Zalet poslije Corona pauze: VW želi za mjesec dana ponovo imati punu proizvodnju

Simon Hage
Autor 27.4.2020. u 18:25

Zalet poslije Corona pauze:  VW želi za mjesec dana ponovo imati punu proizvodnju

Foto:Swen Pförtner/ DPA – VW proizvodnja u Wolfsburgu: Sa zaštitnim maskama na proizvodnoj liniji

Nakon izbijanja Corona pandemije proizvodne trake u Volkswagenovoj glavnoj tvornici u Wolfsburgu mirovale su skoro šest tjedana. Od ovoga ponedjeljka, sa početkom u ranoj smjeni u 6.30 sati, automobilski koncern je ponovo započeo raditi u svojoj najvećoj tvornici. Bili su pozvani kamermani i novinari da bi se start prenio u cijeli svijet. Konačno početak  u Wolfsburgu trebao bi biti „važan signal“ kako je naglasio premijer Donje Saske Stephan Weil u sjedištu najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Piše: Simon Hage
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Oko 8000 radnika vratilo se nakon njihove prinudne pauze u pogone da bi ponajprije krenuli sa proizvodnjom u jednoj smjeni. Na dvije montažne linije trebaju ovoga tjedna biti proizvedena 1400 vozila. U sljedećem tjednu VW planira već rad u više smjena i proizvodnju od oko 6000 auta – 40 posto nivoa od prije krize. Nadaju se da će nakon jednog mjeseca opet moći proizvoditi punim kapacitetom.

Međutim, novi start može uspjeti samo ako kupci stvarno kupe proizvedena auta. Doduše većina prodajnih auto salona već je otvorena ali interes za kupovnu bio je do sada veoma slab. Mnogi kupci očigledno čuvaju novac jer se ili boje za svoj posao – ili čekaju na veće rabate.

Da bi se podgrijala potražnja VW zahtjeva državne premije za kupovinu – i to „što prije“, kako je naglasio šef uprave Herbert Diess. To nije u samo u interesu koncerna nego cijele zemlje. Konačno 10 do 15 posto radnih mjesta u Njemačkoj ovisi od autoindustrije. I isporučioci, proizvođači mašina i industrija čelika mogli bi profitirati od oporavka ove branše. „ Sa automobilom se može dati gospodarski impuls kao možda sa nijednim drugim proizvodom“, kazao je Diess.

Premijer Weil je obećao podršku: Politika je spremna „da dobijemo brzu odluku“. U srijedu će on sa premijerima auto zemalja Bavarske i Baden – Virtemberga, Markusom Söderom i  Winfriedom  Kretschmannom razgovarati o tome, “kako se može sada brzo pokrenuti prodaja auta ”. Weil ima poseban interes na tome da VW uskoro opet bude uspješan: Kao zastupnik velikog akcionara Donje Saske on sjedi u nadzornom odboru koncerna.

Već tjednima VW se pripremao za ponovni početak, nabavio milione zaštitnih maski i izradio plan u 100 tačaka koji treba da obezbjedi sigurnost radnika. Tome naprimjer pripada da radnici kod kuće sebi mjere temperaturu prije nego krenu na posao. Osim toga VW će između smjena ubuduće imati duže pauze da bi se spriječile veće mase ljudi na području tvornice. Na ulaznim kapijama u tvornicu stajaće posude sa dezinfekcionim sredstvima.

Istovremeno sa VW startovalo je sa svojom proizvodnjom i 2600 isporučilaca dijelova. Za njih važe ista sigurnosna pravila kao za autokoncern. Sa mjerama zaštite VW je „postavio standarde u njemačkoj industriji“, rekao je šef pogonskog savjeta Bernd Osterloh.

Ponovno zaustavljanje proizvodnje, naglašavaju jasno predstavnici VW, treba se bezuslovno spriječiti.

spiegel.de   

Simon Hage
Autor 27.4.2020. u 18:25