Trumpov nastup u Džordžiji: On govori o izbornoj krađi – i poziva na izbore

Peter Maxwill
Autor 8.12.2020. u 10:12

Trumpov nastup u Džordžiji: On govori o izbornoj krađi – i poziva na izbore

Donald Trump pred pristalicama u Džordžiji: „Veoma milostivi gubitnik“ – Foto: STAN BADZ/EPA-EFE/Shutterstock

Prvi put nakon izgubljenih izbora predsjednik SAD nastupio je pred svojim pristalicama. U Džordžiji se zalagao za ponovni izbor dva senatora – i istovremeno sijao sumnje u izborni sistem.

Piše: Peter Maxwill/dpa – 06.12.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

To je bio nastup koga je nakon iskustva proteklih tjedana i mjeseci jedva moglo drugačijega očekivati: Prvi puta nakon izbornog poraza Donald Trump je govorio u Džordžiji pred hiljadama svojih pristalica. Njegov govor bio je mješavina proturječnosti i neistina, uz razmetanja i prijetnje.

O američkim demokratima, čiji kandidat Joe Biden je predsjedničke izbore jasno dobio, rekao je još vladajući predsjednik SAD u gradu Valdosta: „Oni su podvodili i manipulirali naše predsjedničke izbore ali mi ćemo uprkos tome pobijediti.“

Istovremeno Trump je ipak u igru indirektno uveo svoju moguću kandidaturu za četiri godine – pritom bi Trump mogao 2024. po zakonu mogao nastupiti samo ako u sljedećim tjednima odstupi kao šef države: Mandat predsjednika SAD ograničen je na dva perioda po četiri godine koje ne moraju slijediti jedna drugu.

Trumpu se radi o moći – i o novcu

Trump je sada govorio o tome da će on sada “ponovo osvojiti” Bijelu kuću. “A onda 2024. godine – a nadam se da ja tada ne moram kandidovati – mi ćemo povratiti Bijelu kuću.” Njegova poruka je: Ovako ili onako, era Trumpa ni blizu nije okončana.

U svome govoru od više od sat i pol republikanac je najavio da će nastaviti sa pravnom borbom protiv rezultata u saveznim državama sa tijesnim ishodom – sve do Vrhovnog suda u Vašingtonu. Trump je u međuvremenu doživio nebrojene pravne poraze, njegova borba za Bijelu kuću je očigledno bez izgleda.

Moguće je da se Trumpu sada radi prije svega o tome da ogroman broj pristalica održi u dobrom raspoloženju – i iz finansijskih razloga: Trumpovo bogatstvo se za vrijeme njegovog predsjedništva masivno smanjilo, očigledno da se gomilaju obaveze. Svoje dugove on želi otplaćivati uz pomoć donacija svojih fanova kako je saopšteno u novembru.

I nastup u Džordžiji mogao bi biti dio te strategije. Tamo je Trump ponovo tvrdio da su na izborima 3. novembra bile stotine hiljada ilegalnih glasova. Pritom je ministar pravde SAD William Barr, Trumpov saveznik, nedavno oduzeo tlo ovoj teoriji zavjere: Nema nikakvih dokaza za veliku izbornu prevaru koja bi mogla voditi drugačijem rezultatu.

Trumpovi advokati su u šest saveznih država – Džordžija, Mičigen, Pensilvanija, Nevada, Arizona i Viskonsin – podnijeli desetine žalbi, do sada bez ikakvog uspjeha. Ovih šest saveznih država su u međuvremenu svoje rezultate certifikovali a prema tome tamo je Biden pobijedio. Neke žalbe Trumpovog lagera su još otvorene, među ostalima i u Džordžiji.

Osim toga Trump se spori i sa partijskim kolegama: Neposredno pred svoj nastup predsjednik je povećao pritisak na republikanskog guvernera Džordžije Briana Kempa. Američki mediji jednoglasno izvještavaju da je Trump pozvao Kempa da sazove posebnu sjednicu parlamenta i da ubjedi poslanike da rezultat izbora preokrenu u njegovu korist.

„Ako bih izgubio ja bih bio veoma milostiv gubitnik“, rekao je sada Trump. „Ako bih izgubio ja bih rekao da sam izgubio i otišao bih na Floridu i mirno hodao i govorio da sam napravio dobar posao. Ali nikada se to ne može akceptirati ako oni kradu i manipulišu i pljačkaju.“ Nadležni uredi SAD smatraju ove izbore kao najsigurnije u američkoj istoriji.

Očigledno Trump to vidi drugačije. Međutim iako već tjednima širi sumnju u izborni sistem on sada hitno poziva na ponovni izbor oba republikanska senatora Davida Perdue und Kelly Loeffler iz Džordžije. Oni se moraju 5. januara u drugom krugu izbora suprotstaviti demokratima Jonu Ossoffu und Raphaelu Warnocku. Ovaj izbor je od izuzetnog značaja jer odlučuje o većinskim odnosima u senatu SAD.

Ukoliko bi demokrati uspjeli da dobiju oba mjesta u Džordžiji, u senatu bi bio pat. Tada bi buduća potpredsjednica Kamala Harris, koja je istovremeno predsjednica senata, kod izjednačenog glasanja imala posljednju riječ. Time bi demokrati faktički imali većinu. Po anketama u posljednje vrijeme u Džordžiji  oba demokratska izazivača imaju malu prednost.

Republikanci u Džordžiji su pred dugim krugom izbora u dilemi: Trumpove stalne primjedbe da se izbornom sistemu ne može u svakom slučaju vjerovati, mogle bi republikance zadržati od glasanja. Uprkos tome Trump želi mobilisati svoje pristalice: „Odgovor na podvod demokrata je da ne ostanete kod kuće“, rekao je on. Demokratima se može najbolje osvetiti ako rekordan broj republikanaca ide na izbore.

U svakom slučaju Trump nije jedini koji trenutno ide na izbornu turu po Džordžiji. Već u petak bivši predsjednik Barack Obama pozivao je na izbor oba demokratska kandidata za senat. „Morate razumjeti da se ovdje ne radi o Džordžiji“, rekao je Obama na online mitingu demokrata: „Ovdje se radi o Americi i ovdje se radi o svijetu.“

spiegel.de   

Peter Maxwill
Autor 8.12.2020. u 10:12