Predstavljena bojanke za djecu koja ruši stereotipe „Poletimo zajedno“

tačno.net
Autor 7.8.2021. u 15:44

Predstavljena bojanke za djecu koja ruši stereotipe „Poletimo zajedno“

Bojanka za djecu “Poletimo zajedno”, koja ruši stereotipe i predrasude o različitostima, predstavljena je danas, 31.7.2021. u Sarajevu, u kafiću Bossa Nova. Bojanka je rezultat saradnje mladih polaznica i polaznika programa ”Poticanje demokratskih vrijednosti i  aktivnog građanstva među mladima“ organizacije Humanity in Action: Merjeme Srna,  Hane Halilbegović, Kristine Gadže i Emara Đonlića, a za cilj ima naučiti malu djecu kako osobe različitih etničkih porijekla mogu mirno i sretno živjeti zajedno.

Promociji bojanke su prisustvovali brojni roditelji i djeca, a najmanji su imali priliku bojiti likove u bojanci. „Zajedno s timom radili smo nekoliko mjeseci na vizualnim idejama bojanke te smo uz ilustracije postigli željeni rezultat: prikazati djeci i mladima na pristupačan način da poštuju različitosti … Smatramo da su djeca najranjivija kategorija koja odmalena biva targetirana raznim stereotipima i podjelama. Željeli smo prikazati bogatstvo putovanja i upoznavanja različitih ljudi s kojima se mogu u konačnici zauvijek zbližiti“, rekla je jedna od kreatorica ove ideje, Kristina Gadže.

„U proteklih devet godina koliko provodimo ovaj projekat uz podršku National Endowment for Democracy, mladi na kreativne načine adresiraju i potiču promjene koje oni identifikuju kako u svojim zajednicama tako i u cijeloj BiH. Projekat „Break the Cage“ opisuje problematiku nedostatka unificirajućeg identiteta kod građana BiH. Pozivamo sve mlade da se prijave na novi ciklus projekta, a poziv će biti otvoren početkom oktobra ove godine za sve studente dodiplomskog studija“, navela je Zarja Marković, projektna koordinatorica HIA BiH.

„Nisam dosada imao priliku biti dio projekta ovakvog formata. Bila mi je čast da kreiram bojanku s obzirom da je ovo jedna jako bitna tematika o kojoj se mora razgovarati na prostorima BiH. Budući da djeca od malih nogu veoma brzo uče kroz vizualne prikaze, smatram da je ovakav pristup veoma praktičan i da će usmjeriti djecu da kreiraju svoje mišljenje. Bilo je veoma zahtjevno raditi bojanku jer se trebala obratiti pažnja na to kako prikazati ovu tematiku na što primjereniji i neprostrasniji način. No, imao sam umjetničku slobodu te je tim bio susrrtljiv razumijevanja te se nadam da će bit još ovakvih projekata“, naveo je Kerim Hodžić, ilustrator bojanke.

Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima (PDVIAGMM) je desetomjesečni program s ciljem obuke mladih aktivista, upoznavanja s demokratijom i ljudskim pravima, poticanja na upotrebu kritičkog razmišljanja o osjetljivim temama, te izgradnje njihovih vještina komunikacije, prezentacije i istraživanja. Program vodi edukativna organizacija Humanity in Action Bosne i Hercegovina uz podršku National Endowment for Democracy.

Bojanka će se uskoro moći preuzeti u pdf verziji na stranici Humanity In Action BiH. Za sva dodatna pitanja možete poslati upit na: [email protected]. Kontakt osoba: Kristina Gadže, mobilni telefon: (+387) 63 743 134, e-mail: [email protected].

tačno.net
Autor 7.8.2021. u 15:44