Parlamentarni izbori u Austriji: ÖVP i njena tri i pol partnera za koaliciju

Gerald John
Autor 3.10.2019. u 12:01

Parlamentarni izbori u Austriji: ÖVP i njena tri i pol partnera za koaliciju

Žele biti nova narodna partija, nova bi mogla biti i koalicija: Povratak tirkizno – plave je trenutno najmanje vjerovatna varijanta.
Foto: Heribert Corn

ÖVP želi sa svim drugim partijama sondirati ali govoriti o preferencijama je zabranjeno. Međutim ponešto govori u prilog Zelenim.

Piše: Gerald John
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Poziv je bio vješto nekorektno formulisan: Saopštenje nakon sjednice saveznog predsjedništva partije, nešto kao šefovska etaža ÖVP, bilo je najavljeno za utorak rano poslije podne. Najviše novinara očekivali su da će pred medije istupiti sam šef partije i zbog toga su mnogi došli. Na koncu javnost je žedna informacije sa kim pobjednik izbora Sebastian Kutz misli ubuduće vladati.

Međutim pred kamere nije stupio Kurz nego Karl Nehammer. Generalni sekretar je radi sigurnosti ukazao – zar to nije bilo već rečeno? – da su na izbornoj nedjelji bili „kažnjeni od naroda“ oni koji su prije toga hladnokrvno glasali za smjenjivanje kancelara u Nacionalnom savjetu. Osim toga on ima spremne „uzbudljive“ brojeve i činjenice. Nehammer je pokušao širiti očekivanja kao da nacija stoji neposredno prije prvih procjena jedne izborne nedjelje. Na ekranu na njegovoj strani podizale su grafički stupci sa konačnim rezultatima izbora i jedna karta za rezultatima po oblastima. Osim notorno drugačije obojenog Beča i gornjoaustrijskih gradskih oblasti Linca, Velsa i Stajera sve ostalo je tirkizno.

Početak najranije slijedećeg tjedna

Za buduću vladu uprkos ostvarenom uspjehu neće biti jednostavno. Kurz treba koalicionog partnera. Za izbor su tu SPÖ, FPÖ, Zeleni i kao jedna vrsta priključka možda i  Neos. „Mi nikoga ne isključujemo“, kaže Nehammer, „mi pozivamo sve na razgovore.“

To će se dogoditi kada Sebastian Kutz dobije mandat za formiranje vlade. Šef partije sa najvećim brojem glasova ima već u srijedu prije podne prvi termin kod predsjednika Alexandera Van der Bellena ali signal za start daće glava države u svakom slučaju najranije u ponedjeljak. Nakon dobijenog mandata ÖVP će se prvo obratiti na drugu najjaču partiju a to je SPÖ.

To neće biti pravi pregovori nego samo „sondirajući razgovori“ da bi se utvrdilo sa kime je pakt najvjerovatniji. Da li je realistično mišljenje Zelenih da bi formiranje vlade moglo trajati do Uskrsa slijedeće godine? Važno je da se ne žuri, kaže Nehammer: Špekulacije o dužini trajanja pregovora su jednostavno nepotrebne.

Koga preferiraju u stvaranju koaliciji Nehammer nije htio otkriti. U predsjedništvu partije razgovaralo se otvoreno o svim varijantama a Ne iz FPÖ za ulazak u vladu nije očigledno zasada uznemirilo tirkizne. I nekadašnja koaliciona partija pozvana je na sondirajuće razgovore, kaže generalni sekretar, koji najavljeno „potpuno povlačenje iz politike“ bivšeg šefa FPÖ Heinz-Christian Strachea komentariše sa: “To je stvar FPÖ, uzimamo to k znanju.“

Pitanje stabilnosti

Svoje preferencije ne pokazuju glavni ljudi pokrajina koji sjede u predsjedništvu. Određena prednost za crno – zelenu varijantu mogla bi se uzeti u obzir ne samo radi toga što bi ovoj koaliciji pripisao imidž novoga i neistrošenosti. Dok Zeleni mogu uživati u izbornoj pobjedi SPÖ i FPÖ su na neodređeno vrijeme zauzeti poslovima na pospremanju u stranci. Da li ove dvije partije mogu ponuditi dugoročnu stabilnost izgleda sa današnjeg aspekta upitno. Tu i tamo prijete unutrašnjopartijski sukobi.

Jedan političar ÖVP dolijeva na crvenu stranu nešto ulja na vatru. Partijski sekretar Gornje Austrije Wolfgang Hattmannsdorfer ne polazi od toga, „da će za jedan tjedan Pamela Rendi-Wagner još biti savezna šefica SPÖ“. To mu kaže njegov „unutrašnji osjećaj“ nakon što je njen „bliski saradnik Thomas Drozda“ tako brzo nakon izbornog poraza „morao otići“. U odnosu na vladinu koaliciju on smatra da je naravno „razlika ako se govori sa Rendi-Wagner ili Hans Peter Doskozilom“. Ni ovu izjavu ne treba shvatiti kao iskazivanje preferencije.

Drugu ulogu, ulogu proročice, preuzima guvernerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner. Ona smatra upitnim ako se od predstavnika pojedinih partija samo nekoliko sati nakon izbora čuje da neće prihvatiti „odgovornost u vladi“ – prije nego što su razgovori uopšte započeli.

Nehammer je još dodao da su se u predsjedništvu međusobno zahvalili na aktivnosti u predizbornoj kampanji. Ima li još pitanja? Reakcija jedne novinarke: „Nema, kad nema odgovora.“

derstandard.at

Gerald John
Autor 3.10.2019. u 12:01