Oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Jana Kučiaka: Slovačka u šoku

Jan Puhl
Autor 4.9.2020. u 12:40

Oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Jana Kučiaka: Slovačka u šoku

Demonstracije u Bratislavi nakon ubistva Martine Kušnirove i Jana Kučiaka (2018) – Foto: Darko Vojinovic/ AP

Ubistvo novinara Jana Kučiaka ponovo je potreslo zemlju: Glavni optuženi je iznenađujuće oslobođen optužbe. Presuda je težak udarac za sve Slovake koji se nadaju političkim reformama.

Piše: Jan Puhl – 03.09.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U sudskoj sali u Pezinoku kod Bratislave trebaju svi da ustanu kada sudija objavljuje presudu. Međutim, u četvrtak, kada je porota iznosila svoj sud u vjerovatno najspektakularnijem kriminalističkom slučaju od 1989., jedan čovjek nije izdržao: Otac ubijenog istraživačkog novinara Jana Kučiaka se srušio i zatražio čašu vode. Presuda je glasila “Nije kriv“.

Marianu Kočneru, jednom ozloglašenom poslovnom čovjeku, koji već dvije godine važi kao nalogodavac napada, i njegovoj saučesnici Aleni Zsuzsovoj nije se to djelo moglo dokazati. Samo jedan policajac iz tog okruženje je zbog saučesništva i jednog drugog ubistva osuđen na 25 godina zatvora.

Presuda je bila iznenađujuća – i ona je prekretnica u istoriji Slovačke. Zemlja je važila kao uzor u poređenju sa drugim istočnoevropskim EU državama: brze demokratske promjene, mirni razlaz sa Češkom, investicije prije svega u auto industriju, proporcionalna poreska stopa, evro već 2009. Međutim iza ove fasade otvarale su se provalije. Ubistvo Jana Kučiaka i njegove zaručnice u februaru 2018. bacilo je snažno svjetlo na trule političke odnose u zemlji. To da je sada glavni optuženi oslobođen optužbe je težak udarac za sve koji su se nadali reformama.

Slovački 11. septembar 2001.

Pucnji na Kučiaka i Martinu Kušnirovu su potresli malu karpatsku zemlju slično kao što je nekada pola svijeta bilo šokirano terorističkim napadom 11. septembra 2001: Mnogi Slovaci znaju još i danas gdje su upravo bili, šta su upravo radili kada su čuli vijest o ubistvu. I još: Atentat je otkrio kako su ugrožene demokratija i pravna država još i 30 godina nakon kraja komunizma.

Ubica, koji je te februarske večeri ispalio smrtonosne hice u kući tog para, brzo je uhvaćen i osuđen na 25 godina zatvora. Međutim, u toku istrage Marian Kočner je brzo dospio u fokus. Taj čovjek je prije svega sumnjivim poslovima sa nekretninama postao bogat. Poznavao je Kučiaka jer je reporter bez straha stalno pisao o vezama koje je Kočner održavao sa italijanskom mafijom.

Glavni optuženi Marian Kočner: 19 godina zatvora samo zbog finansijskih mahinacija
Foto: RADOVAN STOKLASA / REUTERS

Posebno eksplozivnu snagu slučaj je dobio jer je u toku istrage isplivalo da je Kučner bio usko povezan sa politikom i pravosuđem. Tako je imao otvoren pristup okruženju tadašnjeg premijera Robarta Fica, kontrolisao je sudije i policajce, o čijem privatnom životu je sakupljao optužujući materijal. Jednu državnu tajnicu u Ministarstvu pravde nazvao je „moje majmunče“. U martu je zbog podmićivanja bilo uhapšeno 13 sudija.

Protestujući protiv korumpiranih mreža iz politike, biznisa i polusvijeta izašle su stotine hiljada Slovaka u Bratislavi i drugim mjestima na ulice sa parolom „Za pristojnu Slovačku“. Fico je konačno morao odstupiti. Predsjedničke izbore 2019. je iznenađujuće dobila borac za ljudska prava Zuzana Čaputova a koalicija partija proizašla iz protesta je na evropskim izborima odnijela jasnu pobjedu. Ovoga proljeća premijer je postao Igor Matovič, političar koji obećava da će pročešljati povezanost i korupciju.

U nedostatku dokaza

Presuda Kučneru bila bi važna etapna pobjeda u borbi protiv nepotizma koji se izgradio nakon kraja komunizma i do danas se osjeća u mnogim područjima života. Međutim, do toga nažalost nije došlo.

Predsjednica Čaputova je rekla da je „šokirana“ ali da mora odluku primiti k znanju. „Šokiran“ je i Ministar unutrašnjih poslova ali kako je on rekao: Izvršna vlast mora priznati odluke pravosuđa.

Kočner nije oslobođen, tako se pokazuje nakon obrazloženja presude, zato što sud stvarno vjeruje da on to nije učinio. On je oslobođen optužbe jer se jednostavno nije moglo bez sumnje dokazati da je to učinio. Jedna pravna država – a Slovačka to prije svega nakon smrti Kučiaka želi biti – mora u sumnji odlučiti za optuženog. Iako je mišljenje javnosti da je presuda u potpunosti nepravična.  Državno tužilaštvo koje je tražilo zatvorsku kaznu od 25 godina, odmah je najavilo žalbu. “Mi smo izgubili jednu bitku ali ne i rat.“ Slovački mediji izvještavaju o konfuziji, preopterećenosti, sporovima i nesporazumima u tročlanoj sudijskoj poroti u Pezinoku – tako da šanse na odgovarajuću presudu pred Vrhovnim sudom ne stoje loše.

Rodbina ubijenih je potrešena: „Vidljivo je da u Slovačkoj još nema pravičnosti“, kazala je Zlatica Kušnirova, majka ubijene Kučiakove zaručnice: „Naša djeca leže u svojim grobovima – a Kočner se može smijati.“ Jedva da je može utješiti što optuženi zasada ipak ne mogu na slobodu: Protiv Kočnerove saučesnice vodi se istraga u vezi sa više drugih ubistava. Sam šef je već osuđen zbog finansijskih malverzacija na 19 godina zatvora.

spiegel.de

Jan Puhl
Autor 4.9.2020. u 12:40