Uspješno okončana međunarodna kampanja Spring Alive 2015 u BiH Sanski školarci učestvovali u projektu zaštite ptica

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 12:58

Uspješno okončana međunarodna kampanja Spring Alive 2015 u BiH Sanski školarci učestvovali u projektu zaštite ptica

Već četvrtu godinu zaredom Ornitološko društvo ‘’Naše ptice’’ realizuje edukativni program  međunarodne kampanje „Spring Alive”, u okviru kojeg se zahvaljujući djeci i odraslima iz cijele Evrope, kroz bilježenje vraćanja ptica selica na mjesta gniježđenja, prati dolazak proljeća.

Ptice predstavljaju jedan od najboljih pokazatelja stanja životne sredine, praćenjem njihovih migracija i ponašanja mogu se izvesti važni zaključci o odnosu čovjeka prema okolišu. Nedostatak praktičnog rada u nastavi biologije dovodi do otuđivanja djece i mladih od prirode i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini. Za većinu djece učestvovanje u programu Spring Alive je prvi kontakt sa pticama, a posmatranje ptica na seobi iz Afrike prema Evropi pruža jedinstvenu priliku za razumijevanje činjenice da ptice prilikom seobe prelaze mnoge granice i predstavljaju zajedničku baštinu svih evropskih, azijskih i afričkih zemalja.

Spring Alive 2015 za Bosnu i Hercegovinu se realizuje u saradnji sa nevladinim organizacijama  „Novi val“ iz Blagaja, „Lijepa naša“ iz Čapljine, „EKO-Leonardo“ iz Priboja i „Društvo za zaštitu i istraživanje biodiverziteta“ iz Banje Luke. „Projekat nažalost nije u prilici da uključi sve gradove i škole, ali iz godine u godinu, inspiriše raznovrsne partnerske organizacije i udruženja, tako da jedni drugima pomažemo s ciljem uključivanja što većeg broja djece i mladih širom BiH, koji svoje znanje, ali i impresije sa radionica dijele sa svojim drugarima i roditeljima, što je svakako najvažnije.“  – pojašnjava Nermina Sarajlić, koordinatorica projekta Spring Alive za Bosnu i Hercegovinu.

Zadnja ovogodišnja radionica održana je po prvi put u Sanskom Mostu, u realizaciji Auto moto kluba 70, a uz podršku domaće firme Istracom. Misija se širi i na društva koja se bave drugom problematikom, a ipak je moguće graditi mostove i postizati rezultate.

Izuzetno nas raduje ova saradnja i rezultati koji su postigli sanski školarci iz četiri osnovne škole. – naglašava Dražen Kotrošan, predsjednik Ornitološkog društva „Naše ptice“.

Učesnici su pokazali veliko zanimanje, ali i poznavanje ptica selica. Napravili su šest kućica za ptice i na taj način dali svoj značajan doprinos zaštiti ptica. Unikatne kućice planiraju postaviti u svoja školska dvorišta, čim ponovo zazvoni školsko zvono. Sanski pioniri u zaštiti prirode i ptica su sigurno sjajan primjer i mogu biti inspiracija mnogima.

„Misija ovog projekta je jako plemenita i generalno korisna, kako za ptice tako i za ljude, a u našem kraju postoje mnoge vrste ptica, tako da smo se rado odazvali ovoj edukativnoj akciji, a misiju o zaštiti ptica i njihovih staništa povezali smo sa tehničkim časom, avio saobraćajem, potrebom čovjeka da kopira prirodu i alarma da prirodu moramo poštovati i štiti. Sretni smo da je ovaj projekat došao i u naš grad i moram pohvaliti sve učesnike radionice, koji su bili jako aktivni i jedva čekaju da postave kućice za ptice. Nadamo se da će ova akcija postati svojevrsna tradicija i da ćemo već naredne godine imati priliku da uključimo što veći broj djece i škola u Sanskom Mostu.“ – riječi su voditeljice sanske radionice, Amile Saleš.

Prošle godine ovaj interesantan program uspješno je realiziran u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Kaknju, Modriči, Brčkom, Blagaju i Čapljini, dok je ove godine uključio i djecu i mlade iz Priboja, Gradačca, Banje Luke, Šipova, Ključa, Kotor-Varoši, Kreševa i Sanskog Mosta.

Program Spring Alive se već deset godina provodi u organizaciji BirdLife International, svjetske organizacije za zaštitu ptica, i partnerskih organizacija iz preko 50 evropskih, azijskih i afričkih zemalja. Glavni sponzor Spring Alive programa je Fond Mitsubishi korporacije za Evropu i Afriku (MCFEA).

Cilj programa je edukacija djece i mladih o migratornim vrstama ptica i značaju zaštite njihovih staništa. Ključna komponenta programa Spring Alive je web stranica www.springalive.net na kojoj učesnici bilježe dolazak 5 vrsta ptica selica: bijele rode, lastavice, čiope, kukavice i pčelarice.

Više informacija o programu se može pronaći na http://www.springalive.net/ba-bs i Facebook stranici Spring Alive BiH.

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 12:58