Još jedna nagrada za mladog umjetnika Denisa Avdića!

Mreza za izgradnju mira
Autor 21.1.2020. u 12:34

Još jedna nagrada za mladog umjetnika Denisa Avdića!

Foto: Mrezazaizgradjumira

 

Danas, dok na globalnom nivou pratimo dešavanja prouzrokovana klimatskim promjenama, četrnaestogodišnji Denis Avdić iz Jablanice je u opisu svoje slike posvećene posljedicama globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena napisao: ”Zabrinut sam zbog nemarnog odnosa ljudi koji ne shvataju da će budućnost naše lijepe planete zavisiti od naših odluka.”

”Knjiga o Zemlji”, slika koju je stručni žiri na takmičenju u organizaciji Bow Seat Ocean Awareness (USA), nagradio bronzanom medaljom, predstavlja posljedice djelovanja čovjeka koji svojim intervencijama pokušava mijenjati prirodu. Žiri su sačinjavali umjetnici, pisci, edukatori, naučnici, kreatori i aktivisti organizacija za zaštitu prirode. Prema riječima g-đe Linde Cabot, predsjednice organizacije, ”Denisovo impresivno djelo kvalitetom se izdvojilo između više od 3.500 radova iz 69 zemalja”.

 

Tema takmičenja bila je ”Presence of Future”, a mladi umjetnici imali su dva podjednako važna zadatka – da na platnu predstave svoje viđenje problema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, posmatrajući ih u različitim vremenskim razdobljima, u prošlosti, sadašnjosti i budućnost, a zatim da u 160 riječi predstave svoj rad i pošalju poruku.

Denis je u opisu slike objasnio da opisuje prošlost planete u prvim poglavljima ”Knjige o Zemlji”, sadašnjost u srednjim, budućnost u posljednjim poglavljima, koja će zavisiti od čovjeka i njegovog pristupa problemu klimatskih promjena.

ovakva takmičenja povezana obrazovanjem nisu vrijedna samo zbog osvojenih nagrada, nego predstavljaju dugoročna iskustva koja inspirišu i motivišu učenike, edukatore i zajednicu. Global Ocean Awareness Contest (u organizaciji Bow Seat Ocean Awareness, USA) je STEM platforma za mlade zahvaljujući kojoj kroz umjetnost i kreativnu komunikaciju istražuju svijet i njegove promjene i postaju aktivisti koji zagovaraju aktivnosti na zaštiti okoline. Prema riječima g-đe Linde Cabot, kao zagovornici promjena, mladi ljudi stvaraju talase pozitivnih promjena koji podsjećaju i inspirišu ljude da učine promjene na svjetskom nivou.

Cilj ovog interdisciplinarnog takmičenja je da inspiriše, poziva na pozitivne promjene i pred nas postavlja izazove. Djela mladih umjetnika su hrabra, inovativna i predstavljaju emotivne odgovore na našu realnost, dok šalju snažne poruke upozorenja.

Ovakva takmičenja, povezana obrazovanjem, nisu vrijedna samo zbog osvojenih nagrada, nego predstavljaju dugoročna iskustva koja inspirišu i motivišu učenike, edukatore i zajednicu.

 

Mrezazaizgradnjumira

Mreza za izgradnju mira
Autor 21.1.2020. u 12:34