Povlačenje iz Sirije: Trump postaje bezbjednosni problem za Evropu

Clemens Wergin
Autor 10.10.2019. u 13:00

Izdvajamo

  • Vašinton je u situaciji da izgubi svaku vjerodostojnost u međunarodnoj politici jer se niko više ne može pouzdati da je jednom zadana riječ vrijedna bilo čega. Jer kada ovoga predsjednika uhvati loše raspoloženje i on se na nešto naljuti tada više nema zadrške, ne važi nikakvo obećanje i dugogodišnji saveznici se ostavljaju na cjedilu.

Povezani članci

Povlačenje iz Sirije: Trump postaje bezbjednosni problem za Evropu

Foto WELT

Trumpova izdaja Kurda očigledno pokazuje kako predsjednik SAD razrušava američku spoljnu politiku. Potresno je vidjeti kako on proigrava naslijeđe Amerike – i postavlja se pitanje koliko još vrijedi zapadni savez.

Piše: Clemens Wergin
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Vrhovni komandant Donald Trump obrazlagao je odlazak američkih vojnika iz sjeverne Sirije na twiteru: SAD moraju van iz ovih “smiješnih beskonačnih ratova“. Osim toga zaprijetio je Turskoj sa gospodarskim razaranjem.

Trumpova izdaja Kurda očigledno pokazuje kako predsjednik SAD razrušava američku spoljnu politiku. Potresno je vidjeti kako on proigrava naslijeđe Amerike – i postavlja se pitanje koliko još vrijedi zapadni savez.

Kada se prošlih godina pokušalo identifikovati nešto što bi bila Trumpova doktrina u vanjskoj politici tada je to glasilo otprilike ovako: Amerika je previše rastrgana, treba se povlačiti iz konflikata u svijetu i regionalni saveznici bi morali preuzeti daleko više odgovornosti. Mjereno time Kurdi su u Iraku i Siriji bili pravi primjeri, konačno bili su najefektivnije pješadijske trupe Zapada u borbi protiv Islamske države. Oni su platili visoku cijenu u krvi da bi region oslobodili od islamskih terorista koji predstavljaju značajnu opasnost za Zapad.

foto WELT

Zato je utoliko neshvatljivije što Trump sada Kurde u Siriji ostavlja na cjedilu i oslobađa put za invaziju Turske. Izdaja, koja je još teža jer su SAD pokrenule Kurde da razgrade utvrđene vojne tačke na granici sa Turskom. Time su sada oni  još ranjiviji na turski napad. U srijedu je Turska započela vojnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG na sjeveru Sirije. Trumpov potez očigledno pokazuje kako predsjednik SAD razgrađuje američku spoljnu politiku.

Vašinton je u situaciji da izgubi svaku vjerodostojnost u međunarodnoj politici jer se niko više ne može pouzdati da je jednom zadana riječ vrijedna bilo čega. Jer kada ovoga predsjednika uhvati loše raspoloženje i on se na nešto naljuti tada više nema zadrške, ne važi nikakvo obećanje i dugogodišnji saveznici se ostavljaju na cjedilu.

To se često dešava bez dovoljne interne rasprave o posledicama i bez savjetovanja sa drugim saveznicima koji su također pogođeni Trumpovim odlukama.

Ovo nepredvidivo ponašanje postaje i za Evropu bezbjednosni problem. Jer jedva da je  moguće pouzdati se u to da se još drže obećanja saveznicima u Nato i da bi Amerika požurila u pomoć kad bi naprimjer Rusija napala zemlje istočne Evrope. Usto dolaze neke evropske države, prije svega Njemačka, koje nedovoljno ispunjavaju svoje savezničke obaveze i time podrivaju Nato sa druge strane Atlantika.

To postavlja zabrinjavajuće pitanje koliko zapadni savez još vrijedi. Mnoge generacije američkih diplomata bili su predvodnici u stvaranju svjetskog poretka, koji svima koristi i štiti interese Zapada. Potresno je vidjeti sa kojom ignorancijom i lakomislenošću Donald Trump proigrava ovu veliku zaostavštinu. I koliko malo čini sa svoje strane Evropa da bi spriječila još gore.

welt.de

Clemens Wergin
Autor 10.10.2019. u 13:00