U Banja Luci studenti razgovarali o ujednačavanju entitetskih zakona

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 07:52

U Banja Luci studenti razgovarali o ujednačavanju entitetskih zakona

Danas su, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, studenti prava i političkih nauka iz Banja Luke, učestvovali na otvorenoj raspravi o pitanjima harmonizacije entitetskih krivičnih zakona i ujednačavanju sudske prakse. Na tribini su govorili Rasim Ibrahimagić i Nedim Jahić, gdje su predstavili dosadašnji rad te uporednu analizu 17 krivičnih djela, od kojih veći dio nije ujednačen u krivičnom zakonodavstvu entiteta Republika Srpska i Federacije Bosne i Hercegovine. Na raspravi su učestvovali i mladi Demokratske partije, a na istu su pozvani i mladi iz drugih stranaka.

Istaknuta je potreba ujednačavanja sankcija i opisa krivičnih djela, posebno u slučajevima povrede prava iz radnog odnosa, porezne utaje, nesavjsenog privrednog poslovanja i neovlaštenog primanja poklona ili darova. “Mladi za pravdu”, kako nosi naziv pokret od preko 120 studenata, koji su uključeni u aktivnosti zagovaranja, već je izdao niz tekstova i analiza na ovu temu, te je najavljen poziv u septembru svim parlamentarcima iz NSRS i Parlamenta Federacije na zajedničko okupljanje gdje će se razgovarati o mogućnostima formiranja zajedničke radne grupe za prilagodbu postojećih propisa.

Nakon Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Tuzle, u narednom mjesecu će biti organizirane i rasprave u Bihaću, Srebrenici i na Palama, a ove aktivnosti su označen kao temelj pokretanja stalnih timova za aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava u ovim gradovima. Na raspravi u Banja Luci su kao gosti učestvovali mladi iz Konjica, Višegrada, Živinica i Sarajeva.

 

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 07:52