Fotografije sa 4. Fra Ma Fu festivala iz Fažane

tačno.net
Autor 24.9.2018. u 16:55

Fotografije sa 4. Fra Ma Fu festivala iz Fažane

Foto: šg

Fotografije sa 4. Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera koji je od 20. do 23. rujna održan u Fažani i na Brijunima. 

Festival je posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima) čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih slavni Andrija Maurović, dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao…  Svoje prve uratke u novinama potpisivao je pseudonimom Fra Ma Fu.

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarni reporter nakon tragične smrti.

Nemirna duha, željan novih  poznanstava i spoznaja, s trinaest godina  pobjegao je iz rodnog grada s cirkuskom družinom na četverogodišnju turneju po Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj. Vratio se kao sedamnaestogodišnjak obogaćen životnom iskustvom, nakon čega je u vojno-mornaričkoj školi u Divuljama stekao zvanje pilota hidroaviona. Njegova pjesnička duša nije mogla podnijeti vojničku stegu pa je kao životni poziv, unatoč velikoj ljubavi spram aviona, odabrao novinarstvo. Živio je burno i kratko. Poginuo je zrakoplovnoj nesreći iznad Plitvica, o kojima je samo nekoliko godina ranije tako nadahnuto pisao.

Fra Ma Fu festival pokrenuli su 2015. godine Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, upriličivši ga u Virovitici, Franjinom rodnom gradu. Realiziran je uz potporu Grada Virovitice, Turističke zajednice Grada Virovitice i Hrvatske turističke zajednice te uz pomoć nekoliko donatora i sponzora.
Već nakon prvog izdanja Fra Ma Fu festivala, direktor Goran Gazdek dobio je nagradu Europske federacije turističkih novinara Povelja F.E.S.T., utemeljenu 1981. godine u Rimu. Nagrada se dodjeljuje pojedincima za njihovu izvornost…. Više o Festivalu možete pročitati na stranici Fra Ma Fu.

Fotografije: Štefica Galić

Kliknite mišom za uvećanje fotografije.

tačno.net
Autor 24.9.2018. u 16:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija