Korisni savjeti za polaganje vozačkog ispita

tačno.net
Autor 30.11.2015. u 11:53

Korisni savjeti za polaganje vozačkog ispita

Instruktori iz autoškole LifeLine iz Sarajeva savjetuju vas na koji način i kako se najbolje pripremiti za psihološke aspekte polaganja vozačkog ispita.

Jesmo li svi isti u situaciji polaganja vozačkog ispita? Koje su posljedice neuspjeha polaganja? Koliko kandidata uspije zadržati psihološku stabilnost i pokuša suzdržati emocije, tj. pokuša shvatiti uzroke eventualnog neuspjeha? Ko mora pomoći kandidatima? Instruktor vožnje, ispitivač ili neko treći?

Instruktori iz autoškole LifeLine iz Sarajeva savjetuju vas na koji način i kako se najbolje pripremiti za psihološke aspekte polaganja vozačkog ispita.

U procesu osposobljavanja kandidata ne učestvuju stručne osobe, psiholozi, koji bi kandidata psihološki uravnotežili i pripremili za samostalnu vožnju. Mjere, koje je neophodno preduzeti, u ovakvom sistemu osposobljavanja, su edukacija instruktora vožnje i ispitivača iz oblasti psihologije. Potrebne su praktične vježbe, pravilan pristup kandidatima, stvaranje radnih uslova bez straha i stresa, razvijanje samopoštovanja i samokritike, tj. svijest da uspjeh u autoškoli zavisi od nivoa znanja i vještina upravljanja vozilom.

Bitan faktor kod svakog kandidata jeste instruktorova procjena stepena aspiracije svakog kandidata, tj. procjena koliko je časova potrebno kandidatu da bi imao adekvatan stepen aspiracije (ne previsoka, ali ne i preniska).

Kako pobijediti strah od ispitivanja?

Određeni stepen treme normalna je ljudska reakcija u svakoj ispitnoj situaciji. Štaviše, umjereni stepen straha pomaže nam u savladavanju ispitne situacije na način da povećava našu budnost i spremnost. No, kada strah postane prekomjeran, može smanjiti postignuće i postati problem.

Dobra vijest je da se strah može prevladati, ali prije nego što krenemo sa savjetima za savladavanje straha upoznajmo se s uzrocima koji ga izazivaju i posljedicama koje nastaju.

Korisni savjeti u prevazilaženju straha:
1. Prije ispita
· Uči sa zadovoljstvom
· Dok učiš, ne opterećuj se mislima i negativnim emocijama u vezi ispita
· Intenzivno ponavljaj nekoliko dana prije ispita
· Ne uči u zadnji čas
· Zadnju noć prije ispita dobro se odmori i naspavaj
· Jedi prije ispita, po mogućnosti nešto hranjivo, ali ne preteško
· Ne slušaj šta drugi govore o ispitu – posebno ne razgovaraj s drugim polaznicima koji imaju izraženu tremu – strah je zarazan!
· Diši! Nekoliko puta duboko udahni kako bi se opustio (ne boj se, to neće nitko primijetiti)
· Raspitaj se kako ispit izgleda, što se traži i očekuje (poznavanje situacije smanjuje strah i uznemirenost),
2. Za vrijeme ispita
· Opusti se, duboko diši
· Ohrabruj se govoreći si: naučio/la sam, miran/na sam i spreman/na, ovaj ispit ionako neće promijeniti moj život
· Usmjeri se samo na jedno, ne na više pitanja odjednom
· Ne obraćaj pažnju na polaznike koji su ranije gotovi, ne paničari, usmjeri se na ono šta radiš i šta ti znaš.
· Prepoznaj šta je pod tvojom kontrolom. Neke stvari se mogu kontrolisati, kao npr. sopstveno znanje, uloženi trud, sposobnost snalaženja u ispitnoj situaciji…, a neke ne mogu – npr. strogoća ocjenjivača, njegovo trenutno raspoloženje, sreća… Pokušaj razmišljati o onim stvarima na koje se može uticati, a ove druge prihvati takve kakvi jesu.

