Schneider Electric pokreće takmičenje za studente Go Green in the City 2018

Dijana Vetturelli
Autor/ica 9.2.2018. u 13:52

Schneider Electric pokreće takmičenje za studente Go Green in the City 2018

·         U osmoj godini svojeg postojanja, ovo svjetsko takmičenje za studente privlači desetke hiljada studenata ekonomskih i tehničkih fakulteta iz cijelog svijeta

·         Na ovogodišnjem su takmičenju dodane nove teme: digitalna ekonomija, inteligentni lanac nabavke i kibernetička sigurnost

Schneider Electric, vodeća kompanija za digitalnu transformaciju upravljanja energijom i automatizaciju, upravo je pokrenula Go Green in the City 2018, svoje globalno takmičenje na temu brige za životnu sredinu u gradu sa ciljem pronalaženja hrabrih zamisli i inovativnih rješenja za pametnije i energetski efikasnije gradove.

U ovoj, svojoj osmoj godini postojanja, Go Green in the City je postao glavni događaj za sve studente ekonomskih i tehničkih fakulteta iz cijeloga svijeta. Tokom 2017. na ovom je takmičenju učestvovalo gotovo 20 hiljada mladih inovatora sa tri hiljade sveučilišta iz 180 zemalja, od čega 58% žena. Za takmičenje na Go Green in the City takmičare privlače visoki ulozi u obliku mogućeg mentorstva, umrežavanja, novčanih nagrada te poslovnih i prilika za zapošljavanje.

Takmičenju dodane tri nove teme kako bi se fokus zadržao na digitalizaciji

Ove 2018. godine, takmičenje bi trebalo privući još više zanimanja zahvaljujući raznovrsnijim temama. Studenti su pozvani da dostave svoje hrabre zamisli za jednu od pet kategorija: održivost i inkluzivnost, digitalna ekonomija, inteligentni lanac nabavke, kibernetička sigurnost, ili “bez ograničenja/hrabre zamisli za očuvanje životne sredine” (bilo koja tema). Teme “održivost i inkluzivnost” te “bez ograničenja” popularne su već više godina. Novododane tri kategorije odraz su veće koncentrisanosti na digitalizaciju, zajedno sa pristupom inovacijama “samo nebo je granica”.

Olivier Blum, voditelj Odjelenja kadrovske službe u kompaniji Schneider Electric, komentariše: “Schneider Electric ima hrabru viziju rješavanja energetskog paradoksa na našem planetu. Takmičenje Go Green in the City je zamišljeno kao platforma za mlade inovatore kako bi oni postali dijelom ove naše vizije. Pomaganje studentima u razvijanju njihovih hrabrih zamisli za nova održiva rješenja i stjecanju uporišta u našoj industriji, za nas je odličan način ubrzavanja pozitivnih promjena.”

Ovaj entuzijazam dijele i učesnici takmičenja. Raja Jain i Nimisha Gupta sa Instituta IIT Roorkee u Indiji osvojili su 2017. prvo mjesto na završnom takmičenju Go Green in the City za svoj sistem vazdužnog hlađenja “Evacool”. Rekli su: “Go Green in the City je ostvarenje sna! Pobjedivši na ovom takmičenju imamo osjećaj da smo nešto postigli ali i stekli bogato iskustvo učeći. Ako vam je stalo do toga kako tehnologijom unapređivati prakse za boljim očuvanjem životne sredine i održivost, nećete pronaći bolju priliku od ove!”

Rastući uspjeh

Ekipe se moraju sastojati od dva studenta, koji za vrijeme trajanja takmičenja pohađaju visoke škole sa pravom javnosti ekonomsko-poslovnog ili tehničkog smjera u istoj zemlji. U svakoj ekipi treba da bude najmanje jedan ženski član, u skladu sa politikom firme Schneider Electric “Raznolikost i inkluzivnost”. Rok za dostavu radova je 1. juna 2018.

Svim ekipama, koje su ušle u uži izbor mentori će biti stručnjaci firme Schneider Electric kako bi izradili održive poslovne projekte koji će biti predstavljeni tokom ljeta na jednom od sedam regionalnih polufinalnih takmičenja u Evropi, Sjevernoj Americi, Kini, Indiji, području Azije i Pacifika, Bliskom Istoku i Africi te Južnoj Americi. Nakon toga će svaka od sedam regionalnih pobjedničkih ekipa biti pozvana da se pripremi za finalno takmičenje, zajedno sa jednom odličnom ekipom sastavljenim samo od ženskih članova te dvije ekipe sa pozivnicom (dodatne ekipe koje su izabrane iz redova polufinalista).

Nakon ovog drugog kruga mentoriranja, deset će se ekipa na jesen ogledati na svjetskom finalu koje će se održati u Sjedinjenim Državama (ime grada bit će objavljeno kasnije). Pobjednička ekipa, koju će odabrati žiri, dobit će priliku započeti karijeru u firmi Schneider Electric, i to nakon putovanja na kojem će posjetiti, po vlastitom izboru, bilo koje dvije lokacije na svijetu na kojima Schneider Electric ima svoje poslovno sjedište.

Više informacija: www.gogreeninthecity.com, http://china.gogreeninthecity.com

 

O Schneider Electric

Schneider Electric je predvodnik na području digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije u kućama, zgradama, podatkovnim centrima, infrastrukturi i industriji.

Prisutan u preko 100 zemalja širom svijeta, Schneider Electric je neosporni predvodnik na području upravljanja energijom – u mrežama srednjeg napona, niskog napona i neprekidnog napajanja, te u sistemima automatizacije. Nudimo integrisana rješenja za poboljšanje efikasnosti, u kojima kombinujemo energetiku, automatizaciju i softver.

Unutar naše globalne Ecosystem zajednice, putem otvorene platforme, sarađujemo sa velikim brojem partnera, integratora i razvojnih firmi kako bismo omogućili upravljanje u stvarnom vremenu i operativnu efikasnost.

Vjerujemo da su, ono što Schneider Electric čini iznimnom firmom, predani djelatnici i partneri, te da naša posvećenost inoviranju, raznolikosti i održivosti, uz slogan Life is On, odražava našu težnju da energija bude dostupna svugdje, za svakoga i u svakom momentu.

www.schneider-electric.ba

Dijana Vetturelli
Autor/ica 9.2.2018. u 13:52