Aćimović: Naređenje za strijeljanje Muslimana dva puta stiglo iz komande brigade

tačno.net
Autor 24.6.2013. u 16:38

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok optužbe Srećko Aćimović izjavio je danas da je kao oficir Vojske Republike Srpske, u julu 1995, dva puta odbio naređenje da strijelja Muslimane zarobljene u Srebrenici.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) , optužen je za genocid  nad oko 7.000 Muslimana u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela Srebrenicu, “zaštićenu zonu” UN.

Aćimović, koji je u to vrijeme bio komandant jednog od bataljona Zvorničke brigade VRS, posvjedočio je da mu je pisano naređenje za strijeljanje zarobljenika dva puta stiglo iz komande brigade, u noći između 14. i 15. jula 1995.

“Zapovjeđeno je da obezbijedimo jedan vod vojnika koji će biti upotrijebljen za egzekuciju zarobljenika… Ja sam to odbio”, rekao je Aćimović. Naznačio je da je naređenje stiglo iz komande brigade ili od njenog bezbjednosnog oficira Draga Nikolića.

Nikolić ga je, zatim, pozvao telefonom i naložio mu da sutradan ujutro dođe kod škole u selu Ročević, gdje su zarobljenici bili zatvoreni.

Ranije tog dana, 14. jula 1995, Aćimović, koji je i sam iz Ročevića, uvjerio se da su u školi neki od zarobljenika veći bili ubijeni, pošto su ga na to upozorili lokalni pop i predsjednik mjesne zajednice.

Kako je izjavio, kod škole je zatekao nepoznate vojnike VRS i vidio “nekolicinu tijela”, dok su iz gimnastičke sale zarobljenici zapomagali za vodu i toalet.

Kada je pozvao komandu brigade, glavni bezbjednosni oficir Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović rekao mu je da će zarobljenici sljedećeg dana biti “razmjenjeni”.

Kada se sutradan, 15. jula 1995, Aćimović pojavio kod škole, pukovnik Popović je, međutim, od njega zatražio da obezbijedi vojnike koji bi strijeljali zarobljenike. Odbijajući taj zahtjev, Aćimović je, kako je posvjedočio, Popoviću preporučio da zarobljenike vrati odakle ih je doveo, a zatim se vratio u komandu svog bataljona.

“Kad je transport počeo, ja sam bio u komandi, ali sam čuo da su zarobljenici odvedeni nedaleko od kasarne Standard u Kozluku, gdje je izvršena egzekucija”, kazao je Aćimović.

Pukovnika Popovića Tribunal je 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Poručniku Nikoliću izrečena je kazna od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja tog genocida.

U Kozluku je, po toj presudi i optužnici protiv Mladića, strijeljano oko 500 muslimanskih muškaraca iz škole u Ročeviću, prenosi Beta.

Tužioci će izvođenje dokaza protiv Mladića nastaviti sutra.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN, 1992-95.

tačno.net
Autor 24.6.2013. u 16:38