25. NOVEMBAR JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DATUMA U MODERNOJ HISTORIJI BiH

tačno.net
Autor 21.11.2013. u 13:37

25. NOVEMBAR JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DATUMA U MODERNOJ HISTORIJI BiH

Jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji BiH je 25. novembar i upravo tada su postavljeni temelji moderne države Bosne i Hercegovine, poruka je koja je danas poslana na konferenciji za novinare povodom obilježavanja 70 godina ZAVNOBIH-a. Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) i ove godine je glavni organizator programa kojima će se obilježiti i u javnosti reafirmisati trajne vrijednosti ovih historijskih događaja. Uprkos izostanku podrške od državnih institucija, razni segmenti programa obilježit će sjećanje na antifašističku borbu i promovirati tekovine ZAVNOBiH-a. «Uvjereni smo da mi u SABNOR-u ne bismo trebali obilježavati ovaj datum nego država koja je nasljedila sve vrijednosti iz 1943.», rekao je Josip Baotić predsjednik SABNOR-a izrazivši mišljenje da nažalost ovaj datum bez SABNOR-a ne bi bio obilježen na dostojanstven način.

«Zabrinuti smo zbog onoga sto se dešava na našim prostorima u godinama poslije agresije, gdje nismo uspjeli da osnažimo državu onako kako smo htjeli, u kojoj i danas političke strukture ne mogu da izađu iz nacionalnih i vjerskih okvira i ne mogu da nađu zajednički jezik što bi doprinijelo integraciji BiH. Oni koji su je stvarali 1943. rekli su da je ona i srpska i hrvatska i muslimanska», podsjetio je Baotić.

Na nagradni literarni i likovni konkurs «Moja domovina BiH» koji je uz pomoć Minsitarstva nauke i obrazovanja FBiH proveden u svim osnovnim i srednjim školama FBiH stiglo je više od hiljadu radova. Tim povodom ministar Damir Mašić je istakao: »Djeca su stub na kojem treba da se razvija naša država i zato Ministarstvo smatra svojom obavezom da na ovakav način učestvuje u obilježavanju ovog važnog jubileja koji ima za cilj da reafirmira tekovine ovog događaja kako bi se poticala ljubav prema domovini». Od ukupno 1018 literernih i likovnih radova, po 6 likovnih i 6 literarnih radova će biti nagrađeni, a nagradni fond iznosi 4500 KM. Likovni radovi će biti predstavljeni na svečanosti obilježavanja 25. novembra, dok će se literarni radovi pročitati na sličnim manifestacijama širom BiH.

Centralna manifestacija obilježavanja održat će se u subotu 23. novembra u Mrkonjić Gradu. Kako je istakao Milan Vidaković član organizacijskog odbora očekuje se nekoliko hiljada gostiju. «Sve više nevladinih organizacija se uključuje u organizaciju ovog događaja, a u samom programu će učestvovati predstavnici društva «Josip Broz Tito» iz Banje Luke, te dramski umjetnik Miodrag Miki Trifunov, a za goste će biti organiziran tradicionalni partizanski ručak» istakao je Vidaković te dodao da će prisutni biti i predstavnici regionalnih antifašističkih organizacija. Na sam Dan državnosti, 25. novembra će u Sarajevu biti organizirana svečana akademija, a posebno je najavljeno četverodnevno obilježavanja 70 godina AVNOJ-a, koje će se održati u Jajcu, a predsjednik SABNOR-a Josip Baotić istakao je da su svoj dolazak potvrdili svi SABNOR-i iz regiona.

Tagovi:
tačno.net
Autor 21.11.2013. u 13:37