Španska kraljevska kuća: “Corinna virus”

Helene Zuber
Autor 18.3.2020. u 08:41

Španska kraljevska kuća: “Corinna virus”

Foto: JUANJO MARTIN/ AFP

Mito, offshore zaklada i švajcarski konto: Kralj Felipe VI. raskida zbog različitih grešaka sa svojim ocem Juanom Carlosom – i nada se da će tako moći spasiti špansku monarhiju.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Teška vremena su u Španiji. Za vikend je premijer Pedro Sanchez proglasio vanredno stanje – to se nakon smrti diktatora Franca 1975. desilo samo jednom za vrijeme jednog štrajka pilota. U iberijskoj zemlji broj infekcija Corona virusom je dramatično porastao i smrtnost je viša nego drugdje. Međutim glava države, kralj Felipe VI. smatrao se prinuđenim da se u nedjelju zbog druge vrste „corona crisis“ obrati javnosti: Kruna Burbona je u opasnosti.

Britanske novine „The Telegraph“ su izvjestile da španski kralj fungira kao korisnik panamske offshore zaklade Lucum koja je na konto jedne švajcarske banke položila oko 64 miliona evra. Zakladu je osnovao njegov otac Juan Carlos I. za vrijeme svoga namjesništva 2008. godine. Nakon njegove smrti Felipe VI. bi trebao biti korisnik ovoga novca sumnjivog porijekla – a u redoslijedu tada njegovi nasljednici, među njima i nasljednica trona.

Još jučer poslije podne kraljevska kuća je objavila da se Felipe VI. za sebe i svoju kćerku odrekao naslijeđa, “svega onoga čije porijeklo ne odgovara legalnosti i kriterijima ispravnosti.“ Implicitno je na ovaj način priznao da bi se mogle otkriti još neke tamne ostavštine njegovog oca.

Jasan prekid sa njegovim ocem većina Španaca razumjela je kao gestu spašavanja časti. Čak iako je naslijeđe moguće efektivno koristi tek nakon smrti legatora. Ipak raskid nije uslijedio spontano, to je bilo kako bolno tako i neophodno razdvajanje već duže vrijeme. Jer nekada tako omiljeni Juan Carlos je otišao predaleko.

Lov na slonove i jedna afera

U novembru 1975. Burbon se popeo na tron, kako je to odredio general Francisco Franco. Međutim on je tada potporio prelaz od Francove diktature u demokratsku pravnu državu u Španiji. Jedan pokušaj puča od strane vojske 1981. on je okončao svojim prihvatanjem demokratskog ustava. Zato su ga Španci slavili decenijama. Međutim nakon što je on 2012. tokom jednog lova na slonove u Bocvani, baš na vrhuncu španske finansijske i gospodarske krize, u noći slomio kuk, isplivala je njegova afera sa njemačkom preduzetnicom Corinna Larsen. Zahvaljujući jednom kratkom braku ona je tada važila kao princeza Sayn-Wittgenstein.

Međutim taj propust Španija, koja je bila osiromašena visokom nezaposlenošću, nije htjela tolerisati.  I onda su ga savjetnici u palati Zarzuela nagovorili da 1. juna 2014. odstupi u korist svoga sina. Felipe VI. obećao je prilikom svoje proklamacije pred parlamentom u Madridu da će obnoviti monarhiju. On se obavezao na transparentnost i primjereno ponašanje.

Stoga je pokušao da nagovori svoju sestru Cristinu da se odrekne svojih nasljednih prava kada je njen muž zbog pronevjere javnih sredstava stajao pred sudom. Međutim omiljena kćerka Juana Carlosa nije to prihvatila. Onda joj je Felipe morao 2015. oduzeti titulu kneževine Palme i prekinuti kontakte sa njom. On je ograničio i krug onih koji pored njega predstavljaju monarhiju i za to su plaćeni iz državne kase, na svoju suprugu Letiziu, svoje obje kćerke i svoje roditelje. Juan Carlos je međutim u junu 2019. odstupio od svih javnih zadataka. Jučer mu je kralj Felipe VI. ukinuo apanažu od godišnje 194.232 evra.

U stanovištu na prigovore britanske štampe kraljevska kuća je otkrila da je Felipe VI. iz jednoga pisma londonske advokatske kancelarije nekadašnje prijateljice njegovog oca, Corinne Larsen prije godinu dana saznao da on važi kao budući korisnik zaklade Lucum. Od tada se mladi kralj bori protiv „Corinna virusa“ kako se Madrižani šale. On je tada pismo proslijedio svome ocu i „nadležne urede“ o tome obavijestio. Osim toga on je već proteklog aprila pred jednim notarom negirao da je ikada imao udio u zakladi ili da je uzimao njihove novce.

Istraga zbog pranja novca

Tek prije nekoliko dana palati Zarzuela postalo je poznato da švajcarski javni tužilac Yves Bertossa provodi istragu protiv Lucuma zbog pranja novca. Kralj Juan Carlos I. je koristio zakladu do 2012. da bi prikrio plaćanje mita iz Saudijske Arabije za prevođenje voza velike brzine u Meku. Navodno je svojoj prijateljici Corinni dao novčane poklone u milionskoj vrijednosti.

Familija Burbon stalno se trudila da nastupa zajednički. Kraljica Sofija je decenijama prihvatala afere svoga supruga i profesionalno izvršavala svoje zadatke. Sin je sličan njoj u disciplini, dobro je obrazovan i inteligentan ali mu nedostaje blještava karizma njegovog oca.

Bilo je neizbježno sada javno napraviti prekid sa Juanom Carlosom. Jer i španjolsko tužilaštvo za borbu protiv korupcije hoće da provjeri gospodarske mahinacije emeritusa. I koalicioni partner socijalističkog premijera Unidas Podemos zahtjeva parlamentarnu istražnu komisiju, isto kao i Lijevi republikanci iz Katalonije, čije glasove on treba.

Nekadašnji glavni redaktor monarhističkog dnevnika ABC, Jose Antonio Zarzalejos, doduše hvali mladog kralja. Međutim to da se on distancirao od oca nije dovoljno. Zarzalejos zahtjeva od Juana Carlosa da napusti zemlju i ide u egzil. On ne bio smio dalje opterećivati svoga sina Felipea i krunu.

spiegel.de   

Helene Zuber
Autor 18.3.2020. u 08:41