Collegium artisticum: Izložba LJILJANE MAJKIĆ “ARCHITOUCH” od 25.08. do15.09.2020.

tačno.net
Autor 23.8.2020. u 13:34

Collegium artisticum: Izložba LJILJANE MAJKIĆ “ARCHITOUCH” od 25.08. do15.09.2020.

Fotografije: Vanja Lisac –  Dizajn plakata: Mila Melank

Galerija Collegium artisticum organizira otvorenje izložbe “ARCHITOUCH“ istaknute samostalne umjetnice LJILJANE MAJKIĆ u utorak, 25. avgusta 2020. godine s početkom u 19:00 sati, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite i uz prisustvo ograničenog broja posjetilaca, a publika će izložbu moći pogledati do 15. septembra 2020. godine.

Tokom protekle tri godine traju dogovori sa modnom dizajnericom, istaknutom samostalnom umjetnicom Ljiljanom Majkić i planovi da se na jednom mjestu, u prostoru galerije Collegium artisticum, objedine i predstave radovi njenih ciklusa i kolekcija koji su nastali tokom posljednjih deset godina.

Kako i sama autorica ističe, Collegium artisticum je za nju od posebne važnosti jer su upravo u prostoru ove galerije realizovana njena prva samostalna predstavljanja, među kojima je i multimedijalna izložba “Dress Your Dreams“/“Obuci svoje snove“. Ova izložba je realizovana 2013. godine, a pružila je uvid u koncept i pristup koji autorica dosljedno primjenjuje u svom radu. Neopterećena modnim svjetskim trendovima, autorica nastoji u svakom radu otjelotvoriti svoju viziju i ideju kroz zaigranost, eksperimentalni pristup kreiranju, tretiranju tekstila i savremenog odijevanja te kroz specifično prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Radovi Ljiljane Majkić prezentovani su na nizu modnih manifestacija i izložbi na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni. Kao članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) aktivno i redovno učestvuje u programima i projektima Udruženja, a njeni radovi su više puta nagrađivani na selektivnim kolektivnim izložbama, među kojima je prestižna nagrada Grand Prix na izložbi Collegium artisticum 2012. godine.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe Ognjenka Finci, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, istakla je da bi se “koncept odjevnih predmeta Ljiljane Majkić mogao čitati kao kombiniranje osnovnih likovnih elemenata, kvadrata, kruga i trokuta. Ali to kombiniranje nije doslovno. Evidentno je transformiranje bazičnih elemenata konstrukcije i traženje optimalnih rješenja organizacije geometrijski i organski oblikovanih dijelova u harmoničnu cjelinu. U kreativnom postupku autorica poseže za abecedarijem, od arhetipa, racionalnih, strogih linija do intuitivnog poigravanja koje se temelji na njenom doživljaju svijeta koji bi mogli nazvati “cjelovitost u nedovršenosti”. U tom kontekstu ona razbija prvotnu strogost svoga likovnog iskaza, i boji ga bojama radosti svojih likovnih snoviđenja.

Ona se u stvari igra i ostavlja uvijek dovoljno prostora intuiciji da korigira racionalno u njenoj kreaciji, često uz duhovite intervencije.

Šta je konstanta koja je prisutna u ovim radovima? To je kreativna i inovativna konstrukcija odjevnog predmeta i to je ono što ga odvaja od onoga što je danas Fast Fashion!“

Organizator izložbe je galerija Collegium artisticum a realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

 

 

tačno.net
Autor 23.8.2020. u 13:34