SAD ne vide nikakvo kršenje međunarodnog prava: Pompeo odobrava izraelsku gradnju naselja u Zapadnom Jordanu

Janko Tietz
Autor 19.11.2019. u 16:24

SAD ne vide nikakvo kršenje međunarodnog prava: Pompeo odobrava izraelsku gradnju naselja u Zapadnom Jordanu

Foto: AFP

U naseljima u zaposjednutom zapadnom Jordanu i od Izraela anektiranom istočnom Jerusalemu živi više od 600.000 Izraelaca – pored tri miliona Palestinaca. UN kao i SAD smatrali su ova naselja nezakonitim. Do sada.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Vlada SAD u izraelskoj gradnji naselja u zapadnom Jordanu više ne vidi kršenje međunarodnog prava. Ministar vanjskih poslova SAD Mike Pompeo najavio je ovaj obrat u ponedjeljak u Vašingtonu. Nakon analize pravnog stanja njegova vlada je došla do zaključka da jevrejska naselja u palestinskoj oblasti nisu „sama po sebi“ u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Pompeo je time najavio važan zaokret u američkoj bliskoistočnoj politici.

Smatraju da proglašavanje naselja za nezakonita nije unaprijedilo mirovni proces na Bliskom istoku. Ovaj korak uklapa se u seriju jednostranih proizraelskih odluka vlade predsjednika Donalda Trumpa.

Izrael je pozdravio odluku Vašingtona. „Jedna istorijska greška je korigovana“, rekao je premijer Benjamin Netanjahu. Njegov ministar vanjskih poslova zahvalio se Trumpovoj vladi za podršku. Jedan glasnogovornik palestinskog predsjednika Abbasa je naprotiv osudio američki obrat. Novo tumačenje ide „kompletno protiv međunarodnog prava“. „Izraelska naselja kradu palestinsku zemlju, plijene palestinske prirodne resurse i iskorištavaju ih“, rekao je Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije PLO. Naselja osim toga ograničavaju pravo na slobodu kretanja palestinskog stanovništva. Jordanski ministar vanjskih poslova upozorava na „opasne posljedice“.

I EU je potvrdila da se na njenom stavu ništa ne mijenja što znači da se sva izraelska naselja na palestinskom području smatraju nezakonitim. „Pozicija EU prema izraelskoj politici naseljavanja u okupiranim palestinskim područjima je jasna i ostaje nepromijenjena“, saopštila je EU komesarka za vanjsku politiku Federica Mogherini u ponedjeljak uveče u Briselu.  „Sve aktivnosti naseljavanja su prema međunarodnom pravu nezakonite i potkopavaju perspektivu rješenja sa dvije države i trajni mir (…).“

Konačno i generalni sekretar UN Antonio Guterres je oštro osudio planove izraelskog premijera Netanyahua za aneksiju doline Jordana. Ukoliko bi se ona provela to bi bila teška povreda međunarodnog prava, rekao Guterres. Šanse za mir u regionu bile bi jednom takvom „poražavajućom“ odlukom značajno umanjene i otežalo bi se rješenje sa dvije države.

Izrael je 1967. za vrijeme Šestodnevnog rata između ostalog okupirao Zapadni Jordan i istočni Jerusalem. Tamo danas živi više od 600.000 izraelskih naseljenika u više od 200 naselja. Palestinci vide obje oblasti kao dio buduće nezavisne države.

Izraelska politika naseljavanja je veoma sporna. Vijeće sigurnosti UN je u decembru 2016. zahtijevalo od Izraela potpunu obustavu naseljavanja u okupiranim palestinskim područjima uključujući i istočni Jerusalim. Naselja su u rezoluciji 2334 označena kao kršenje međunarodnog prava i velika prepreka za mir na Bliskom istoku. I Amerikanci su do sada odbijali proširenje izraelskih naselja na ovim područjima.

Snažna podrška za izraelsku politiku naseljavanja

Gradnja naselja se međutim nastavlja. Izrael je, prema podacima mirovne organizacije Peace Now, samo u oktobru odobrio gradnju 2.342 naseljenička stana u okupiranom Zapadnom Jordanu. Od početka godine odobrena je izgradnja ukupno 8.337 stanova u izraelskim naseljima – znatno više nego prošle godine.

U utorak je Evropski sud najavio jednu odluku u vezi sa izraelskom politikom naseljavanja, koja izaziva kontroverze. Sud je odlučio da roba koja se izvozi u EU iz izraelskih naselja u Zapadnom Jordanu i drugim oblastima okupiranim 1967. mora biti posebno markirana i ne smije se označavati kao proizvod Izraela. Izrael je kritikovao odluku kao diskriminirajuću. SAD su također izrazile zabrinutost i požalile se da ova odluka služi konačno samo zato da pospješi bojkot prema Izraelu.

Sa pravnim zaokretom Amerikanaca Izrael dobija snažnu podršku za vlastitu politiku naseljavanja. Trumpova vlada je proteklih godina donijela čitav niz jednostranih proizraelskih odluka: Priznala je izraelske pretenzije na okupiranu golansku visoravan kao i na Jerusalim kao glavni grad Izraela. Ona je i svoju ambasadu preselila tamo. Palestinci zahtijevaju istočni dio kao glavni grad vlastite države kojoj teže. Palestinci predbacuju vladi SAD da zastupa prije svega interese Izraela. Zbog toga su u međuvremenu odbili SAD kao posrednika u konfliktu na Bliskom istoku.

Trumpova vlada sa svojom bliskoistočnom politikom se konsekventno udaljava od kursa svojih međunarodnih partnera. Odluka je donesena u unutrašnjopolitičkim nemirnim vremenima za Izrael i ide na ruku izraelskom premijeru Benjamin Netanjahuu, koji je pod teškim pritiskom. Izrael stoji u političkoj krizi: Pošto Netanjahu nakon izbora u septembru nije uspio da formira novu vladu, u srijedu ističe rok za formiranje vlade za Benny Gantza iz koalicije centra Plavo – bijeli. Ako Gantz također ne uspije prijete treći izbori u toku jedne godine.

spiegel.de

Janko Tietz
Autor 19.11.2019. u 16:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija