U čast Franje Fuisu biciklima od Virovitice do Fažane

tačno.net
Autor 16.9.2018. u 21:20

U čast Franje Fuisu biciklima od Virovitice do Fažane

Dvadesetog rujna započinje četvrti po redu Fra Ma Fu festival koji je svoje ime dobio po čuvenom Franji Martinu Fuisu. Poznat po tome što je na svoje reporterske zadatke putovao gotovo isključivo biciklom, ovaj reporter, novinar i pustolov neupitno je ostavio dubok trag u svijetu novinarstva, a kako bolje odati mu počast nego krenuti njegovim stopama?

Četvero biciklista, poći će rutom iz Virovitice, Fuisova rodnog grada do Fažane, mjesta održavanja  festivala, s ciljem da se vidi, doživi i sazna što je više moguće, baš kako bi to i Franjo M. Fuis učinio. Mario Koren (49), Dragoljub Marković (60), Davorko Vukašinović (47) i njegova kći Anamaria Vukašinović (23) započet će put u ponedjeljak, 17. rujna, točno u devet sati ujutro. Start je ispred Robne kuće u središtu Virovitice, prvi odmor u Kutini, a uz brojna usputna zaustavljanja te noćenja u Sisku, Dugoj Resi i Delnicama, u Fažanu će stići 21. rujna u večernjim satima gdje im se na središnjem gradskom  trgu priređuje doček.

„Ponosni smo i sretni što na ovaj način možemo biti dio međunarodnog festivala koji baštini ime slavnog reportera i na taj način skrenuti pozornost ne samo na njegova djela već i na značaj biciklizma kao rekreativnog sporta i ukazati na brojne biciklističke staze kao bitan dio hrvatske turističke ponude“, kaže Mario Koren.

Virovitičke bicikliste čeka ozbiljna i dugačka vožnja pa su pripreme  shvatili ozbiljno.

„Čeka nas više od četiristo kilometara i mnogo uspona tako da smo puno vremena proveli na biciklu u ovih zadnjih mjesec dana kako bi bili u dobroj kondiciji za vožnju. Isto tako posvetili smo dosta pažnje i prehrani koja je isto jako bitna kod ovakvih dugačkih i napornih vožnji“, objašnjava Mario, a Davorko dodaje kako su prije svega najbitniji „želja, volja, kondicija i podrška obitelji.”

Svo četvero složilo se kako biciklizam za njih nije samo hobi, već način života, sredstvo kojim se rješavaju negativne energije, a svaka nova ruta predstavlja izazov i donosi nešto novo.

Početna tri nastavka (a kasnije i ostale nastavke) reportaže “450 kilometaran na biciklu u čast Franji Fuisu” možete pronaći ovdje

Cjelovit program 4. Fra Ma FU festivala možete pronaći ovdje

Akreditirati se za praćenje programa Festivala možete ovdje

Sudionicima i gostima Festivala besplatno će biti dostupni, koncerti, projekcije, izložbe, radionice predavanje, okrugli stol, promocija knjige, kazališna predstava i druga događanja… od jutra do kasno u noć.

PROGRAM za subotu – 22. rujna:

Multimedijalni  centar

10:00 – Magija reportaže:  Putopisne sličice  iz Indije i Nepala, predavanje (Zlatko Herljević)

11:00 – Tribina „Novine žive“ , predstavljamo magazine Dimenzije  (Slovačka), Start BiH (Sarajevo) i Volim Šibenik.

12:00 – Predstavljanje PRESS film festivala i projekcija dokumentarnog filma po izboru selektora

14:30 – Novine, premijera prve i druge epizode 2. sezone TV serije

16:30 – Franjo Fuis kao pratitelj nobelovca Lavoslava Ružičke prilikom njegovog posjeta Zagrebu 1940.

17:30 – Vrijeme seksa u doba nevinosti, predstavljanje knjige Drage Hedla

20:00 – Predstava Slučajni perverznjak, Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci

tačno.net
Autor 16.9.2018. u 21:20