeing može samo sanjati o boljim vremenima. Podaci iz koncerna pokazuju razliku u klasi.

Piše: Gerhard Hegmann

Preveo: Ešref Zaimbegović

Samo u jednoj tački su ljuti suparnici Airbus i Boeing jedinstveni: Negdje između 2023. i 2025. vazdušni saobraćaj će opet dostići nivo iz 2019. dakle prije Corone. Međutim tada počinju i razlike.

Oba koncerna smanjili su proizvodnju i ukidaju radna mjesta. Ipak Evropljani su u cjelini veći optimisti i već stavljaju u izgled zaokret. Kako je šef Airbusa Guillaume Faury prilikom prezentacije kvartalnih podataka rekao, proizvodnja bi mogla u drugoj polovini 2021. opet rasti, od trenutno mjesečno 40 na 47 komada najviše prodavanog modela malog A320. Prije Corona krize taj broj je bio 60 do 65.

Istorijski najveća kriza vazdušnog saobraćaja izgleda da se razvija u jednu vrstu konačnog obračuna, koji proizvođač će ubuduće dominirati i koje avio linije će preživjeti kao kupci. Tokom decenija iskristalizirala je transatlantska trka rame uz rame.

Katastrofe bi mogle sada natjecanje dugoročno pomjeriti u korist Evropljana. Međutim, avio linije su iz razloga konkurencije zainteresovane da nijedan od dva velikana ne postane suviše moćan i da može konačno određivati cijene.

Tačno na današnji dan prije dvije godine počela je za američkog proizvođača katastrofa sa modelom Boeing – 737 – Max. Prvo je 29. oktobra 2018. u Indoneziji pao jedan model avio linije Lion Air. Pet mjeseci kasnije slijedio je dalji pad kod Ethiopian Airlines. Ukupno je nastradalo 346 ljudi.

Nadzorni uredi su uveli zabranu letenja zbog nesigurnog softvera koji važi kao izazivač nesreća. Još uvijek nema konačnog zelenog svjetla za novi start aviona ali se uskoro očekuje. Boeing je u međuvremenu proizveo i parkirao 450 aviona Max. Fijasko košta više milijardi i naštetio je ugledu Boeinga.

Onda je sa pandemijom Corone i cjelosvjetskim ograničenjima putovanja došao drugi udar za Boeing – a ovaj put i za Airbus. Avio linijama nedostaje novac da bi kupile nove modele ili da bi preuzele već naručene.

Dok je kod Boeinga parkirano samo od modela Max 450 aviona kod Airbusa je sredinom godine bilo 145 novih, ali neisporučenih modela. Do kraja septembra ovaj broj se smanjio na 135, što je kod Airbusa već ocijenjeno kao uspjeh. Tako novac dolazi u kasu.

Airbus je do kraja septembra isporučio 341 džeta, Boeing samo 98

Dok Airbus i dalje isporučuje, Boeing još uvijek ne može svoj najprodavaniji model 737 predati kupcima. To pomaže Evropljanima. Airbus je do kraja septembra isporučio 341 aviona – Boeing samo 98.

Evropljani pod crtom bilježe 300 novih narudžbi – kod Boeinga su skoro 1000 storniranja narudžbi. Airbus ima narudžbe za 7441 model, Amerikanci 4300.

U prvih devet mjeseci Airbus bilježi gubitak od 2,69 milijardi evra, kod Boeinga to iznosi 3,05 milijardi dolara. Tome su doprinijele ispravke vrijednosti, ukidanje radnih mjesta i kod Boeinga debakl sa Maxom. U operativnom poslu, bez specijalnih efekata Airbus bi ostvario dobitak.

Šef Airbusa Faury i njegov njemački finansijski direktor Dominik Asam sada naglašavaju da imaju finansije pod kontrolom i da u četvrtom kvartalu treba u kasu opet da dođe više novca nego će se izdati. „Nakon devet mjeseci mi vidimo napredak u prilagođavanju našega posla na novo corona tržišno okruženje“, rekao je Faury.

Pored finansijskih podataka ima još pokazatelja da Airbus krizu savladava bolje nego Boeing. Tako je Airbus proknjižio više od milijarde evra kao trošak za najavljeno ukidanje 17.000 radnih mjesta koje će se izgleda moći savladati bez otpuštanja. Faury je govorio o konstruktivnim razgovorima sa predstavnicima zaposlenih i pomoći kroz državni novac za skraćeni rad.

Nasuprot tomu Boeing je povećao svoje planove otpuštanja za još 7000 na 30.000 radnih mjesta. Dakle Amerikanci ukidaju skoro dvostruko više radnih mjesta nego Airbus. Osim toga Boeing najavljuje moguće dalje pomjeranje uvođenja na tržište novog džambodžeta 777X i moguće dalje smanjenje proizvodnje kod modela 787 Dreamliner.

Na drugu stranu šef Airbusa Faury radije govori o tome da će jako smanjena proizvodnja malog modela A320 u drugoj polovini 2021. biti opet povećana. „To je pokriveno našim narudžbama“, naglasio je Faury. On je objasnio da je na tržištu veoma živo.

Tako se šef njemačkog proizvođača motora MTU Aero Engines, Reiner Winkler, pri izlaganju podataka MTU kratko nakon prezentacije Airbusa izjasnio oprezno o tome da li će stvarno doći do zaleta. Postoje analitičari koji očekuju drugačiji scenario. Vjerovatno će sljedećih mjeseci sve biti jasnije.

Minhenski proizvođač motora, koji sam bez otkaza smanjuje broj radnih mjesta, bio bi za povećanje u svakom slučaju pripremljen. Winkler je ukazao na to da je naprimjer u Kini unutrašnji vazdušni saobraćaj već dostigao nivo od prije corone. Dvije trećine aviona sa prolazom kroz sredinu su u cijelom svijetu opet u pogonu.

Šef Boeinga Dave Calhoun morao je upravo na prezentaciji svojih kvartalnih podataka od analitičara slušati pitanje da li se tržište dugoročno konačno okrenulo u korist Evropljana. Airbus ima sa modelom A321Neo i model za duge trase kojemu Amerikanci ne bi mogli suprotstaviti nešto uporedivo.

Niko ne zna kako će kupci reagovati na 737 Max

Šef Boeinga ukazao je na zabranu isporuka modela Max i da Boeing osim toga planira jedan novi avion. Jedna ideja, koja se godinama stalno diskutuje u raznim varijantama i oznakama. Međutim, kompletan novi razvoj jednog aviona košta milijarde. A Amerikanci moraju izdati ogromne iznose zbog mizerije 737 Max.

Osim toga niko ne zna kako će putnici reagovati na model 737 Max kada opet bude smio letjeti. Avio linije i proizvođači aviona u corona krizi stalno naglašavaju kako je zanemarivo mali riziko zaraze u avionu. Boeing bi morao dodatno još naglasiti koliko je siguran prerađeni model 737 Max. Planovi Boeinga previđaju da će se početkom 2022. mjesečno opet proizvoditi 31 primjerak. Airbus želi sa svojim modelom znatno nadmašiti nivo Amerikanac.

welt.de

Tagovi:
Gerhard Hegmann/welt.de
Autor 31.10.2020. u 13:03