Ribari upozorili na uzurpaciju mora i diskriminaciju u Vinkuranskoj vali

tačno.net
Autor 19.7.2018. u 12:50

Ribari upozorili na uzurpaciju mora i diskriminaciju u Vinkuranskoj vali

LUČKA UPRAVA: U VINKURANSKOJ VALI NITKO SE NE SMIJE SIDRITI

Dok je mora, morskih luka i veza biti će i ribara ali i ribarskih prigovaranja. U Regional Express javio se predsjednik Kluba za sportski ribolov “Medulin” Željko Popović koji je moreplovce, nautičare, ribare i ostale ljubitelje mora otvorenim pismom pozvao na prosvjed. U pismu je objasnio kako se u Uvali Soline – u Vinkuranskoj uvali svakodnevno događaju incidenti, kako se uzurpira morsko dobro, a kako se vezati i sidriti mogu samo oni koji imaju novca. Pismo Željka Popovića prenosimo u cijelosti, a nakon toga i odgovor ravnatelja Lučke uprave Pula Donalda de Gravisija.

‘Poštovani moreplovci, nautičari, ribari i ljubitelji mora,

kako se svaki dan događaju incidenti na moru, prvenstveno u uvali Soline, popularno nazivanu Vinkuranska uvala, a gdje smo mi upozoravali na UZURPACIJU MORA, moramo upozoriti nadležne da se u slučaju UZURPACIJE s koncesijom cijele uvale i naplate sidrenja, vrši teški oblik DISKRIMINACIJE, koji je zabranjen čl. 14 Ustava RH (NN 85/10 i 05/14), a osoba koja je donijela takvu odluku OSOBNO JE ODGOVORNA sukladno čl. 20 Ustava RH.

KAKO PREPOZNAJEMO DISKRIMINACIJU U VINKURANSKOJ UVALI?

NOVO PRAVILO nesavjesnih odlučitelja: TKO IMA NOVACA MOŽE UĆI U VALU I VEZATI, SIDRITI SE, A TKO NEMA NE MOŽE!

Već na prvi pogled, kad vidite da je cijela uvala potpuno zauzeta, bez da se ostavi mogućnost da postoji jedan dio uvale gdje će se netko zakloniti od nevremena ili sidriti, predstavlja upravo UZURPACIJU, uz konstataciju da se od rubnih oznaka koncesije, označene plutačama ne smije nitko sidriti na udaljenosti manjoj od 300 metara, zapravo predstavlja sve što je KONSTATIRANO, TEŠKI OBLIK DISKRIMINACIJE, uz napomenu da je sukladno čl. 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 852/08 i 112/12) imovinsko stanje čovjeka i građana tretira kao jedan od zabranjenih načina postupanja, kao što je tu ovdje slučaj Vinkuranska uvala.

More nije ničije!

Koncesija ne može ograničiti jedne građane u odnosu na druge da konzumiraju veća prava s obzirom na zabranjeni oblik, a to je imovinsko stanje čovjeka i građana, što predstavlja kršenje ljudskih i građanskih prava.

U pomorskom smislu, pomorski običaji i uzance, kao ovdje  u slučaju da postoji morski prostor, gdje će se netko moći skloniti ili sidriti, kao što je u slučaju pozicije uvale, gdje na tom području, šest nautičkih milja ni u jugo ni u maištro ne postoji sigurna vala za sidrenje brodova i nekad je bila upravo mjesto koje je bilo slobodno za sidrenje svima, jest neosporni dokaz da je netko iznad prava građana i nautičara, privatizirao more i morski prostor, radi pohlepe i zarade uskog kruga ljudi, koji od toga imaju nekakvu korist. Taj koji je ovo odredio i osmislio nema pojma o moru, a hvata se odlučivanja o tome, kao i o zagarantiranim ljudskim i građanskim pravima.

Način rješavanja problema: treba napraviti mogućnosti da se jedan dio uvale, ostavi na slobodno korištenje svi građanima i nautičarima, a oni koji nisu vješti ili ne žele spustiti sidro, kao i oni koji imaju novaca, neka koriste vez napravljen i neka plate uslugu sidrenja.

Pola vale na bove a pola vale na slobodno sidrenje, to je tek tada POŠTENO RJEŠENJE!

Pohlepa pojedinaca nikad ne smije biti iznad prava ili interesa građana! Takve ljude treba promijeniti da dođu bolji i pametniji koji će osigurati primjenu jednakih prava SVIMA bez obzira na ona prava koja se tretiraju kao DISKRIMINACIJA i zabranjeni su USTAVOM RH i Zakonom o suzbijanju diskriminacije!

s poštovanjem

PREDLAŽEM ORGANIZACIJU JAVNOG PROSVJEDA, JER JE TO ŠTO SU NAPRAVILI NEMORALNO I UJEDNO PREDSTAVLJA KAZNENO DJELO, TEŠKOG OBLIKA DISKRIMINACIJE!
Željko Popović mag. ing. pomorstva predsjednik Kluba za sportski ribolov “Medulin”.’

