AKCIJA “KRUNA”: UHAPŠENO OSAM OSOBA

tačno.net
Autor 20.6.2016. u 11:04

AKCIJA “KRUNA”: UHAPŠENO OSAM OSOBA

Postupajuća tužiteljica s timom suradnika, nalazi se na terenu u Banja Luci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju.

Predmet kodnog naziva „Kruna“, odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih skupina iz drugih europskih zemalja.

U koordiniranoj akciji, policijski djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode osam osoba, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od svibnja 2013. godine, na području grada Banja Luke i općina Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade osobnih / ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju osobnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su osobne podatke sadržane u osobnim/ličnim kartama i putovnicama kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inozemnim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su osobni dokumenti sa stvarnim podacima bh građana a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata. Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno s lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po zamolnicama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužiteljstvom za organizirani kriminal Republike Slovenije. Tužiteljstvo BiH, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva „Kruna“ predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na razini Bosne i Hercegovine.

BHRT

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.6.2016. u 11:04