Alija Delimustafić po izručenju iz Hrvatske u zatvoru u Sarajevu

RSE
Autor 5.1.2017. u 19:14

Alija Delimustafić po izručenju iz Hrvatske u zatvoru u Sarajevu

Bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić, osumnjičen za organizovani kriminal i nezakonito trgovanje nekretninama na području Sarajeva, večeras je predat u nadležnost Kantonalnog suda u Sarajevu nakon što je uhapšen u Hrvatskoj.

Delimustafić je predat Kantonalnom sudu nakon što je ranije bio predat sudskoj policiji na Graničnom prelazu između BiH i Hrvatske u Velikoj Kladuši.

Delimustafić je pristao na pojednostavljeno izručenje BiH.

Podsećamo, za Delimustafićem i Jusom Škrijeljom je raspisana poternica nakon što ih policija nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je Kantonalni sud odredio pritvor.

Delimustafić i Škrijelj i još nekoliko osoba, među kojima su i pojedine sudije, uhapšeni su 11. novembra u akciji “Pravda” na području Istočnog Sarajeva.

Oni se terete da su falsifikovali dokumentaciju i prevarom uknjižavali takozvane napuštene stanove na ljude koji su im odani, a potom ih, posredstvom Delimustafićevih firmi, koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim osobama.

Posle mesec dana provedenih u pritvoru, Sudsko veće je Delimustafića i Škrijelja pustilo na slobodu, posle čega su oni pobegli iz BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo se na odluku Sudskog veća žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je poništio odluku o njihovom puštanju na slobodu.

Novo Sudsko veće je donelo odluku da Delimustafić i Škrijelj budu vraćeni u pritvor, ali ih sudska policija nije pronašla na kućnim adresama.

RSE

RSE
Autor 5.1.2017. u 19:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija