Ekološka katastrofa

Sijera Leone prodaje prašumu za kinesku luku

Karen McVeigh i Kabba Kargbo
Autor 17.5.2021. u 15:29

Sijera Leone prodaje prašumu za kinesku luku

Foto: Issouf Sanogo/AFP/Getty Images

Kontroverzni sporazum s Kinom bio bi “poguban” za ribolov i zaštićenu prašumu, kažu protivnici dogovora između Sijera Leonea i Kine.

Ugovor koji je vlada Sijera Leonea sklopila s Kinom u vrijednosti od 55 miliona dolara za izgradnju industrijske luke na 100 hektara plaže i zaštićene prašume, kritikovali su konzervatori, vlasnici zemljišta te grupe za kolektivna prava, kazavši da je riječ o “užasnoj ljudskoj i ekološkoj katastrofi”.

Zlatni i crni pijesak plaže Black Johnson uokviruje Nacionalni park Western Area Peninsula, područje koje predstavlja dom za ugrožene vrste kao što su dujker antilope i pangoline (ljuskavi mravojed). Vode su bogate srdelama, barakudama i drugim različitim vrstama riba koje love lokalni ribari, a koji proizvode 70% ribe za domaće tržište.

Nakon što su izvještaji o fabrici za proizvodnju ribljeg brašna počeli kružiti društvenim mrežama, izjava koja je izgleda potekla iz ministarstva ribarstva Sijera Leonea potvrdila je dogovor, ali je porekla da je planirana izgradnja “mlina za ribu”. Objekt bi bio luka za tunu i “druga veća ribarska” plovila koja izvoze na međunarodna tržišta, kazali su. Sadržavala bi i „komponentu upravljanja otpadom“ za „recikliranje morskog i drugog otpada u korisne proizvode“.

Vlada je rekla da je plaža, jedna od mnogih duž državne obale od 400 kilometara, “najprikladnije mjesto” za izgradnju, te otkrila da je ministarstvo finansija izdvojilo paket odštete od 950.000 funti za pogođene vlasnike zemljišta. Ali izjava ostavlja više pitanja nego odgovora, kažu oni koji se protive ovom planu.

Dvije organizacije za pravne kampanje, Institut za pravno istraživanje i zagovaranje pravde (ILRAJ) i Namati Sierra Leone, podnijele su vladi pismo, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama iz 2013. godine, tražeći da se prikažu studije o procjeni utjecaja na životnu sredinu i socijalni utjecaj te i izvještaj koji pokazuje da je plaža, kako se tvrdi, najprikladnije mjesto za izgradnju „u smislu batimetrije, socijalne zaštite (minimalni troškovi preseljenja) i ekoloških pitanja“. Oni također traže kopiju sporazuma između Kine i Sijera Leonea.

Basita Michael, advokatica ILRAJ-a, kazala je: „Saopštenje za javnost bilo je vrlo neodređeno. Ostavilo nas je da se zapitamo kako smo stigli ovdje i kako to da tek sada slušamo o tome. Imamo pravo znati više.”

James Tonner, koji s majkom Jane Aspden Gbandewa posjeduje zemljište u Black Johnsonu, napisao je otvoreno pismo predsjedniku Juliusu Maadi Bio pozivajući ga da intervenira i zaustavi gradnju, za koju je Tonner rekao da bi bila “pogubna za zemlju i planetu”.

„Uništilo bi netaknutu prašumu, opljačkalo riblje zalihe i zagadilo uzgajališta riba i nekoliko ekosistema“, rekao je Tonner. Plaža je u Zaljevu kitova, tako nazvanom jer se tamo vide kitovi i delfini.

Tonner, koji živi u Londonu, otvorio je stranicu za crowdfunding kako bi finansirao sudsku reviziju sporazuma.

Vlada bi mogla postupati neustavno ako je zemlju stekla prisilno, rekao je Tonner, jer Ustav zahtijeva da svaki takav potez bude u javnom interesu. Kompenzacija koju je najavila vlada također je nepravedna, tvrdi on, naglasivši da je stopa bila oko 30 puta niža od tržišne vrijednosti zemljišta.

“Prema Ustavu, vlada može zaplijeniti zemlju ako je to u javnom interesu”, rekao je Tonner. „Čak i ako je ovo samo luka s dubokom vodom, to nije u javnom interesu, jer nije prikladno mjesto. U laguni postoje mjesta za uzgoj ribe. Uništit će lokalne ribe od koje lokalno stanovništvo živi.“

Tito Gbandewa, Tonnerov očuh, bivši je ribar koji na plaži vodi ekoturistički posao i posjeduje oko 1,2 hektara zemlje. Rekao je: „Ako to učine ovdje, voda će biti prljava, bit će puno nafte i buke, a koće će biti svuda okolo.“

„Naši ribari neće imati gdje loviti ribu. Sve će biti pokvareno. Turizam će biti gotov“, dodao je Tito.

Dr Sama Banya, predsjednik emeritusa Društva za zaštitu Sijera Leonea, ponovio je Gbandewine komentare, rekavši da će predloženi razvoj imati “poguban” utjecaj na turizam i “samu riblju industriju koju bi trebali podržavati”.

Emma Kowa Jalloh, ministrica ribarstva Sijera Leonea, insistirala je da riječ o planu za luku, a ne za tvornicu ribljeg brašna. Rekla je: „Mogu vam kategorički reći da u Black Johnsonu neće biti „mlina za ribu.“ Ono što mi radimo je ribarska luka koju će izgraditi kineska vlada. Mlin za ribe je nešto gdje odete i ulovite sve male ribe i sameljete je u hranu za svinjce i ribu u akvakulturi – a to nije istina.”

Izgradila bi se uz pomoć kineske vlade i kapitala iz Sijera Leonea u obliku zemlje, rekla je. Polovina potrebnog zemljišta bila je u državnom vlasništvu, dodala je, uključujući i obalu mora, do 200 metara od mora. Ostatak je stečen prisilnim stjecanjem, kazala je.

“Ljudi prave galamu oko toga”, dodala je ministrica. „Samo bih apelirala na ljude: „Budite strpljivi, želimo biti razvijeni, želimo rasti, želimo biti klasificirani kao zemlja koja napreduje. Mora postojati razvoj i neko se mora žrtvovati.“

“Ne kažem da će sve biti 100% savršeno, ali pobrinut ćemo se da bude skoro pa savršeno.”

Prevela: Elmedina Šabanović

The Guardian

Karen McVeigh i Kabba Kargbo
Autor 17.5.2021. u 15:29