12 000 lajkova za pametnu energiju

tačno.net
Autor 11.8.2015. u 14:03

12 000 lajkova za pametnu energiju

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, a u saradnji sa partnerima Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS,  te Švedskom razvojnom agencijom SIDA, organizirao je edukativno-zabavne događaje pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju”.

Približno 12 000 građana prisustvovalo je ovim događajima koji su bili organizirani u Sarajevu, Banja Luci, Bihaću, Travniku, Goraždu, Tuzli, Bijeljini, Mostaru, Livnu i Trebinju. Na ovaj način doprinijelo se boljem razumijevanju energetske efikasnosti i značaju pametne upotrebe energije.

”Održani edukativno-zabavni događaji mnogo znače za projekat, ali i za budućnost svih nas. Energetska efikasnost je veoma važna u raznim aspektima, a realizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti želimo da podstaknemo građane, prvenstveno mlade osobe da pametno upotrebljavaju energiju i koriste obnovljive izvore energije.” – kazao je Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP.

Zaštitno lice projekta, profesor Atom na ovim događajima dijelio je korisne savjete na temu efikasnije upotrebe energije zahvaljujući kojima građani mogu dati svoj doprinos stvaranju energetske održivosti, te je na zabavan način najmlađoj populaciji približo pojmove iz oblasti energetske efikasnosti.

Prema riječima, Duška Mazalice, glumca koji je utjelovio lik profesora Atoma lajk je danas veoma u modi. ”Mladi veoma brzo upijaju znanja. Ako im sad usadimo ispravne navike, onda oni počnu vremenom da ispravljaju nas.” – naglasio je Mazalica.

Mališani su zajedno sa svojim roditeljima učestvovali u kvizu znanja ”Znanjomat”, te bili nagrađivani zanimljivim nagradama i edukativnim brošurama na temu efikasnije upotrebe energije.

UNDP sa svojim partnerima implementira petogodišnji projekat ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj jačanje kapaciteta fondova, smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode i alociranje istih na prioritetnije investicije, te omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

”Činjenica da se petogodišnji program „Zeleni ekonomski razvoj“ provodi do 2018. godine, poticaj je za stvaranje dugoročne strategije i programa razvoja kada je oblast energijske efikasnosti u pitanju. Već sada radimo na kreiranju uvjeta, kvalitetnih zakonodavnih okvira i održivih finansijskih mehanizama (revolving fond), kako bismo postavili temelje za povećanje finansiranja u inicijalnim fazama stvaranja tržišta investiranja u energijsku efikasnost za općine, gradove, privredne subjekte i fizička lica.” – kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Vlada Švedske je opredijeljena za dugoročnu podršku unapređenju zaštite životne sredine, smanjenju negativnog uticaja na klimatske promjene i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.

”Većina javnih zgrada u BiH koristi sisteme grijanja koji “sagorijevaju” i energiju i budžetska sredstva. Zbog toga je, pored ulaganja u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, vrlo važno da građani, ali i donosioci odluka, postanu svjesni važnosti sistematičnog upravljanja energijom i utiču na pozitivne promjene u ponašanju, racionalnoj potrošnji energije, korištenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.”- kazala je Marie Bergström, Kancelarka u Agenciji za razvojnu saradnju pri Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu.

Prema riječima Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, od velikog je značaja građanima ukazati da efikasnije korištenje energije ima za rezultat manje trošenje novčanih sredstava u domaćinstvima, školama i brojnim organizacijama. ”Pametna upotreba energije i energetska održivost doprinose i zaštiti životne sredine, a to je veoma važno za zdraviju i sretniju budućnost svih nas, prvenstveno naše djece.”- dodao je Todorović.

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji www.facebook.com/Profesor.Atom

 

O projektu su rekli:

Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP

”Projekat Zeleni ekonomski razvoj je prošle godine pokazao veoma dobre rezultate, a na osnovu dosadašnjih pokazatelja, ova godina će biti čak i uspješnija. Bitno je napomenuti da ćemo provedbom projekata poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata znatno olakšati budžete, te na taj način osigurati finansijska sredstva za buduća ulaganja. Održani edukativno-zabavni događaji mnogo znače za projekat, ali i za budućnost sviju nas. Energetska efikasnost je veoma važna u raznim aspektima, a realizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti želimo da podstaknemo građane, prvenstveno mlade osobe da pametno upotrebljavaju energiju i koriste obnovljive izvore energije. Na taj način osim što ostvaruju finansijske uštede doprinose unapređenju životnih standarda, ali i zaštiti okoliša i očuvanju resursa. U cilju postizanja održivog razvoja potrebno je kontinuirano informisati i educirati građane, s fokusom na mlade osobe kako bi budućim generacijama obezbijedili sigurniju i ljepšu budućnost.”- rekao je Avdić.

Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH

„Pitanje povećanja energijske efikasnosti, kao i upotrebe energije iz obnovljivih izvora interes je cijele zajednice, a putem ove kampanje cilj nam je da motivišemo i podstičemo sve društvene ciljne grupe, naročito mlade, da pozitivno utječu na svoje okruženje i da uče da pametno koriste energiju. Činjenica da se petogodišnji program „Zeleni ekonomski razvoj“ provodi do 2018. godine, poticaj je za stvaranje dugoročne strategije i programa razvoja kada je oblast energijske efikasnosti u pitanju. Već sada radimo na kreiranju uvjeta, kvalitetnih zakonodavnih okvira i održivih finansijskih mehanizama (revolving fond), kako bismo postavili temelje za povećanje finansiranja u inicijalnim fazama stvaranja tržišta investiranja u energijsku efikasnost za općine, gradove, privredne subjekte i fizička lica. Direktne uštede u općinskim i kantonalnim budžetima, ekonomska i ekološka održivost, glavni su razlog provođenja infrastrukturnih mjera energijske efikasnosti u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. Energetsku obnovu, kroz ovaj program, provode domaće projektantske, konsultantske i građevinske firme, što je snažan impuls za ekonomski rast, očuvanje postojećih i otvaranje novih „zelenih“ radnih mjesta, naročito u ranjivom građevinskom sektoru. ” – kazao je Harbinja.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS

”Od velikog je značaja građanima ukazati da efikasnije korištenje energije ima za rezultat manje trošenje novčanih sredstava u domaćinstvima, školama i brojnim organizacijama. Osim toga, pametna upotreba energije i energetska održivost doprinose i zaštiti životne sredine, a to je veoma važno za zdraviju i sretniju budućnost svih nas, prvenstveno naše djece.”- kazao je Todorović.

Marie Bergström, Kancelarka u Agenciji za razvojnu saradnju pri Ambasadi Kraljevine Švedske u Sarajevu

“Vlada Švedske je opredijeljena za dugoročnu podršku unapređenju zaštite životne sredine, smanjenju negativnog uticaja na klimatske promjene i ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.  Većina javnih zgrada u BiH koristi sisteme grijanja koji “sagorijevaju” i energiju i budžetska sredstva. Zbog toga je, pored ulaganja u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, vrlo važno da građani, ali i donosioci odluka, postanu svjesni važnosti sistematičnog upravljanja energijom i utiču na pozitivne promjene u ponašanju, racionalnoj potrošnji energije, korištenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.”- kazala je Bergström.

tačno.net
Autor 11.8.2015. u 14:03