Koje su najbolje strategije nošenja sa stresom?

Najvažnije je svakako realno sagledati situaciju u kojoj se nalazite. Ako osjećate da je zahtjev koji je stavljen pred vas uz sve vaše napore ipak neizvediv – odustanite, nemojte dopustiti da vas vlastiti ponos i taština sputavaju u donošenju prave odluke.
Uvijek pokušajte sagledati problem s više gledišta, stvari su često drugačije nego što se na prvi pogled čini. Sjetite se svoje porodice, prijatelja, nekih problema sa zdravljem koje ste možda u prošlosti imali, pa ćete sasvim jasno moći doživjeti pravu veličinu problema sa kojim se suočavate.

Razgovarajte s bliskim osobama. Najgore je začauriti se u vlastiti vakuum i ne dopuštati nikome da dođe do vas. Razgovor uvijek pomaže jer samim tim što izgovorite ono što vas muči na glas osjećaćete se rasterećenije, a ujedno pružate priliku drugoj osobi da iznese svoje mišljenje.

Nemojte se previše ljutiti na sebe kada pogriješite. Ima jedna stara latinska poslovica koja kaže: “Griješiti je ljudski, ali je u pogrešci ustrajati ludo”. Imajte na umu da ste nesavršeni i prema tome podložni pogreškama, ali istovremeno nemojte zaboraviti učiti iz svojih propusta kako se oni više ne bi pojavljivali u budućnosti.
Komunikacija i stres – prvo je lijek za drugo. Kvalitetni međuljudski odnosi nikada ne nastaju slučajno, već su uvijek rezultat međusobne komunikacije i uvažavanja. Kvalitetna komunikacija i rad u grupi otvaraju prostor za nove ideje i rješenja problema jer na taj način ljudi dijele svoje iskustvo i znanje.

Psihološki smiren i emocionalno stabilan vozač, uz odgovarajući nivo znanja i vještina, najveći je doprinos sigurnosti u saobraćaju.

Praktični savjeti polaznicima za vožnju i polaganje ispita:
– ne koristiti nikakva sredstva za smirenje prije vožnje i ispita;
– adekvatno se obući za vožnju (zavisno od vrste vozila);
– obuti obuću koja mora imati čvrste i ravne potpetice/đonove;
– popiti dovoljno tečnosti i imati pored sebe negaziranu tekućinu (obična voda);
– imati sredstvo za brisanje znoja (maramicu);
– termin ispita znati dovoljno unaprijed, najmanje sedmicu dana, što je dovoljno za
adekvatnu pripremu;
– razgovarati s instruktorom ko će sve biti u vozilu i ko vodi ispit;
– znati da će vas ispitivač pristojno i prijateljski pozdraviti;
– ne vjerovati pričama da instruktoru nije stalo da položite ispit;
– znati da ispit traje od 30 do 45 minuta;
– znati da je za pojedine radnje moguće dobiti drugu priliku i pri tome ne zaboraviti da
postoje diskreditirajuće pogreške;
– tražiti pojašnjenje ili pomoć od instruktora i ispitivača ako nešto niste razumjeli;
– znati da stres i strah dovode do drhtanja nogu pa malo prethodnog razgibavanja ili šetnja
nije na odmet;
– cilj svakog kandita je postati pametan i dobar vozač.
Na šta još treba obratiti pažnju pri polaganju vozačkog ispita!
· Uzmite sebi dovoljno vremena za polaganje vozačkog ispita jer je to nešto čemu se treba posvetiti i redovito voziti.
· Nema godišnjeg doba koje je idealno za polaganje vozačkog ispita; idealno je imati vrijeme na raspolaganju.
· Ne smijete otezati sa satovima vožnje jer se strah od sjedanja za volan svaki put iznova vraća ako ne vozite konzistentno.
· Za ispit treba učiti, učiti i učiti! Vozački ispit nije nešto banalno.

tačno.net
Autor 30.11.2015. u 11:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija