Ulični performans mladih sindikalaca iz cijele BiH: Mladi žele ostati u ovoj zemlji

tačno.net
Autor 29.4.2014. u 11:21

Ulični performans mladih sindikalaca iz cijele BiH: Mladi žele ostati u ovoj zemlji

Više od 100 mladih iz raznih dijelova BiH okupilo se i učestvovalo u ovoj akciji kako bi pomenuti Dana trgovaca ali i praznik Prvog maja, iskoristili da pošalju poruke predstavnicima vlasti i cijeloj bh. javnosti da su prijeko potrebene institucionalne reforme koje će riješiti rekordnu nezaposlenost u zemlji

U sklopu obilježavanja 29. aprila, Dana trgovaca, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) organizirao je danas u Sarajevu performans koji je izveden ispred BBI Centra.

Više od 100 mladih iz raznih dijelova BiH okupilo se i učestvovalo u ovoj akciji kako bi Dan trgovaca i praznik rada, 1. maj, iskoristili da pošalju poruke predstavnicima vlasti i cijeloj bh. javnosti da su prijeko potrebne institucionalne reforme koje će riješiti rekordnu nezaposlenost u zemlji.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH u februaru 2014. godine u BiH je broj nezaposlenih iznosio 556.868, a nominalna stopa nezaposlenosti je premašila 44 posto, dok je nezaposlenost među mladima oko 60 posto.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH, prisutnima je kazala kako radnici u oblasti trgovine, ali i uopće u BiH nisu adekvatno zaštićeni na radnom mjestu.

“Radnici i mladi u BiH nisu zaštićeni na pravi način. Zato mi je posebno drago da se 29. april obilježava kao naš dan mladosti. Preko stotinu mladih protekla dva dana se okupilo ovdje. Naš cilj je bio da podržimo zahtjeve omladine da ne idu iz domovine i da ovo bude pozitivan događaj”, rekla je Beširović.

Također je poručila kako je potrebno bolje zaštititi radnike na njihovom radnom mjestu, ali i vratiti nadu u budućnost za sve mlade i vrijedne koji žele ostati i pošteno raditi i živjeti u BiH.

Inače, ovoj akciji pridružili su se i predstavnici Sindikata trgovine iz Hrvatske i Crne Gore kako bi podržali bosanskohercegovačke mlade i radnike u njihovoj borbi za bolju, kvalitetniju i pravedniju budućnost.

S obzirom na to da radnici u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti ne mogu iskoristiti svoje zakonom zagarantirano pravo na odmore i praznike, STBIH već petu godinu zaredom obilježava 29. april kao svoj Dan kako bi ujedno ukazao na činjenicu da će većina radnika u ovom sektoru praznike provesti na svom radnom mjestu.

AA

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.4.2014. u 11:21