Akcija “Gold”: Uhapšen šef Carinske ispostave Vahid Sadiković i cijela smjena carinskih službenika

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 14:08

Akcija “Gold”: Uhapšen šef Carinske ispostave Vahid Sadiković i cijela smjena carinskih službenika

Akcija kodnog naziva “Gold” koja je jutros u ranim jutarnjim satima, po nalogu Tužilaštva BiH, provedena na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama, rezultirala je hapšenjem 15 osoba, od čega 10 carinskih službenika.

Riječ je najvećem broju ovlaštenih službenih osoba koji su uhapšeni u jednoj akciji po nalogu Tužilaštva BiH do sada. Jedan od carinskih službenika lišen je slobode na radnom mjestu, a ostali u mjestima boravka.

Kako Klix.ba saznaje iz više izvora, među uhapšenima je Vahid Sadiković, šef Carinske ispostave na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Uhapšeni carinski službenici su radili na putničkom prometu. Riječ je o cijeloj smjeni carinskih službenika na sarajevskom aerodromu.

“Akcija je povezana s uvozom, odnosno švercom zlata i druge robe iz Turske, ali uglavnom se tiče zlata. Otud i naziv akcije ‘Gold’. Ta istraga traje već duže vrijeme. I ptice na grani su znale da se tamo nešto dešava, da ima nezakonitosti”, kazao je za Klix.ba sagovornik u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Izvor Klix.ba blizak istrazi potvrdio je da se akcija tiče zlata, ali da se uhapšeni terete i za više koruptivnih djela, odnosno uzimanje novca za pomoć pri nezakonitom uvozu određenih roba. Istražitelji su cijeli slučaj dobro dokumentirali, a sve ukazuje da je riječ o ozbiljnom kriminalu u koji je bilo uključeno više carinskih službenika.

Uporedo sa hapšenjima, izvršeni su pretresi na više lokacija. Aktivnosti lišenja slobode i pretresa su provedene na području Sarajeva, Kiseljaka i Pala.

Osobe lišene slobode osumnjičene su da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi, te kazneno djelo krijumčarenja.

Aktivnosti u okviru istrage su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, proveli policijski djelatnici Granične policije BiH i OSA BiH.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu provesti i finansijsku istragu, kako bi se utvrdio iznos nezakonite imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem ovih kaznenih djela, te će se tražiti oduzimanje nezakonito stečene koristi, koju su pribavili ovi državni službenici.

Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv korupcije, radi uspostave vladavine prava na evropskom putu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju za javnost ove pravosudne institucije.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.6.2014. u 14:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija