Mladi Mostarci ne žele brojati krvna zrnca

tačno.net
Autor 7.4.2013. u 22:45

Mladi Mostarci ne žele brojati krvna zrnca

Sumorna stvarnost, politička previranja bez pomaka i grad koji sve više tone, potakao je dio mladih Mostaraca na revolt. Omladinski aktivizam u gradu bez održanih izbora i budžeta raste. Nova generacija želi promijeniti stvari i od Mostara napraviti normalno društvo.

“U posljednje vrijeme mostarske kiše mladih Mostaraca brišu sve linije koje posljednja dva desetljeća razdvajaju ovaj grad i uporno nas pokušavaju učiniti različitima, ali mi smo stotinu puta dokazali da je njihova ideja neostvariva te da ćemo na kraju mi biti ti koji trijumfiraju”, rekao je Nikola Vučić, član Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i član Redakcijskog kolegija portala Tačno.net .

Marko Vrljić, još jedan mladi član Redakcijskog kolegija ovog portala, rekao je: “Nacionalističke tvornice mržnje već odavno su na izdisaju. Mladi žele suživot.”

U gradu bez izbora, zarobljenom u političkoj pat-poziciji bilježi se porast omladinskog aktivizma. Oni ne žele da žive u stanju nemira i mržnje. Žele zaboraviti rane i prošlosti i imati priliku da žive svoje živote u normalnom gradu, objavila je ovih dana FTV.

”Mislimo da je naša generacija, 1995. godište upravo jedna generacija koja će početi mijenjati stvari u gradu Mostaru, koja će donijeti do nekih važnih promjena i mislimo da smo važni, da nismo bezvrijedni, da smo preokret u ovom gradu”, rekao je za FTV Alica Oglić, Predsjednik Vijeća učenika srednjih škola Mostara.

Nekoliko stotina srednjoškolaca nedavnom akcijom je bar na pola sata ujedinilo grad. Kako kažu, njihova generacija će ga ujediniti trajno.

”Naša generacija nije zatrovana pod navodnicima kao ostale generacije do sada mi možemo postići ono što ostali do sada nisu. Ujediniti Mostar, kao i cijelu BiH”, kaže Selma Aškraba, članica Vijeće učenika srednjih škola Mostara.

”Sve više i više se ta nevidljiva granica u gradu Mostaru topi i mislim da ova nova generacija može puno dobrog uraditi”, smatra Ivan Rozić, pokretač Čokoladnih nereda.

Popularni Čokoladni neredi, kad su Mostarci ustali protiv nasilja, bio je otponac za niz akcija kojima je cilj oživiti grad i animirati mlade.

”Da se stvara neka nova dinamika u gradu i da dođe do izražaja sva ta omladina, kreativnost i talenti koji ovdje postoje”, ističe Marina Đapić, predsjednica Kolegija Vijeća Mladih grada Mostara.

Brojne omladinske inicijative izviru iz Omladinskog kulturnog centra Abrašević gdje mladi nalaze podršku za razvoj svojih ideja.

”Mi nudimo jednu platformu za razvoj mladih, za razvoj nezavisne kulture, za razvoj raznih oblika umjetnosti, za razvoj aktivizma”, kaže Vladimir Ćorić, izvršni direktor OKC Abrašević.

Ovi mladi aktivisti ne žele prihvatiti stanje koje im je ostavljeno. Odbijaju biti žrtve grada slučaja koji je taoc političkih previranja.

”Poručio bih svima da se aktiviraju, za dobrobit svih nas da uradimo nešto dobro za svoje društvo i svoju sredinu, damo sebe koliko možemo i prije svega da nam bude zanimljivo u životu, da se maknemo od svakodnevne ljenosti, ispijanja kafa i druženja bez koristi”, rekao je za FTV aktivista Dejan Kosanić.

Svjesni da je Mostar potonuo u najtežu krizu od rata, ovi mladi ne žele brojati krvna zrnca i nositi terete prošlosti. Odlučni su raditi na tome da grad krene naprijed, a njihova budućnost bude bolja.

(Tacno.net / StarMo)

tačno.net
Autor 7.4.2013. u 22:45