Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

tačno.net
Autor 17.5.2013. u 10:02

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. maja (IDAHO) Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini održala je sinoć u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u kampusu Univerziteta panel diskusiju na temu Uloga branitelja ljudskih prava i budući izazovi za prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini.

Na panelu su između ostalih sudjelovali šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary-Ann Hennessey, Jantine Van Bakel iz ambasade Kraljevine Holandije, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH Alma Mašić, Amar Numanović iz Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra te aktivisti YIHR-a iz cijele Bosne i Hercegovine.

Svjesni problema s kojima se LGBT osobe u Bosni i Hercegovini susreću svakodnevno aktivistice i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH nastavit će i danas sa aktivnostima obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH podsjeća kako su ljudska prava univerzalna i da su institucije Bosne i Hercegovine obavezne svim građanima pružiti zaštitu bez pravljenja razlike u odnosu na njihov seksualni i spolni identitet, opredeljenje ili orijentaciju.

tačno.net
Autor 17.5.2013. u 10:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija