Ambasada SAD-a opalila šamar svim pravosudnim institucijama i Visokom predstavniku u BiH

tačno.net
Autor 18.1.2017. u 13:37

Ambasada SAD-a opalila šamar svim pravosudnim institucijama i Visokom predstavniku u BiH

Nakon što je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack obavila posao umjesto Valentina Inzka Visokog predstavnika u BiH i objavila vijest o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, od strane SAD-a, nameću se dva zaključka.

Prvi je da je Valentin Inzko najplaćeniji neradnik u Evropi i da je njegova poslovična zabrinutost bez poduzimanja sankcija prema odgovornim za kršenje Dejtonskog sporazuma u BiH primorala SAD da rade i njegov posao i sankcionišu Dodika. To znači da je uloga OHR-a i samog Inzka svedena na savjetodavnu ulogu što nije uopšte u duhu i suštini Dejtonskog mirovnog sporazuma.

A drugi je da su američke sankcije Dodiku jedan veliki šamar državnim institucijama, svim agencijama za zaštitu zakonitosti, VTSV-u i kompletnom sudskom i tužilačkom aparatu u BiH.

Ako su SAD trebale da uvedu sankcije da bi se pokazalo da u BiH nema pravne države i da nema niti volje niti smijenja da se Milorad Dodik procesuira za nepoštivanje odluka Ustavnog Suda i narušavanje ustavnog poretka zemlje, onda je to na sramotu u prvom redu Tužilaštvu BiH i svim političkim strankama i liderima u BiH.

Pitamo se kakva će sada biti reakcija Tužilaštva BiH i da li će sada ono napokon reagovati i procesuirati Milorada Dodika za krivična djela protiv integriteta BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog Suda BiH. Šta to Tužilaštvo BiH čeka da se dogodi kako bi reagovalo i zaštitilo pravni suverenitet i Ustavni poredak BiH.

SDU BiH traži da Tužilaštvo BiH bez odlaganja procesuira Milorada Dodika radi sumnje u izvršenje niza krivičnih djela protiv integriteta BiH i nepoštivanja odluka Ustavnog Suda BiH i da zatraži od Suda BiH donošenje mjere zapljene imovine Milorada Dodika u BiH i inostranstvu. Ukoliko to ne uradi, pokazat će se da država BiH zbog nedostatka političke volje nije u stanju da se obračuna sa krupnim ribama koje su nosioci institucionalnog kriminala i korupcije.

tačno.net
Autor 18.1.2017. u 13:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija