'Zabrinjavajuća slika'

Novinari u Evropi suočavaju se sa sve većim rizikom, upozorava grupa za slobodu štampe

Jon Henley
Autor 14.4.2021. u 16:58

Izdvajamo

  • Organizacija je opisala pravi „krstaški rat vlasti protiv medija“ u zemljama južne Evrope, poput Bugarske (111.), Crne Gore (105.) i Albanije (84.), a novinari kritični prema vlastima bivaju suspendovani, pritvoreni i uznemiravani.

Povezani članci

Novinari u Evropi suočavaju se sa sve većim rizikom, upozorava grupa za slobodu štampe

Mjesto ubistva Giorgosa Karaivaza, foto: Costas Baltas/Reuters

Reporteri bez granica (RSF) govore o pritiscima na slobodu štampe nakon ubistva grčkog novinara Giorgosa Karaivaza u Atini prošle sedmice.

Ubistvo grčkog novinara prošle sedmice označava četvrto ubistvo novinara u Evropi u posljednjih pet godina i prouzrokovalo je sve veću zabrinutost zbog stalnog pada sloboda štampe u nekoliko država članica EU.

Giorgos Karaivaz, koji se na privatnom kanalu Star TV bavio istraživanjem organizovanog kriminala, upucan je najmanje šest puta iz pištolja kalibra 9mm ispred svoje kuće u Atini u petak, od strane nepoznate osobe na motoru. Policija je to ubistvo nazvala pogubljenjem.

“To je zabrinjavajuća slika”, rekao je Pavol Szalai, šef deska za EU/Balkan Reportera bez granica (RSF). “Evropa ostaje najsigurnije mjesto na svijetu za novinarstvo, ali pritisci na slobodu štampe, i rizici, se povećavaju.”

Ubistvo Karaivaza dogodilo se pet godina nakon što je istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena auto-bombom na Malti 2017. godine i četiri godine nakon što su Ján Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnírová pronađeni ustrijeljeni ispred njihove kuće u Slovačkoj.

U aprilu 2019. godine, 29-godišnja novinarka i autorica kampanje Lyra McKee ubijena je dok je izvještavala o neredima u Derryju u sjevernoj Irskoj. Paul McIntyre (53) optužen je za njeno ubistvo, kao i za podmetanje požara i otmicu. On negira optužbe.

Sedam muškaraca priznalo je ili je optuženo za ubistvo Caruane Galizie, kolumnistice i istraživačice čiji se blog fokusirao na političku korupciju, pranje novca i organizirani kriminal na Malti, ali još uvijek nije jasno ko stoji iza njenog ubojstva.

Bivši vojnik osuđen je za ubistvo Kuciaka i njegove žene. Kuciak je istraživao porezne prevare od strane biznismena povezanih s najvišim slovačkim političarima, ali navodni mozak plana ubistva, programer Marián Kočner, oslobođen je. Na presudu je uložena žalba.

“Ubistvo novinara gnusan je, kukavički čin”, tweetala je prošle sedmice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. „Evropa se zalaže za slobodu. A sloboda štampe možda je najsvetija od svih. Novinari moraju biti sposobni za siguran rad. “

Grčka policija do sada nije potvrdila da je Karaivaz ubijen zbog svog rada, ali zbog profesionalne prirode njegovog ubistva i činjenice da je istraživao organizirani kriminal to je “vrlo vjerovatno”, rekao je Szalai.

RSF navodi pad vladavine zakona, porast nasilnih napada i porast prijetnji na internetu kao jednu od glavnih briga za medijske slobode u Evropi. Posebno primjećuje „sofisticirani i metodološki napad na slobode štampe“ u Mađarskoj koji nadahnjuje slične taktike u Poljskoj i Sloveniji.

U Mađarskoj, koju je Szalai nazvao “kontra modelom” za slobodu štampe u Evropi, premijer Viktor Orbán iskoristio je pandemiju za preuzimanje punih ovlasti. Svakome ko je osuđen za objavljivanje „lažnih vijesti“ sada prijeti kazna zatvora do pet godina.

Ovaj potez daje vlastima još jedno sredstvo za pritisak na nezavisne medije, rekao je RSF u svom izvještaju za 2020. godinu, koji je Mađarsku rangirao na 89. mjesto od 180 zemalja u svom svjetskom Indeksu slobode štampe nakon niza ranijih poteza za kontrolu medija.

RSF je rekao da je u Poljskoj, koja zauzima 62. mjesto u Indeksu slobode štampe, vladina kontrola nad pravosuđem naštetila slobodi štampe, a neki sudovi se sada pozivaju na član 212. Kaznenog zakona koji omogućava novinarima da budu osuđeni na kaznu zatvora do godinu dana zbog optužbi za klevetu.

Organizacija je opisala pravi „krstaški rat vlasti protiv medija“ u zemljama južne Evrope, poput Bugarske (111.), Crne Gore (105.) i Albanije (84.), a novinari kritični prema vlastima bivaju suspendovani, pritvoreni i uznemiravani.

U Zapadnoj Evropi, RSF je više alarmiran porastom slučajeva nasilja nad novinarima tokom demonstracija – i od strane policije i od strane demonstranata – u zemljama kao što su Njemačka, Francuska, Španija i Grčka.

Nekoliko novinara u Francuskoj, koja je zauzela 34. mjesto po indeksu RSF-a za 2020. godinu, pretučeno je od strane policije ili ozlijeđeno suzavcem koje je ispaljivala policija, a druge su napali bijesni demonstranti, dok su pristalice krajnje desničarskih grupa u Španiji i Grčkoj namjerno ciljali novinare.

“Ovo je također zabrinjavajući trend – nasilje nad novinarima i proizvoljna hapšenja”, rekao je Szalai.

Organizacija također navodi online prijetnje, poput uznemiravanja, trolovanja i državnog nadzora, kao potkopavanje rada novinara širom kontinenta, čak i u zemljama u kojima se sloboda visoko cijeni.

“EU je pozvala na jačanje medijskih sloboda”, rekao je Szalai. “Ali posebno Orbanu nije spriječeno da ograniči slobode štampe. Vitalno je da Evropa ispunjava svoje odgovornosti i poboljšava zaštitu svih novinara. “

The Guardian

Prevela: Elmedina Šabanović

Jon Henley
Autor 14.4.2021. u 16:58