Objavljen trgovinski ugovor -1246 stranica Brexit proze i veliko pitanje: Ima li neka začkoljica?

Jonas Schaible/apf/dpa
Autor 29.12.2020. u 11:08

Objavljen trgovinski ugovor -1246 stranica Brexit proze i veliko pitanje: Ima li neka začkoljica?

Boris Johnson poznaje ugovor – drugi sada moraju žurno studirati detalje. – Foto: POOL / REUTERS

Objavljen je trgovinski ugovor između EU i velike Britanije. Sada počinje analiza detalja – pod ogromnim vremenskim pritiskom. Jer političke odluke moraju se donijeti prije Nove godine.

Piše: Jonas Schaible/apf/dpa – 26.12.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Drugog dana Božićnih praznika počinje potraga za đavolom. „Đavo leži u detalju“, piše premijer Velike Britanije Boris Johnson u jednom izvještaju poslanicima svoje konzervativne torijevske partije, o čemu izvještavaju britanski mediji. Ali on je siguran da će ugovor izdržati analizu pravnika.

Radi se o trgovinskom ugovoru između EU i velike Britanije. To što je Johnson napisao i što zvuči lakonski je u stvarnosti izuzetno opterećenje za politiku i upravu. Jer sada, pošto su obje strane u subotu ujutro objavile puni tekst ugovora, oni moraju analizirati šta to tačno znači: 1246 strana, bezbrojne klauzule. Upravo detalji, mnoga skrovišta za đavola.

Ne ostaje puno vremena. Ustvari: skoro da nema vremena.

Odluka još u ovoj godini

Jer još u ovoj godini sve države članice EU i Velika Britanija moraju se suglasiti da bi ugovor u novoj godini makar provizorno stupio na snagu. Jedan govornik njemačkog predsjedavanja EU govorio je o „ogromnom zadatku“.

U mnogim zemljama za suglasnost je dovoljan zaključak vlade. Za jedan dio međutim mogla bi biti neophodna parlamentarna informacija. U zemljama sa manjinskom vladom ne bi moglo ići bez razgovora sa opozicijom.

Dakle mnogo aktera koji imaju vlastite interese i puno pravo da kažu svoj stav. Ali koji na kraju trebaju ipak da se priključe. Inače će se nategnuti vremenski plan poremetiti:

  • Već u ponedjeljak trebaju se, prema informacijama agenture AFP, opet sastati EU ambasadori 27 država članica i raspravljati o pitanjima i primjedbama. Oni bi mogli tada pokrenuti takozvani pismeni postupak kojim zemlje EU zajednički izjavljuju svoju suglasnost.
  • Rezultat bi trebao, prema internom termin planu EU, biti poznat do utorka ujutro.

Paralelno bi ugovor trebao u Velikoj Britaniji proći kroz parlament. To treba da se desi na posebnoj sjednici 30. decembra.

Posebna sjednica britanskog parlamenta

Na Ostrvu je već započelo javno pozicioniranje. European Research Group, grupa protivnika EU u okviru torijevske frakcije, najavila je analizu dogovora od strane jednog tima advokata.

Predsjednik opozicione laburističke partije, Keir Starmer, ja na drugu stranu stavio u izgled suglasnost svoje partije. „Vodstvo znači, u nacionalnom interesu donositi i teške odluke“, rekao je on. Radi se o jasnoj odluci. Između ovog ugovora i nikakvog.

To je dilema pred kojom stoje sve strane. Čak i ako se pod pritiskom vremena nađe đavo u detalju – zar na kraju nije veći problem Brexit bez trgovinskog ugovora?

Nisu svi Starmersovi partijski prijatelji ubjeđeni. Kako bi kao opozicija htjeli kritikovati posljedice ako su se sa tim suglasili? Tako se mnogi postavljaju skeptički. Samo da se ne stvori utisak da na sve klimaju glavom. Posmatrači ipak računaju sa jasnom većinom u britanskom donjem domu.

Još veća će biti dilema za EU parlament. To je jedina instanca koja ne podliježe termin planu jer angažovanje odbora prije Nove godine nije više moguće. Odlučiće se tek u januaru.

Ugovor će se do tada primjenjivati samo provizorno. Sve stoji pod uslovom suglasnosti evropskog parlamenta.

„Mora biti jasno da evropski parlament može još promijeniti neke stvari. Ne može sada biti, pojedi ili umri‘“ kaže glasnogovornica zelenih za evropsku politiku u Bundestagu Franziska Brantner.

Ali pritisak na poslanike će postati još veći da se ne stvara nova nesigurnost.

Najvažniji rezultati su poznati

Grube linije ugovora bile su poznate već na Badnjak, kratko nakon što su se obje strane ipak usaglasile.

  • U osnovi trgovina robama ostaće bez carina ali britanski izvoznici u EU moraju od Nove godine dosta naporno dokazati da su njihovi proizvodi pretežno proizvedeni u vlastitoj zemlji.
  • Ubuduće se također moraju dati dokazi o poštivanju pravila EU za sigurnost živežnih namirnica i proizvodnih standarda.
  • Velika Britanija ne mora automatski preuzimati nove socijalne i ekološke standarde koje donese EU. Međutim ako bi kroz niže standarde dobila konkurentsku prednost moguće su protumjere.
  • Ribolov je bila jedan od najvećih i simboličnih tema spora u pregovorima. Brisel i London dogovorili su se na smanjene prva lova za ribare EU za 25 posto u toku pet godina. Od juna 2026. treba da se ponovo godišnje pregovara o kvotama lova.
  • Velika Britanija će nakon 34 godine istupiti iz programa Erasmus za studente.
  • Ko kao građanin EU želi ubuduće da trajno radi i živi u Velikoj Britaniji mora zatražiti vizu – obrnuto važi i za Britance u EU. Boravci do 90 dana su i dalje mogući.

To su osnovne linije koje su već poznate i shvaćene. “Mi smo uradili sve što je bilo obećano u našem programu“, piše premijer Boris Johnson svojim torijevcima: “Kontrola novca, granica, ribe i kompletan ostatak.”

Šta je tačno kompletan ostatak i šta on znači, to moraju sada stručnjaci iznaći u velikoj žurbi.

spiegel.de

Jonas Schaible/apf/dpa
Autor 29.12.2020. u 11:08