Sarajevo 1. januara ostaje bez plina ako se ne potpiše novi ugovor o transportu

Sarajevo će, kako trenutno stoje stvari, od 1. januara 2024. godine ostati bez plina. Ovo je za Klix.ba potvrdio Nedeljko Elek, direktor kompanije "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva koja vrši transport prirodnog gasa.

Foto: Pixabay/Ilustracija

On kaže da se svake godine obnavlja ugovor i da su iz firme “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo pozvali predstavnike Energoinvesta da se napravi trogodišnji ugovor.

“Oni nisu to željeli, pa smo ih u oktobru pozvali da na vrijeme uđemo u pregovore o novom ugovoru zbog nove cijene. Tek prije desetak dana organizovan je prvi sastanak gdje smo pokazali i dokazali zašto je došlo do povećanja cijene. Oni to nisu prihvatili i evo sada dolazimo u situaciju da nemamo ugovor”, rekao je Elek.

Cijena transporta gasa je, po prijedlogu novog ugovora, povećana sa 11,2 na 14,2 posto.

“Oni nisu prihvatili, nije mi jasno zašto. Mi ne možemo transportovati gas bez ugovora. Tako da ćemo prekinuti isporuku dok ne bude potpisan novi ugovor. U Energoinvestu se ponašaju prilično opušteno”, dodao je.

Novi ugovor, kaže Elek, može biti potpisan u roku sat vremena ako iz Energoinvesta pristanu na novu cijenu.

O ovom problemu informisani su Energoinvest, BH-Gas, Gas Promet i KJKP Sarajevogas. Gas će, ako ugovor ne bude potpisan, biti prekinut u 06:00 sati na magistralnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Kaže da se u pregovore uključio i resorni federalni ministar Vedran Lakić.

“I prošle godine smo bili u ovoj situaciji. Mi kada povećavamo cijenu moramo dokazati zbog čega je povećana. Radili smo projekte poput velike gasne stanice. Sve to ulazi u novu cijenu transporta. Pri tome bih naglasio da je BH Gas povećao cijenu Energoinvesta sa 14,2 posto na 33 posto”, dodao je Elek.

Klix.ba

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
D.Be/Klix.ba

D.Be/Klix.ba

VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Njihov posao nije bio da zbog devet huligana zabrane dolazak na utakmicu hiljadu i po ljudi, koji su kupili ulaznicu i s nestrpljenjem odvojili svoj...
Sarajevo / Bosna i Hercegovina - foto enciklopedija...
Svetlana Broz, Galaksija Gojer (stazama poezije i teatra), Gariwo, Sarajevo, 2023.)...