Apel Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor/ica 24.6.2015. u 12:05

Apel Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država
                 u Bosni i Hercegovini

Poštovani,

obraćamo vam se apelom za uskraćivanje gostoprimstva gospodinu Ivanu Šušnjaru koji je nedavno odlukom nadležnih organa imenovan na funkciju generalnog konzula u Konzulatu Bosne i Hercegovine u Chicagu.

Gospodin Šušnjar je vlasnik i urednik internetskog portala poskok.info. Zahvaljujući prvenstveno gospodinu Šušnjaru, ovaj portal već godinama daje nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u Bosni i Hercegovini.

Građani naše zemlje već su, nažalost, navikli da izbor diplomatskih kadrova Bosne i Hercegovine predstavlja podjelu političkog plijena koji politički lideri dijele prvenstveno po vlastitim kriminalnim, rodbinskim i nacionalističkim kriterijima. Vama se ne obraćamo zato što smatramo da je izbor gospodina Šušnjara prvi koji je baziran na opisanim kriterijima, ali mislimo da je krajnje vrijeme da bude posljednji.

Izbor gospodina Šušnjara za generalnog konzula u Chicagu uvreda je za sve građane Bosne i Hercegovine koji se ne nadahnjuju mržnjom prema etnički, vjerski ili politički drugačijima. No, uvjereni smo da njegovo imenovanje predstavlja uvredu i za Sjedinjene Američke Države i principe tolerancije, demokracije i ljudskih prava na kojima počiva vaša zemlja. Izbor gospodina Šušnjara drsko je izrugivanje i svim naporima koje su Sjedinjene Američke Države činile i čine u naporima da Bosna i Hercegovina prevaziđe naslijeđe zločina, mržnje i netrpeljivosti koji do danas opstaju zahvaljujući upravo osobama kakva je gospodin Šušnjar i kakvi su oni koji su ga imenovali na važnu funkciju. Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive i u svojoj domovini i u Sjedinjenim Američkim Državama bio bi vam jako zahvalan ukoliko bi razmotrili i provjerili navode iz ovog našeg obraćanja.

S poštovanjem,

fra Mile Babić

Ahmed Burić

Zlatko Dizdarević

Aleksandar Hemon

fra Petar Jeleč

Senada Kreso

Slavo Kukić

fra Ivo Marković

Dino Mustafić

Senad Pećanin

Mile Stojić

fra Ivan Šarčević

Faruk Šehić

fra Nikica Vujica

Jasmila Žbanić

Esad Bajtal

tačno.net
Autor/ica 24.6.2015. u 12:05