Samo jedan posto mladih u BiH vjeruje da može utjecati na politiku

tačno.net
Autor 17.3.2013. u 22:01

Samo jedan posto mladih u BiH vjeruje da može utjecati na politiku

 Piše: Nikola Vučić

Postotak izlaznosti mladih na lokalnim izborima prošle godine bio je veći nego 2010. i 2008. godine, što ne znači da je to glasanje bilo i kvalitetno, istaknuto je danas u Sarajevu prilikom potpisivanja ugovora o suradnji Instituta za razvoj mladih ‘Kult’ sa devet općinskih omladinskih savjeta u BiH u sklopu inicijative ‘Mladi odlučuju o demokraciji’.

Suradnik za odnose s javnošću u Institutu Kult Muamer Logo kazao je za agenciju Srna kako mladi obično donose površne odluke za glasanje bazirane na predizbornim kampanjama, a ne kritičkim pristupom zasnovanim na postignutim rezultatima političara i revizorskim izvještajima.

Muamer Logo smatra da većina mladih dovoljno ne razumiju politički sustav Bosne i Hercegovine, što uveliko olakšava da se njima manipulira tijekom i nakon predizborne kampanje.

Mladi ne vjeruju u moć glasa

„Samo jedan posto mladih vjeruju da mogu utjecati na politiku i društveno-ekonomski aspekt u BiH. U 29 posto slučajeva mladi su odlučili da ne izađu na izbore i glasaju, jer nisu znali kojoj političkoj stranci ukazati povjerenje. Dvostruko je više mladih koji vjeruju da je nemoguće utjecati na proces donošenja odluka putem mehanizma posrednog učešća, kao što je glasanje na izborima“, naveo je Muamer Logo, suradnik za odnose s javnošću Instituta za razvoj mladih ‘Kult’.

Države koje su dio ove inicijative trenutno se suočavaju sa tranzicijskim demokracijama, aktivno se zalažu za ostvarivanje ljudskih prava i uvođenje demokratskih reformi te nastoje poboljšati građansko i političko učešće mladih u društvu.

tačno.net
Autor 17.3.2013. u 22:01