Analiza: SDP najveći gubitnik izbora u BiH

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:54

Analiza: SDP najveći gubitnik izbora u BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) najveći je dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) je najveći gubitnik opštih izbora održanih u nedjelju u BiH među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo, dok su istovremeno najveće stranke s hrvatskim i srpskim predznakom podijelile uticaj među hrvatskim i srpskim biračima, proističe iz prvih objavljenih izbornih rezultata iz stranačkih štabova, piše Hina.

“SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora”, izjavio je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izrazivši spremnost svoje stranke da sarađuje u prenosu vlasti. Istovremeno je pozvao SDA da što prije priđe uspostavi nove vlasti kako bi država mogla nastaviti funkcionisati bez suviše dugog čekanja na koalicijske dogovore.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pobjedu svoje stranke proglasio je i prije Lagumdžijina priznanja. Izjavio je kako očekuje da konačni rezultati učvrste SDA kao najjaču parlamentarnu stranku kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH.

No, na udio u budućoj vlasti računaju i u Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića i Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Njih dvojica u izbornoj su noći izašli s protivrječnim informacijama tvrdeći kako su baš njihove stranke zauzele prvu odnosno drugu poziciju na nivou Federacije BiH, a za razjašnjenje treba sačekati objavu rezultata izbora za entitetski i državni parlament.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak svoju pobjedu nad kandidatom HDZ 1990. Martinom Ragužem u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH opisao kao “dominantnu” ističući kako je to ujedno i “kraj trgovine hrvatskim interesima”.

“Ovo je jedna dominantna pobjeda i snažna poruka koja istovremeno daje veliku obvezu”, rekao je Čović, dodajući kako je na hrvatskim područjima pobijedio s uvjerljivom većinom od 75 posto glasova. Najavio je i brze korake kako se ne bi bespotrebno čekalo na uspostavu vlasti, no nije dao nikakve naznake da bi se dva HDZ-a mogla približiti i eventualno koalirati.

Centralna izborna komisija će prve rezultate glasanja za državni i entitetske parlamente objaviti u ponedjeljak tokom dana i tek nakon toga stranke će moći početi razmišljati o koalicijama bez kojih neće biti moguće uspostaviti novu zakonodavnu izvršnu vlast ni na jednom nivou.

radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor 13.10.2014. u 10:54