Ambasada Njemačke: Nikada nismo obećali finansijsku pomoć BiH za prilagodbu SSP-a

tačno.net
Autor 18.1.2017. u 09:43

Ambasada Njemačke: Nikada nismo obećali finansijsku pomoć BiH za prilagodbu SSP-a

“Prije svega želim reći da Njemačka nije obećala finansijsku pomoć. Naprotiv, savezni ministar poljoprivrede Schmidt obećao je Bosni i Hercegovini tehničku, kao i savjetodavnu podršku u tome da poljoprivrednici u BiH postanu što konkurentniji”, rekla je Garloff-Jonkers.

Dodala je da su u susretu s predstavnicima na državnom nivou, nivou Federacije BiH i Republike Srpske, kako Savezna vlada, tako i Savezna pokrajina Bavarska, objasnile koje vidove pomoći mogu ponuditi i iza toga Njemačka stoji.

“Bh. strana je zamoljena da navede svoje konkretne potrebe vezano za pružanje pomoći i savjetodavne usluge. Uprkos višestrukim pozivima, bh. predstavnici do sada nisu formulisali konkretne potrebe, niti uputili zahtjeve za tehničku podršku njemačkoj strani. Dodatno želim napomenuti da i dalje nije poznato koje su posljedice adaptacije SSP-a na poljoprivredu BiH”, kazala je Garloff-Jonkers.

Ističe da se navode mnoge brojke, zbog čega je potrebno napraviti preciznu i neovisnu analizu posljedica koju Svjetska banka upravo sprovodi.

“Međutim, naglašavam da njemačka ponuda za tehničku pomoć stoji, neovisno o rezultatu studije Svjetske banke, samo se mora zatražiti. Jedno je pak sigurno, EU će za potrebne prilagodbe u oblasti poljoprivrede u BiH na raspolaganje staviti sredstva: Ova sredstva su na raspolaganju BiH čim se usvoji poljoprivredna strategija za cijelu zemlju”, rekla je Garloff-Jonkers.

Ističe da je Njemačka našoj zemlji ponudila tehničku i savjetodavnu pomoć, na primjer u oblasti sigurnosti životnih namirnica, zaštite biljaka, pčela, savjetovanja poljoprivrednih zadruga, kao i razvoja programa stočarstva (uzgoja životinja).

“Naravno bilo bi bolje i svrsishodnije kada bi BiH pitala za konkretnu tehničku podršku. Njemačka će održati svoje obećanje vezano za tehničku i savjetodavnu pomoć poljoprivrednom sektoru u BiH, kako bi podržala poljoprivrednike u cijeloj zemlji na njihovom putu ka Evropskoj uniji”, kazala je ona.

Podsjećamo, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazali su kako su na sastanku s vlastima u Njemačkoj insistirali na pružanju finansijske pomoći poljoprivredi RS i BiH, putem određenih fondova ili direktnih sredstava poljoprivrednicima.

Ranije je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu 30. juna 2016. godine kazao da je zamolio Njemačku da pomogne BiH da finansijski podnese konkurencijski udar prilikom prilagodbe SSP-a.

tačno.net
Autor 18.1.2017. u 09:43