Nouriel Roubini predviđa: „Mister propast“ za Bidenovo predsjedništvo

finanzen.net
Autor 31.1.2021. u 11:12

Nouriel Roubini predviđa: „Mister propast“ za Bidenovo predsjedništvo

Novi predsjednik SAD je jedan tjedan u mandatu i već je pokrenuo akciju da mnoge zaključke svoga prethodnika poništi. Međutim Bidenovo predsjedništvo neće biti označeno obnovom – „Mister propast“ Nouriel Roubini predviđa novom mandataru četiri teške godine.

Piše: finanzen.net

Preveo: Ešref Zaimbegović

Nemiri i sajber napadi

U intervjuu sa “Der Spiegel” ekonomski ekspert objašnjava da on očekuje da će predsjedništvo Joe Bidena biti zasjenjeno civilnim nemirima. On konkretno računa sa oružanim pobunama posebno od strane bijelih nacionalista koji time hoće da provociraju ljevičare.

Osim toga treba računati sa sajber napadima upozorava dalje ekonomski ekspert. Pritom on računa da će takvi napadi dolaziti iz Rusije i Kine. Usto će se time vjerovatno širiti lažne informacije. „To će označiti sljedeće četiri godine“.

Biden mora zemlju ujediniti preko gospodarske politike.

Da bi duboko podijeljenu zemlju ujedinio Biden će se morati poslužiti gospodarsko političkim koracima, vjeruje Roubini. On mora pokušati „dobiti nazad bijele radnike“. Da bi stvorio radna mjesta novi predsjednik SAD, prema njegovom mišljenju mora pokrenuti neke stvari: Startovati velike infrastrukturne programe i podržavati ekologiziranje gospodarstva. „Ja se samo bojim da su mnoge pristalice Trumpa tako tvrdoglavi, da to neće puno pomoći“, pokazuje ekonomista poznat po nadimku „Mister propast“ malo optimizma.

Roubini zahtjeva master plan

Da bi se pomoglo gospodarstvu da opet stane na noge Roubini zahtjeva obimne investicije. „Država mora investirati u 5G, vještačku inteligenciju, robotiku i infrastrukturu. Biden mora pripremiti nacionalni master plan slično kao što je to učinila Kina“. Posebno polazeći od pozicije da Kina ostvaruje agresivni rast više nije moguće kao predsjednik držati se van gospodarske politike, kao što je to naprimjer uradio Brack Obama. U svakom slučaju Roubini računa sa tim da bi moglo trajati godinama dok rezultat ne bude vidljiv. „Nije dovoljno samo izdavati novac“, naglasio je on.

finanzen.net
Autor 31.1.2021. u 11:12