Zaključci u posljednjoj minuti, koji štete Bidenu: Trumpova cinična završna igra

Marc Pitzke
Autor 24.11.2020. u 13:11

Zaključci u posljednjoj minuti, koji štete Bidenu: Trumpova cinična završna igra

Posljednja pobuna: Još predsjednik Trump – Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Donald Trump odustaje od otpora pobjedniku izbora Joe Bidenu. Uprkos tomu on pokušava u posljednjim tjednima mandata da sabotira Bidena na drugi način – sa teškim posljedicama za mnoge Amerikance.

Piše: Marc Pitzke, New York – 24.11.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kraj – a time novi početak – došao je kako je to često bivalo preko twita: “U najboljem interesu zemlje“, pisao je Donald Trump, on je dao nalog da njegov vladin aparat počne predavati Joe Bidenu predsjedničke poslove.

Tri tjedna nakon izbornog poraza odlazeći predsjednik SAD priznaje realnost i odustaje od tvrdoglave blokade svoga nasljednika. Doduše on još ne prihvata potpuno rezultat: „Mi nastavljamo dobru borbu.“ Ipak nedemokratski haos posljednjih dana našao je svoj jadan kraj.

Ko vjeruje da Trump sada ne planira ništa više protiv Bidena, taj se naravno prevario. Čak i kad demokrat sada konačno može zvanično pripremati svoj nastup, sa personalnom i finansijskom pomoći postojeće vlade, Trump mu i dalje, koliko je moguće, baca klipove pod noge.

U svojim posljednjim tjednima mandata Trump je pokrenuo sve poluge da bi Bidena kroz zaključke u posljednjoj minuti politički pritisnuo i, što je još gore, da bi svuda ostavio spaljenu zemlju. Njegova To-do-Liste – legalna, ali sa teškim posljedicama i besprimjerno cinična – ide od sabotaže skorog oživljavanja konjukture, koju Biden treba preko gušenja ekoloških projekata do vanjskopolitičkih trikova.

Akcije, koje se često samo teško mogu poništiti, treba da Bidenu otežaju početak mandata i omoguće republikancima skori povratak na vlast. Međutim one štete svim Amerikacima upravo usred nove corona krize.

1. Gospodarstvo

Ministar finansija SAD Steven Mnuchin je većinu finansijske pomoći za coronom pogođeno gospodarstvo ukinuo od kraja godine. Pritom se radi o kreditnim garancijama u visini od 500 milijardi dolara za opštine i mala preduzeća koje je kongres odobrio u okviru nužnog paketa „Care“. Centralna banka SAD koja upravlja ovim sredstvima mora sada sredstva vratiti – uprkos njihovom izrazitom otporu: „I dalje napregnuto i ranjivo“ gospodarstvo očekuje ovu pomoć, protestvovao je šef Feda Jerome Powell – uzalud.

Jer sa slijedećim talasom corone, koja i u SAD upravo vodi do novoga lockdowna, američka konjuktura stoji pred jednom brutalnom zimom. Milioni Amerikanaca će još više patiti – dok Trump svome nasljedniku oduzima važno sredstvo za upravljanje krizom i njeno ublažavanje. I kongres se ove godine teško može dogovoriti o značajnijoj corona pomoći. “Time oni ne samo da zatvaraju radnju za Bidena”, rekao je ekonomist Ernie Tedeschi za “New York Times”. “Oni spaljuju sve radnje.”

2. Ekologija

Trump se žuri da svoju, u svakom slučaju ekološki štetnu politiku, utvrdi prije izmjene vlade. Tako je ministarstvo unutrašnjih poslova, trenutno potpuno nepotrebno, izdalo nove licence za ekspolataciju nafte u najvećoj zaštićenoj prirodnoj oblasti SAD Arctic National Wildlife Refuge na Aljaski. I u kanjonu Chaco u Novom Meksiku, čiji indijanski Pueblos spadaju u Unescovo svjetsko kulturno naslijeđe, smije se ponovo vaditi nafta.

To nisu jedine horuk akcije. Univerzitet Njujork protokoliše sa svojim „Midnight Watch Project” skoro tri tuceta antiekoloških mjera u zadnjem momentu. Ova finalna „pobuna“ Trumpove vlade mogla bi za Bidena postati “usporivač brzine ili čak blokada ceste“, rekao je šef projekta David Hayes za „Washington Post“. Za četiri godine Trump je anulirao više od 100 ekoloških propisa svoga prethodnika Baracka Obame. Uprkos svim dobrim pretpostavkama Biden neće moći sve tako brzo vratiti na snagu.

Andrew Wheeler, odlazeći šef američkog ureda za okoliš EPA, leti u međuvremenu prema informacijama „New York Times“, brzo na trošak vlade na Tajvan i Latinsku Ameriku. Sličnu ideju očigledno ima i komesarski ministar domovinske zaštite Chad Wolf – iako on nakon odluke suda već jednu godinu ilegalno vodi ured.

3. Sigurnosna i vanjska politika

Trump je otpustio ministra odbrane Marka Espera i druge vrhunske saradnike u Pentagonu. U međuvremenu je razlog jasan. Nova garda biće samo kratko u službi ali već je stvorila dovršene činjenice: Od Trumpa postavljeni Esperov naslijednik Christopher Miller dao je nalog za opsežno povlačenje američkih trupa iz Afganistana i Iraka, što Bidenu vojnopolitički veže ruke. Somalija bi mogla uskoro slijediti.

Protivnici rata to pozdravljaju, drugi upozoravaju da bi iznenadno povraćenje moglo imati katastrofalne posljedice. Ne samo u Afganistanu gdje Amerikaci stoje u teškim mirovnim pregovorima sa Talibanima. Postoji i bojazan da se sada odvoji i od Nato-a. “Ovi saveznici su ovisni od nas”, rekao je bivši IS opunomoćnik Brett McGurk za odašiljač MSNBC. Bivši savjetnik za sigurnost H.R. McMaster nazvao je odluku “odvratnom”.

Mogu se očekivati i drugi vanjskopolitički potezi Trumpa. Na primjer koraci protiv Kine da bi Bidenu diplomatski vezao ruke. Trumpovi savjetnicu su očigledno ipak mogli svoga odlazećeg šefa odvratiti od vojnog udara protiv iranskog atomskog programa

4. Pravosuđe

Senat SAD već tjednima ne nalazi vremena da bi diskutovao o novoj corona pomoći. Ipak posljednje još slobodne sudačke pozicije ne mogu Trumpovi republikanci dovoljno brzo popuniti. Ovdje je prije važila karenca nakon izgubljenih izbora koju sada Trump lomi: Samo od početka novembra Senat je potvrdio šest konzervativnih okružnih sudija na doživotno, među njima i jednog 33 – godišnjeg advokata, koga je profesionalna komora ABA označila kao“nekvalifikovan“.

Još jedan lom tabua: Uprkos trendu u cijeloj zemlji Trump je ubrzao izvršenje pogubljenja na saveznom nivou. Orlando Hall, koji je prošlog tjedan pogubljen, bio je prvi delikvent nakon 1889., čija smrt je pala  u „lame duck“ fazi izmjene vlasti. Prije Trumpovog odlaska još pet daljih zatvorenika treba da budu pogubljeni, poslednja dva u tjednu neposredno pred Bidenov nastup. Crnac Dustin Higgs treba da umre 15. januara – na rođendan ikone građanskog pokreta Martina Luthera Kinga.

spiegel.de

Marc Pitzke
Autor 24.11.2020. u 13:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija