Ako neće Mile Dodik onda mora regovati Goran Salihović

tačno.net
Autor 18.9.2016. u 12:22

Ako neće Mile Dodik onda mora regovati Goran Salihović

Ustavni Sud Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Prve reakcije na ovu odluku iz entiteta RS od strane tamošnjih političara u najmanju ruku su apsurdne. Tamošnja politička scena i pozicija i opozicija jednim glasom upozorava kako je jučerašnja odluka Ustavnog Suda BiH opasna. Međutim, ni riječi ne govore o onima iz njihovih redova koji su sebe i institucije entiteta RS doveli u situaciju da krše Ustav BiH, što je proizvelo pomenutu odluku Ustavnog Suda BiH. Takvi stavovi iz eniteta RS samo potvrđuju tezu SDU BiH da se u BiH lakše baviti nezakonitim radnjama nego ih prijaviti.

Rukovodstvo SDU BiH pozdravlja odluku Ustavnog Suda BiH i čestita sudijama ovog suda što nisu poklekli pod svom silinom političkih pritisaka u vezi donošenja isključivo pravne odluke s kojom se odbacuje zahtjev NSRS i  privremeno zabranjuje referendum o neustavnom danu entiteta RS.  SDU BiH je od početka rasprave u vezi referenduma u RS-u uvijek isticao da je to prije svega pravno, a ne političko pitanje, koje političke stranke nažalost koriste kako bi se pokupili jeftini politički poeni u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u BiH.

Ukoliko se vlasti RS-a ogluše na ovakvu odluku Ustavnog Suda BiH i održe referendum, direktno će prekršiti Ustav BiH, nakon čega na scenu treba da stupi Tužilaštvo BiH i da koristeći instrument reperesije u vidu kapaciteta Agencije za istrage i zaštitu SIPA odmah sprovede mjere protiv pojedinaca koji narušavaju ustavni poredak BiH, čineći time krivično djelo. To znači da je odluka o eventualnoj političkoj destabilizaciji ili stabilizaciji BiH uoči dobijanja pozitivnog mišljenja o evropskom putu BiH sada direktno u rukama Milorada Dodika, a indirektno u rukama državnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

tačno.net
Autor 18.9.2016. u 12:22