1800 mladih na velikom Finalu najmasovnijeg sportskog druženja u BiH

tačno.net
Autor/ica 18.8.2015. u 14:18

1800 mladih na velikom Finalu najmasovnijeg sportskog druženja u BiH

foto: Damir Hajdarbašić

Sarajevo je od danas do 22. avgusta domaćin najboljim mladim sportskim nadama iz cijele Bosne i Hercegovine, finalistima BH Telecom Sportskih igara mladih.

Nakon 60 dana, 28 bh. gradova, preko 17.000 odigranih utakmica, hiljade pređenih kilometara, mali million zagrljaja i sklopljenih prijateljstava, više od 1.800 djevojčica i dječaka iz svih dijelova naše zemlje doputovalo je na Veliko finale Igara.

Rijeke mladih nasmijanih lica pristizale su u ranim jutarnjim satima u studentske domove u Nedžarićima, gdje će boraviti narednih dana. Učesnici Igara već pet godina dolaze na Finale u glavni grad, a u prethodnim godinama kroz takmičenja su prošli mnogi dječaci i djevojčice koji danas igraju za različite nacionalne selekcije, a među njima i Bišćanin Džanan Musa.

Nema sumnje da se i među ovogodišnjim finalistima kriju brojni talenti. Dvanaestogodišnji Aleksa Mandić, odbojkaš iz Brčkog, raduje se upoznavanju drugih finalista: “Lijepo smo se družili i zabavljali u Brčkom, a u Sarajevu nas čeka teška konkurencija. Ipak, fer utakmice i druženja su najbitniji.”

Haris Deliahmetović, predsjednik Igara, uoči finalnih utakmica poručio je da svaka godina ima posebnu draž i stvara jedinstvene uspomene: “Cilj je i ove godine bio da našim najmlađima približimo sport i sve lijepe stvari koje sport nosi, a mislim da smo u tome uspjeli. U prethodnim godinama na terenima u cijeloj BiH djevojčice i dječaci zaista su pokazali koliko sportskog talenta postoji u našoj zemlji. Sve naše učesnike pratimo u njihovim evropskim i svjetskim takmičenjima, a uspjeli smo u saradnji sa Specijalnom olimpijadom i UNICEF-om otkriti svijet jednakih mogućnosti za svako dijete, bez obzira da li ono imalo teškoće u razvoju ili ne. To je za nas ogromno postignuće i motivacija za sve godine koje su pred nama.”

Igre u saradnji sa Košarkaškim savezom BIH na svim terenima širom BiH kroz projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” promoviraju lijepe sportske priče, zabavu, druženje, razumijevanje, prijateljstvo i solidarnost, uz finansijsku podršku USAID-a. Mališani će zasigurno i ove godine imati priliku stvoriti nove uspomene, stvarajući temelje za neku bolju i ljepšu sportsku budućnost Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor/ica 18.8.2015. u 14:18