Afganistanski migranti u BiH nadaju se ulasku u EU uprkos nasilnom vraćanju

tačno.net
Autor 15.10.2021. u 08:43

Afganistanski migranti u BiH nadaju se ulasku u EU uprkos nasilnom vraćanju

foto: Novilist.hr

Nekoliko stotina izbjeglica iz Afganistana, muškaraca, žena i djece, među kojima je i novorođenče od sedam dana, smjestilo se u šatorima improviziranog kampa u BiH odlučni nastaviti prema EU-u uprkos prisilnom vraćanju.

“Ne želim se nikada više vratiti u svoju zemlju”, rekao je muškarac koji se predstavio kao John. Kod kuće je, kaže, radio kao vozač za NATO, prije nego što je njegova vlada, nakon 20 godina dugog sukoba, u augustu pala u ruke talibana.

Rekao je da želi bolji život za svoje sedmomjesečno dijete, piše Hina.

Hiljade migranata iz Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike zaglavile su u Bosni i Hercegovini od 2018. nakon što su članice EU-a, uključujući i Hrvatsku, pooštrile mjere na svojim granicama.

Migranti stalno iznova pokušavaju preći granicu, no hrvatska policija većinu vrati u Bosnu i Hercegovinu.

“Hrvatska policija, to je problem”, rekao je “John”, pokazujući svoju ozlijeđenu ruku. Njegov osamnaestogodišnji prijatelj Rustam rekao je da su ih obojicu pretukli hrvatski policajci kada su prošle sedmice pokušali prijeći granicu.

Policija tuče migrante

“Uzeli su mi cipele i sve stvari, pretukli su me i deportirali natrag u Bosnu. Hodao sam 25 kilometara bos”, tvrdi Rustam.

Prošle sedmice Hrvatska je priznala da su njeni policajci na granici sudjelovali u prisilnom vraćanju (pushbackovima) migranata natrag u BiH, nakon što je o tome izvijestilo nekoliko evropskih medija, a EU zatražila istragu.

Dansko vijeće za izbjeglice (The Danish Refugee Council, DRC) koje nadzire granice u sklopu svog humanitarnog programa u Bosni i Hercegovini, navodi da je od juna 2019. do oktobra 2021. zabilježilo 30.309 slučajeva prisilnog vraćanja migranata iz Hrvatske u BiH.

“Od početka ove godine do danas vidjeli smo (oko) 7.200 slučajeva pushbackova, od čega za njih 25 posto znamo… da su izvedeni uz prekomjernu upotrebu nasilja”, rekao je Hector Carpintero, direktor DRC-a u BiH.

Raštrkani po blatnjavom polju, improvizirani šatori u kampu pokraj Velike Kladuše, na sjeverozapadu BiH, ne pružaju zaštitu od kiše i sve veće hladnoće.

No, afganistanski par Farid i Adela rekli su da se ipak nadaju kako će sa svojom sedam dana starom bebom na kraju stići u EU.

“Apsolutno je nemoguće biti tu, pored tih ljudi koji žive u takvoj situaciji, i ne suosjećati s njima”, rekla je Zehida Bihorac-Odobašić, lokalna učiteljica koja svakodnevno obilazi migrante i donosi im osnovne namirnice.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.10.2021. u 08:43