Odgovor Donalda de Gravisija – Lučka uprava Pula:

‘Vinkuransku je valu (uvala Soline) tijekom prošloga proljeća Lučka uprava Pula dobila na upravljanje temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske, poput mnogih ostalih javnih luka ili dijelova javnih luka kojima Lučka uprava upravlja.
Stoga, u tom smislu, naglašavamo da u luci Vinkuranska vala nitko nema nikakvu koncesiju pa samim time ni na ijedan dio Vinkuranske vale.

U Vinkuranskoj vali nitko se ne smije sidriti!!! Naime, nakon dugo godina devastacije, neorganiziranog i nekontroliranog sidrenja na tom području, što od stranih turista, ali mahom i domicilnog stanovništva, samo podmorje Vinkuranske vale je bilo gotovo u potpunosti devastirano pa je stoga Lučka uprava ovog proljeća investirala gotovo milijun kuna u najnoviji i najmoderniji sustav sidrenja.

Radi se o najnovijoj sigurnosnoj ali i ekološkoj tehnologiji pa je na području Vinkuranske vale napravljeno 100 vezova, kako za domicilno, tako i za inozemne goste koji su svih ovih godina bespravno i besplatno boravili na tom području.

Stoga se, dakle, u budućnosti nitko u Vinkuranskoj vali ne može sidriti, ali se može privezati na sidra koja su već “upucana” u morsko dno gotovo četiri metra i koja su izuzetno sigurna i izdržljiva pa ne postoji mogućnost njihovog potezanja i provlačenja po morskom dnu kako je do sada bio slučaj, a samim time ni uništavanje biljnog i životinjskog svijeta na lokaciji Vinkuranske vale. Ujedno, svako od navedenih nepomičnih sidara ima svoj certifikat kvalitete a prolaziti će i redoviti godišnji tehnički pregled.

Inače, sama lučka pristojba koja se naplaćuje u Vinkuranskoj vali, naplaćuje se u korist Lučke uprave Pula, a postupak naplate vrše djelatnici Lučke uprave Pula te uz samu naplatu priveza pružaju nautičarima ali i domicilnom stanovništvu eventualnu potrebitu pomoć te pružaju konstruktivne informacije.

Nadalje, lokacija je uređena na način da ničime ne ometa plovni put, što do ovog trenutka nije bio slučaj, već je u uvali radio tko je što htio i na način na koji je htio, pa smo uvjereni da i članovi Kluba za sportski ribolov Medulin, čija Vam se službena osoba obratila sa prosvjednom notom, uviđaju kvalitetne pomake i sa te strane, a o samoj sigurnosti plovidbe danas ili ranijih godina, apsolutno je deplasirano i govoriti.

Nadalje, velika većina domicilnog stanovništva svoja plovila ima privezana izvan lučkog područja (dakle, izvan organiziranog sidrišta) u samoj vali, pa se na njih ni u kojem slučaju ne odnosi tarifa lučkih pristojbi koja za ostale iznosi:

–    7,00 kn/m’/dnevno  za sportske i druge brodice
–    11,20 kn/m’/dnevno za jahte do 18 metara
–    14,00 kn/m’/dnevno za jahte od 18,01 do 25 metara
–    17,50 kn/m’/dnevno za jahte od 25,01 metar i dulje
–    16,80 kn/m’/dnevno za višeetrupce do 18 metara
–    21,00 kn/m’/dnevno za višetrupce od 18,01 do 25,00 metara
–    26,25 kn/m’/dnevno za višetrupce od 25,01 metar i dulje od toga

Što se samih pristojbi tiče, Lučka uprava Pula će odmah nakon turističke sezone sav prihod kojega ostvari na navedenom području, investirati u prvom redu u čišćenje morskoga dna, odnosno akvatorija, kako od godinama nagomilanog smeća, tako i od brodskih olupina koje se nalaze unutar samog područja.

Biti će i to jedan veliki, hvale vrijedan zahvat, obzirom da se gotovo 50-ak godina o Vinkuranskoj vali uopće nije brinulo, a cilj i nastojanja Lučke uprave Pula streme upravo prema tome da ta prekrasna uvala u budućnosti bude onakva kakva je trebala kroz sve ove godine i biti. Čista i sigurna na radost svih gostiju ali i samog lokalnog stanovništva, pa tako i članova Kluba za sportski ribolov Medulin.

Donald de Gravisi
Ravnatelj Lučke uprave Pula’

(REX)

tačno.net
Autor 19.7.2018. u 12:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija