Neravnomjerni oporavak svjetskog gospodarstva

ESWAR PRASAD
Autor 14.4.2021. u 11:35

Neravnomjerni oporavak svjetskog gospodarstva

Images/LightRocket via Getty Images

Piše: Eswar Prasad – 05. april 2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Šanse za brz i ravnomjeran oporavak od krize Covid-19 se pogoršavaju. Izgledi za rast svjetskog gospodarstva u međuvremenu jako divergiraju. Iako najnovija aktuelizacija  Brookings-Financial Times Tracking Indexes for the Global Economic Recovery (TIGER) nudi određeni povod za optimizam, ona izaziva i nove brige. Euforija vakcinisanja je u najvećem broju zemalja prigušena zbog sporog toka vakcinisanja; istovremeno novi talasi Covid -19 infekcije prijete toku konjukture mnogih narodnih gospodarstava.

Zemlje rasta

SAD i Kina 2021. spadaju među najvažnije pokretače globalnog gospodarskog rasta. U obje zemlje potrošnja privatnih domaćinstava i investicije preduzeća jako su se povećali, a pokazatelji povjerenja u privatnom sektoru su se poboljšali. Industrijska proizvodnja se u većini zemalja oporavila, čime se stabilizovala cijena sirovina i međunarodna trgovina. Uprkos tome, SAD, Kina, Indija, Indonezija i Južna Koreja mogle bi biti jedina važna narodna gospodarstva čiji BDP će do kraja godine prekoračiti nivo koji je bio prije početka pandemije. U najvećem broju drugih regiona recesija 2020. godine u BDP i zaposlenosti najvjerovatnije će ostaviti dugotrajnije ožiljke. Za gospodarstvo SAD-a može se očekivati izuzetna godina. Veliki budžetski impulsi, labava novčana politika i nakupljena potražnja mogle bi dovesti do jakog rasta BDP-a. Obnovljeno povjerenje potrošača i gospodarstva dovelo je do sveopšte jake potrošnje, a finansijska tržišta razvijaju se i dalje dobro. Čak je i razvoj na tržištu rada ohrabrujući: u martu je otvoreno 916.000 novih radnih mjesta – više nego dvostruko u odnosu na februar i više nego i u jednom mjesecu od prošlog augusta. 

Novčana politika

Zadatak novčane politike ove godine sastojaće se u tome da razlikuje fantomske inflacije (predstojeći ponovni rast nakon pada 2020) i temeljni pritisak plata i cijena. Porast rendite kod državnih obligacija izazvan kombinacijom poboljšanih izgleda rasta, rizikom inflacije i brigom o zaduženosti odslikava izazove pred kojima stoje donosioci političkih odluka pri dešifrovanju i upravljanju tržišnim očekivanjima. U idealnom slučaju eventualne dodatne konjukturne mjere imaće za cilj povećanja ukupne potražnje i istovremeno dugoročno poboljšanje produktivnosti.

Kina

Dinamika rasta u Kini u isto vrijeme ostaje jaka i neuravnotežena. Vlada pažnju sve više posvećuje srednjoročnim strukturnim pitanjima, kao i smanjenju rizika u finansijskom sistemu. Posljednji Narodni kongres podržao je ponovni fokus na obnovljeno usmjeravanje potražnje u pravcu privatne potrošnje i prebacivanje izvora proizvodnog rasta na visoko vrijednu izradu, sektor usluga kao i mala i srednja preduzeća.

Stoga izgleda da kineski uredi teže normalizaciji makroekonomske politike, pri čemu se u toku godine može očekivati određena konsolidacija budžeta i ograničeno pooštravanje novčane politike. Sa ovim pristupom idu i razborite mjere regulacije da bi se upravljalo prijetećim pregrijavanjem sektora nekretnina. Iako će se trgovinske napetosti SAD-a vjerovatno nastaviti i pod vladom Joe Bidena, izgleda da one nisu više važan faktor koji utiče na raspoloženje u privatnom sektoru ili rast u SAD ili Kini.

Evropa i ostali svijet

Evropska narodna gospodarstva – kako ona u centru tako i ona na periferiji evrozone – bore se trenutno sa novim talasima Covid-19, usporenim programima vakcinacije i političkim nedostatkom orijentacije. Dok se industrijska proizvodnja u Njemačkoj dobro održala, veliki dijelovi evrozone moraće vjerovatno čekati do kraja 2022. da dostignu BDP na nivou prije pandemije.

Velika Britanija, koja je 2020. kroz Brexit i Covid-19 istovremeno morala izdržati dva oštra udara, napravila je u vakcinaciji stanovništva dobar napredak i tako poboljšala svoje izglede za rast. Japanski oporavak, međutim, i pored obimnih konjukturnih mjera izgleda krhak: Povjerenje potrošača i rast izvoza ostaju slabi.

Što se tiče tržišta u razvoju, izgleda da u međuvremenu ima više gospodarskih razvojnih tokova od kojih neki izgledaju znatno bolje nego drugi. U Indiji jakom oporavku doprinose kako proizvodni tako i sektor usluga. Međutim, rastući broj zaraženih od korone, rastuća inflacija i ograničeni manevarski prostor u budžetu (na osnovu visoke zaduženosti države) mogli bi ovu dinamiku oslabiti.

Trenutno je oporavak cijena nafte poboljšao izglede zemalja važnih proizvođača nafte kao što su Nigerija, Rusija i Saudijska Arabija. Nasuprot tome, brazilsko gospodarstvo posrće, što odslikava nezaustavljivo širenje virusa kao rezultata slabog političkog vođstva. Turska ima slične brige, ali je ipak uspjela da u 2020. ostvari mali pozitivan rast.

Svjetsko gospodarstvo

Nakon znatnog pada u 2020. kurs dolara se 2021. stabilizovao. U skladu sa laganim rastom rendite kod američkih obligacija može se očekivati za mnoga tržišta i zemlje u razvoju loša situacija, posebno za one koje su jako zadužene u stranoj valuti. Pritisak na finansijska tržišta mogao bi se zaoštriti ukoliko različiti tokovi rasta (sa slabijim rastom u osjetljivim narodnim gospodarstvima) ostanu tokom godine.

Svjetsko gospodarstvo se zato nalazi u odlučujućem momentu. Mnoge zemlje trenutno stoje pred teškom odlukom: da li svoja gospodarstva uprkos daljem širenju virusa trebaju otvoriti i da li trebaju pokrenuti dodatne makroekonomske impulse šta bi ih moglo izložiti lošem kompromisu između kratkoročne koristi i dugoročne slabosti. Postoji mnogo nesigurnosti, puno toga stoji na kocki i neodlučna politika bi opteretila povjerenje potrošača i gospodarstva i tako povećala gospodarsko opterećenje. Recept za jak, trajan oporavak ostaju odlučne mjere za kontrolu virusa, povezane sa uravnoteženim novčano i fiskalno političkim impulsima i mjerama koje podržavaju potražnju i povećavaju produktivnost. U narodnim gospodarstvima, koja trenutno doživljavaju jak oporavak, popuštanje bi bilo u obje dimenzije preuranjeno; drugdje će politika morati svoje napore u obje još pojačati.

Eswar Shanker Prasad (1965) je indijski ekonomist. On je Tolani senior profesor na International Trade Policy univerziteta Cornell i senior fellow na Brookings Institution gdje drži katedru Novo stoljeće u ekonomiji.

project-syndicate.org

ESWAR PRASAD
Autor 14.4.2021. u 11:35