Politički haos u Italiji

Najnepopularniji političar obara najomiljenijeg premijera

 Frank Hornig
Autor 4.2.2021. u 09:18

Najnepopularniji političar obara najomiljenijeg premijera

Matteo Renzi je dopustio da propadnu svi pokušaji da se spasi savez lijevog centra – Foto: MASSIMO PERCOSSI / picture alliance / ANSA

Matteo Renzi razara koaliciju lijevog centra. Sada bivši šef EZB Draghi treba da formira višepartijski kabinet. Italijanski predsjednik i građani nemaju razumijevanje za haos usred pandemije.

Piše:  Frank Hornig, Rim – 03.02.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Na kraju ni papa nije mogao pomoći Italiji. Bilo je 19:30 sati kada je Franjo u utorak uveče poslao izuzetan twit. Mi ne trebamo „biti solisti, nego dio jednoga hora“, pisao je pontifeks, „koji ponekad krivo zvuči ali uvijek mora pokušati da pjeva zajedno“.

Međutim, već je bilo prekasno. Još iste večeri Mateo Renzi, trenutno najglasniji solista u italijanskoj politici, dopustio je da propadne posljednja runda pregovora u Rimu. Svi pokušaji da se dosadašnji savez lijevog centra još spasi su propali. Loše ili ne – hor je otpjevao.

Čak i za, na političke krize naviknut Italijane, bili su to dramatični časovi u utorak. Od vikenda su posvađani bivši partneri još jednom sondirali novi koalicioni pakt. Tako je zahtijevao predsjednik države Sergio Mattarella, nakon što je Renzi u januaru povukao svoje ljude iz koalicije a premijer Giuseppe Conte dao ostavku u nadi da će brzo moći formirati novu vladu.

Vlada Contea je konačno pala

Međutim, sve je bilo uzalud. Kada je Mattarella u utorak oko 20:30 sati saznao za neuspjeh razgovora a kraj koalicije je bio definitivno zapečaćen nastupio je malo kasnije pred kamere i održao političkoj klasi lekciju koja kao da je izlazila iz duše mnogih građana.

„Mi se nalazimo usred pandemije, širenje virusa je alarmirajuće“, podsjetio je 79-godišnjak narodne zastupnike, „naši sugrađani zahtijevaju konkretne i brze odgovore na njihove dnevne probleme“. Njegova zemlja mora se uhvatiti u koštac sa „teškim socijalnim problemima“ i osim toga do aprila u Briselu predstaviti kako želi upotrijebiti istorijski paket pomoći EU. „Mi sebi ne možemo dozvoliti da propustimo ovu jedinstvenu priliku za budućnost naše zemlje.“

Većina Italijana reaguje sa nerazumijevanjem

Sa takvim nerazumijevanjem kao predsjednik države na politički haos u Rimu reagovala je i većina Italijana. Jedva da neko razumije zašto zemlja između kriza corone i vakcinisanja i gospodarske krize bez nužde treba da savladava i krizu vlade.

Kratko nakon što je Mattarella završio svoj govor nadmetali su se gosti u političkim emisijama sa različitim ocjenama dosadašnje vlade. „Ogromna konfuzija“, „cirkus“, „nedostojni spektakl“, „veliki politički promašaj“ – bile su izjave. Jedan hirurg podsjetio je na stotine žrtava koje pandemija i dalje dnevno izaziva. „Čini me bijesnom kad mislim na mnoge ljudske žrtve“, saglasila se jedna profesorica. „To građani neće oprostiti“, kazala je jedna novinarka.

Matteo Renzi: Dva procenta u anketama – a ipak moćan

U centru kritike stoji Matteo Renzi. U anketama on doduše dolazi na samo oko dva posto – međutim, bez 18 senatora iz njegove 2019. osnovane izdvojene partije Italia Viva dosadašnja koalicija iz Pokreta 5 zvijezdica i socijaldemokratskog PD je izgubljena.

Što je dublje tonula Renzijeva partija utoliko su glasniji, drastičniji, mnogobrojniji i apsurdniji postajali njegovi prijedlozi proteklih tjedana. Sa hrabrošću očajnika  46-godišnjak, koji kao bivši gradonačelnik Firence i nekadašnji premijer ima iza sebe značajnu karijeru, probijao se u prvi plan i borio se za pažnju. Uvijek u nadi da zaustavi svoj duboki pad i koči uspon svoga nasljednika Contea.

Novo izborno pravo, drugačiji rokovi zastare u krivičnom pravu, novi šefovi za nadređene službe – na kraju je djelovalo samo još proizvoljno sa kakvim zahtjevima je on svoje političke „prijatelje“ tjerao u tjesnac. „Renzi zahtjeva stvari“ glasio je jučer najomiljeniji hashtag na italijanskom twitteru povezan sa nebrojenim karikaturama ili ciničnim izjavama.

I šta sada? Svoj najvažniji cilj Renzi je postigao. Trenutno vjerovatno najnepopularniji političar Italije srušio je najomiljenijeg premijera unazad 25 godina: Conte je još samo u tehničkom mandatu i mora uskoro napustiti sjedište vlade u Palazzo Chigi.

To je strategijski izvanredan učinak, politički je za njegov ugled katastrofalan. A njegovi dosadašnji partneri ostaju blamirani i povrijeđeni.

Mattarella smatra nove izbore opasnim

Sada su dva puta otvorena predsjedniku države Mattarelli:

  • On može raspustiti parlament i raspisati nove izbore.
  • Ili će podržati nepolitičku vladu eksperata kakvu je naprimjer vodio Mario Monti za vrijeme eurokrize od 2011. do 2013. godine.

Za vrijeme svoga govora na TV u utorak uveče on je jasno rekao da trenutno smatra nove izbore opasnim.

Raspuštanje parlamenta praćeno dvomjesečnom izbornom kampanjom i nakon toga možda dugim formiranjem vlade Italija usred krize corone ne može sebi dozvoliti. On je apelovao na sve političke snage u parlamentu da zajedno formiraju vladu koja bi odmah krenula na najteže krize.

Bivši predsjednik EZB treba da formira novu vladu

Željeni kandidat za Conteovog nasljednika već je nađen. U srijedu u 12 sati u Kvirinal palati, sjedištu Mattarelle, očekuje se Mario Draghi. Nakadašnji predsjednik EZB treba pokušati da formira neku vrstu kabineta nacionalnog jedinstva.

Još u utorak veče desničarski populisti Matteo Salvini (Lega) i Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) su jasno rekli da oni zahtijevaju nove izbore. Uticajni političari Pokreta 5 zvijezdica – koji sa 33 posto ima najviše mjesta u parlamentu – odmah su odbili Draghija kao „apostola elita“. Skladno horsko pjevanje koje je Papa poželio neće uskoro biti dostupno u Italiji.

spiegel.de

 Frank Hornig
Autor 4.2.2021. u 09:18