Povratak Joa Bidena u američku predizbornu kampanju
Southern Comfort

Marc Pitzke
Autor 2.3.2020. u 19:12

Povratak Joa Bidena u američku predizbornu kampanju<br>Southern Comfort

Foto: SCOTT OLSON/ AFP

Joe Biden dobija novu snagu: Sa fulminantnom pobjedom u predizborima u Južnoj Karolini uskočio je u polje favorita američkih demokrata. Hoće li milijarder Bloomberg sada napustiti to polje?

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Takvoga Joe Bidena već dugo nisu doživjeli. 77 – godišnjak nasmijan od uha do uha, pokazuje bijele zube, uživa u ekstazi. “Go, Joe! Go, Joe!”, skandiraju ljudi.

Dva sata nakon što ga je TV Networks proglasio za pobjednika nastupio je nekadašnji vicepredsjednik u jednoj sportskoj hali Univerziteta Južne Karoline pred svoje pristalice. „Vi ste me ponovo oživjeli“, povikao je. „Za sve, koji su već bili otpisani i ostavljeni – ovo je vaša izborna borba!“

Njegove riječi se skoro sudaraju, čuje se radost ali i olakšanje. U jednom momentu on skriveno briše suze iz ugla očiju. Ova pobjeda mu je očajno trebala nakon teških poraza u Ajovi, Nju Hempširu i Nevadi. Južna Karolina bila je njegov “Firewall”, njegova možda posljednja šansa.

Sada je dobio tu šansu. U Južnoj Karolini Biden je konačno našao svoj glas. Taj glas je čvrst, glasan, energičan, pun snage i nadanja. To su najbolji časovi njegove karijere, kažu njegovi savjetnici iza kulisa.

Još više: Stara južna država je haotičnu kandidatsku trku američkih demokrata još jednom sasvim preokrenula. Najvažniji rezultati:

1. Biden ipak može

Bidenova pobjeda je ispala još veća nego što su se čak i poznavaoci nadali. Ankete su mu prognozirale u prosjeku 20 procentnih bodova prednosti pred vodećim, lijevim revolucionarom Berniem Sandersom. Biden je međutim na kraju dobio skoro 50 posto svih glasova. Time je on dobio 36 od 54 partijska delegata iz Južne Karoline i katapultirao se u ukupnom obračunu preko noći na drugo mjesto, sasvim tijesno iza Sandersa. Biden je sada ozbiljna alternativa Sandersu, kao umjerena protuteža.

To raduje prije svega partijski vrh, koji sumnja u samozvanog socijalistu jer se boje da bi on izgubio protiv predsjednika Donalda Trumpa. Mnogi predstavnici establišmenta slavili su sa Bidenom dugo u noć. Terry McAuliffe, raniji šef partije i bivši guverner u Virdžiniji izrazio je već uvečer svoju podršku Bidenu i u ovu nedjelju nastupiće sa njim u svojoj rodnoj državi.

Južna Karolina ima još jedno drugo značenje. Od 1992. svi demokratski natjecatelji za kandidata za predsjednika osim jednoga (John Edwards 2004. godine), koji su pobijedili u Južnoj Karolini kasnije su osvojili i kandidaturu. Bil Clinton je u Južnoj Karolini 1992. spasio svoju propadajuću kandidaturu a Barack Obama je ovdje 2008. cementirao svoj istorijski put u Bijelu kuću. Obojica su bili ljudi centra, obojicu je Biden uvečer naveo kao svoje uzore.

2. Crni imaju sada glavnu riječ

Prvi puta su afroamerikanci na primarnim izborima imali šta reći. U Južnoj Karolini oni predstavljaju većinu demokratskih birača a Biden je dobio skoro dvije trećine njihovih glasova. Mnogi se osjećaju povezani sa njim zahvaljujući njegovom vremenu sa Obamom, kome se on u izbornoj borbi bezgranično zaklinje ali i zbog njegove životne istorije koju su označili tragika i ustrajnost, sa kojom se oni mogu identificirati.

