PREDSTAVE SCENE MESS OTVARAJU 23. INTERNACIONALNI FESTIVAL MALIH SCENA U RIJECI

tačno.net
Autor 3.5.2016. u 12:19

PREDSTAVE SCENE MESS OTVARAJU 23. INTERNACIONALNI FESTIVAL MALIH SCENA U RIJECI

Predstava “Antigona – 2000 godina kasnije“, nastala u režiji Lenke Udovički, večeras će zvanično otvoriti 23. Internacionalni festival malih scena u Rijeci. Već drugog festivalskog dana, publika će imati priliku pogledati još jednu predstavu Scene MESS, a radi se o komadu “Brašno u venama“ Borisa Liješevića. Festival će trajati sve do 9. maja, a publici će se predstaviti ukupno devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Predstava “Antigona – 2000 godina kasnije“ scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao u vrijeme rađanja evropske civilizacije i pobjede nad barbarizmom. Ova posebna inscenacija Antigone pravi paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba. “U predstavi se pojavljuju dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigona prije dvije hiljade godina i ova današnja. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina“, istakla je Udovički.

Komad “Brašno u venama“ Borisa Liješevića, govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Ovim igranjem, “Brašno u venama“ nastavlja turneju na regionalnim festivalima, a značajne nagrade osvojila je jubilarnom 55. Internacionalnom festivalu MESS i 12. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću. Nakon Rijeke, predstava će novo gostovanje imati već u četvrtak, 05. maja kada će igrati u zagrebačkom teatru EXIT.

Međunarodni festival malih scena (MFMS) u Rijeci pokrenut je 1994. godine kao Hrvatski festival malih scena. U svojim počecima, Festival je okupljao najbolja i najprogresivnija ostvarenja komornog pozorišta nastala u produkciji hrvatskih institucionalnih i neovisnih pozorišta, a do danas, uz najpoznatija pozorišta iz svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije na MFMS-u su nastupala i pozorišta iz Belgije, Bugarske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Latvije, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD-a, Švicarske, Austrije, Finske, Litvanije i Velike Britanije.

tačno.net
Autor 3.5.2016. u 12:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija