U Sarajevu protesti zbog predloženog zakona o radu

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 08:22

U Sarajevu protesti zbog predloženog zakona o radu

Sarajevu je u četvrtak sazvana vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Na dnevnom redu je, između ostalog, Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. – 2018. godina i Prijedlog zakona o radu.

Zbog tog zakona Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) najavio je protest za isti dan ispred zgrade Parlamenta u kojoj će Dom zasjedati.

Sindikat ne želi da predloženi novi zakon o radu u FBiH odobri nakon Vlade i Parlament jer, kako tvrdi, u predloženoj formi se grubo krše postojeća prava radnika.

Od parlamentarnih stranaka će zatražiti da se potpisima izjasne da li su za prihvatanje takvog zakona.

SSS BiH je saopštilo da na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, te da će protesti biti mirni.

Inače, u srijedu u ponoć održan je sastanak predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH, ali bez konkretnog dogovora.

“Jedini dogovor je bio da se to suspendira. Oni su rekli da imaju 26 primjedbi. Rekli smo ‘evo, odmah ih zaokružujemo u vašu korist’, jer znamo da tih 26 tačaka nemaju veze s radničkim pravima. Znamo u čemu je problem – u kolektivnim ugovorima koji ne smiju biti suspendirani”, izjavio je Novalić poslije sastanka.

Prema njegovim riječima, sindikat nije procijenio ovaj trenutak.

Fadil NovalićFadil Novalić

“Nudili smo da onih 90 plus 90 dana potpisivanja novih kolektivnih ugovora proširimo na 120 plus 120. Nudili smo da se u naredne dvije godine zalede plaće na sadašnjem nivou plaća u svim granama za koje oni smatraju da se treba to postići. Nudili smo cijelu noć pregovore da se usaglasimo oko tih stavki, s tim što smo rekli – 26 tačaka možemo odmah zaokružiti u vašu korist, ali oko spornog člana 182 ponudili smo varijacije, 240 dana zadrške do novih kolektivnih ugovora, suspendiranje tužbi i zaleđivanje plaća na sadašnjem nivou čak i za povlaštene grane industrije”, kazao je Novalić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je rekao nakon sastanka da će planirani protesti biti održani u Sarajevu ispred Parlamenta FBiH.

“Mi smo s premijerom završili onog trenutka kada je usvojio zakon na Vladi i poslao ga u Parlament. Sad je zakon u parlamentu, nije kod premijera”, naglasio je Bajramović, te dodao da Novalić ima ustavno pravo da povuče zakon ili određene parlamentarne stranke koje čine većinu.

Bajramović je ocijenio da je razgovor koji je predsjednik Vlade FBiH vodio s predstavnicima SSS BiH “na ovaj način, potpuno nekorektan”.

“To nije socijalni dijalog i nema veze sa socijalnim partnerstvom”, dodao je.

Istovremeno, Fadil Novalić je napomenuo da je Bosna i Hercegovina jedina u Evropi bez novog zakona o radu koji je usaglašen s evropskom legislativom.

“Napominjem da ćemo ga ionako u paketu 19 morati usvojiti za jednu godinu i da je on okidač za sve moguće druge reforme i potpore koje međunarodna zajednica planira u BiH”, pojasnio je Novalić.

‘Robovlasnički zakon’

Predsjedništvo Glavnog odbora SSS BiH je u ponedjeljak na vanrednoj sjednici potvrdilo Odluku o organizovanju protesta.

“Poštovane kolegice i kolege, članovi sindikata, došao je trenutak da izađemo na ulicu, blokiramo Parlament FBiH i spriječimo poslanike da izglasaju zakon o radu koji nije po mjeri radnika i koji za cilj ima da nas pretvori u robove”, navodi se u saopštenju.

Međutim, suprotnog je stava predsjednik entitetske vlade.

“Zakon o radu nudi smanjenje javne potrošnje i fleksibilnije radno-pravno zakonodavstvo. On nudi i novo zapošljavanje i manju javnu potrošnju. Volio bih da vidim lica onih poslanika koji glasaju protiv zapošljavanja, protiv zapošljavanja mladih i koji nudi i dalje zadržavanje statusa quo kad je u pitanju javna potrošnja. Ona će nas, definitivno, odvesti u grčki scenarij”, rekao je Fadil Novalić.

Ismet BajramovićIsmet Bajramović

Čelnik SSS BiH Ismet Bajramović je ranije istakao da je sindikat izbačen iz socijalnog dijaloga o ovom zakonu, vođenog u proteklom periodu u Ekonomsko-socijalnom vijeću, kao i da je i poslije toga bezuspješno predlagao nastavak pregovora.

“Nisu završeni pregovori o zakonu, ali sindikat nije mogao učestvovati prošle sedmice u njima”, kazao je Bajramović.

On to naziva grubim kršenjem socijalnog dijaloga u odnosu na sindikat i naročito optužuje predsjednika entitetske vlade tražeći da mu odgovori zašto je Vlada razmatrala i odobrila zakon prošlog četvrtka, a ne u ovoj sedmici.

Zakon o radu koji je u formi prijedloga odobrila Vlada, Bajramović i predsjednici više samostalnih granskih sindikata smatraju pogubnim po radnike i predviđaju da će proizvesti velike posljedice bude li u primjeni.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja, nazvao ga je “fašističkim zakonom”.

“Sa svakom novom reformom nama u Bosni i Hercegovini je bilo sve teže. Mi ćemo na dan razmatranja zakona pred zgradom Parlamenta FBiH imati proteste. Međutim, ukoliko bude više onih koji smatraju da treba usvojiti robovlasnički zakon u Parlamentu FBiH, dalju odgovornost za dešavanja taj dan preuzeće oni koji budu usvojili ovakav tekst zakona o radu”, upozorio je Šatorović.

Predsjednik sindikata rudara, Sinan Husić, izjavio da to nije zakon o radu Bosanaca i Hercegovaca već Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Ovaj potez Vlade Federacije BiH je ishitren. Ako Vlada Federacije i Udruženje poslodavaca FBiH budu išli do kraja, ovo će proizvesti probleme sa nesagledivim posljedicama na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine”, istakao je Husić.

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine tvrdi da će pomenuti zakon doprinijeti lakšem otkazivanju ugovora o radu, naročito radnicima sa promijenjenom radnom sposobnošću (invalidi II kategorije) i sindikalnim povjerenicima kroz institut sudske odluke koja mijenja saglasnost vijeća zaposlenika odnosno ministarstava.

Time se, kako se navodi, poslodavcu osigurava dodatna alternativa na putu do otkazivanja ugovora o radu toj kategoriji radnika, te mogućnost otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci ako poslodavac kaže da je prestala potreba za njegovim radom.

“Najveća opasnost je odredba člana 182. stav 2. zakona prema kojoj se svi kolektivni ugovori moraju uskladiti sa zakonom u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona, a ako se isti ne usklade – prestaje njihova primjena. Dakle, ako se žele da ostanu bez kolektivnih ugovora, sindikati će izmjene morati prihvatiti po principu ‘uzmi ili ostavi’ “, navodi se u saopštenju Sindikata metalaca FBiH.

RSE

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 08:22