„Pobjednika izbora u novembru odrediće crni“, kaže Derrick Johnson, šef najstarijeg američkog udruženja za građanska prava NAACP. Biden ima dugogodišnje odnose sa afroameričkom zajednicom. U svome pobjedničkom govoru on je podsjetio na napad na crnačku crkvu u Čarlstonu prije četiri i pol godine. Biden i njegova supruga Jill kratko prije toga sahranili su vlastitog sina Beaua; oni su došli u Južnu Karolinu da bi pružili utjehu – i da bi je našli. „To nam je potrebno“, kaže Biden tiho. Neko viče: „Mi te volimo, Joe!“

Jim Clyburn, popularni, crni senator iz Južne Karoline, dao je Bidenu svoj blagoslov što je zapečatilo pobjedu. U sportskoj hali sjedio je u prvom redu: „Biden zna kako ponovo uspostaviti ono što je dobro u našoj zemlji.“ Clyburn želi sada aktivno podržati Bidenovu strategiju i već ove nedjelje radiće za njega kampanju u susjednoj Sjevernoj Karolini.

3. Utorak je sudbonosni dan

Bidenovo oduševljenje moglo bi trajati samo do utorka. Na “Super Tuesday” na izbore idu demokrati u 14 saveznih država, među njima u Kaliforniji i Teksasu, koji su najveći. U igri su 1344 partijska delegata što je trećina ukupnog kolača.

Prema anketama Sanders je do sada vodio u najviše “Super Tuesday” država. Međutim to je bilo prije Bidenove pobjede u Južnoj Karolini, prije zaleta i medijske kampanje. Biden se nada da će se entuzijazam preliti na Sjevernu Karolinu ili na lanac daljih južnih država koje su utorak na redu – Alabama, Arkanzas, Tenesi, Virdžinija, Oklahoma. Ako tamo prikupi dovoljno delegata on bi mogao Sandersa bar zaustaviti.

Šta govori protiv toga: Sanders raspolaže sa izuzetno lojalnom, mladom grupom pristaša. Njihova snaga kod bijelaca i latinoamerikanaca mogla bi mu pomoći u Kaliforniji gdje nastupa ove nedjelje. I još: Biden je svoj novac i personal u posljednje vrijeme investirao skoro samo u Južnu Karolinu – i zapostavio “Super Tuesday” države. “New York Times” je nedavno citirao tamošnje vodeće demokrate: Bidena tamo do sada skoro da nisu vidjeli.

4. Bloomberg gubi već unaprijed

Bivši gradonačelnik Njujorka Mike Bloomberg nije nastupio u Južnoj Karolini. Milijarder sve polaže na “Super Tuesday”. Nakon tjednima duge predizborne kampanje u sjeni, on će u utorak tamo biti prvi puta na glasačkom listiću. Međutim Bidenova pobjeda u Južnoj Karolini zaustavila mu je polet. Bloomberg se preporučuje kao jedna vrsta zamjene Bidenu da bi, ako on ispadne, privukao birače centra i rušio Sandersa. Ova strategija je sada već bespredmetna –  a Bloomberg se mora suočiti sa svojom prošlošću.

Već ima zahtjeva da on odustane, da ne bi oduzeo glasove Bidenu koje će on trebati protiv Sandersa. O tome on neće ni da zna: „Mi se radujemo utorku“, objavio je menadžer njegove predizborne kampanje i dugogodišnji pouzdanik Kevin Sheekey. Bloombergovo iskustvo kao kriznog menadžera je „upravo to šta Amerikanci žele od novoga predsjednika“. U ovu nedjelju će Bloomberg uključiti TV spot za cijelu zemlju u kome on oštro kritikuje Donalda Trumpa za njegov postupak u krizi oko korona virusa.

5. Oni koji zaostaju su bez priključka

Preostali kandidati moraju sada dobro razmisliti kako i da li uopšte ostati u trci. Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i Tom Steyer ostvarili su u Južnoj Karolini mizerne rezultate. Niko nije prešao deset posto – da se ne govori o pragu delegiranja od 15 posto. Da li žele i dalje dijeliti lager protiv Sandersa? Ili će odstupiti da bi svoje glasove ubuduće zajedno povezali iza Bidena?

„Prva četiri glasanja nisu protekla onako kako sam se nadao“, priznao je Warren, koji je već bio u Teksasu u Hjustonu. O povlačenju nije htio ni da čuje. Samo jedan je u noći već odstupio: Tom Steyer.

spiegel.de  

Marc Pitzke
Autor 2.3.2020. u 19:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija