58 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, udružilo se u nastojanju da zaustave trgovinu predmetima za mučenje i izvršavanje smrtne kazne

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 12:13

58 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, udružilo se u nastojanju da zaustave trgovinu predmetima za mučenje i izvršavanje smrtne kazne

Foto: metro-portal.rtl.hr

Međunarodni Savez za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje zvanično je uspostavljen na jučerašnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja se pridružila Savezu. Ova inicijativa rezultat je zajedničkog djelovanja Evropske unije, Argentine i Mongolije, uz učešće ukupno 58 zemalja, u cilju zaustavljanja proizvodnje predmeta koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje.

Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira na okolnosti. Uprkos tome, diljem svijeta i dalje se trguje proizvodima za nanošenje boli i pogubljenje, kao što su palice s metalnim šiljcima, uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, hemikalije za pogubljenja i prateći sistemi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija.

“Ovi proizvodi imaju samo jednu namjenu, a to je da uzrokuju bol i ubijaju ljude. Sada  poduzimamo konkretne mjere kako bi zaustavili ovu trgovinu vrijednu prezira. Oduševljena sam što je ovako veliki broj zemalja odlučio potpisati zajedničku Deklaraciju i pridružiti se Savezu. Zajedničkim naporima pokazujemo da nećemo više tolerisati ovu trgovinu,” izjavila je komesarka Malmström.

Ceremoniji na kojoj je uspostavljen ovaj Savez, 58 zemalja iz cijelog svijeta – Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Evrope i Azije – usvojilo je zajedničku političku deklaraciju. Potpisujući pristupnicu Savezu, zemlje su se obavezale na sljedeće četiri stvari:

  • preduzeti mjere u cilju kontrole i ograničavanja izvoza ovih proizvoda;
  • opremiti carinske uprave sa odgovorajućim instrumentima za rad. Savez će uspostaviti platformu putem koje će nadgledati trgovinske tokove, burzovne informacije i identifikovati nove proizvode;
  • zemljama omogućiti tehničku pomoć pri izradi i provedbi zakona kako bi se zabranila trgovina ovim proizvodima;
  • razmijeniti prakse u svrhu efikasnih sistema kontrole i provedbe.

Djelomično i kao posljedica ovako strogih kontrola, pored toga što su sve skuplji, sada je i mnogo teže nabaviti lijekove koji se koriste u injekcijama za izvršenje smrtne kazne. Ipak, proizvođači i trgovci ovakvim proizvodima pokušavaju zaobići zakone, stoga će nastojanja da se ova trgovina zaustavi biti uspješnija što se više zemalja obaveže na zabranu izvoza. Savez za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje doprinijeti će preduzimanju konkretnih koraka u cilju zaustavljanja trgovine ovih proizvodima širom svijeta tako što će ih učiniti teško dostupnima.

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 12:13