Ashton u Sarajevu: Mogućnost novog pristupa EU prema BiH

tačno.net
Autor 12.3.2014. u 14:30

Ashton u Sarajevu: Mogućnost novog pristupa EU prema BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su Sarajevu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, kojoj su ponovili zajedničku opredijeljenost da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Europske unije.

Piše: Dženana Karabegović, RSE

Razgovarano je o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH, koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Također je razgovarano o modelima pomoći EU Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema kroz kreiranje strategija i planova za dugoročni ekonomski razvitak, koji bi omogućili nova radna mjesta.

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je iskazala spremnost da državama članicama Evropske unije predloži da Evropska komisija institucijama BiH pomogne u izradi dugoročnog ekonomskog plana, koji bi adresirao ključne aspekte ekonomskog i socijalnog razvitka BiH.

Ona je prenijela poruku da među državama članicama EU postoji mnogo dobre volje za potporu i pomoć pristupanju BiH EU, ali da je potrebno da domaće institucije u narednom razdoblju poduzmu konkretne korake ka reformskim procesima i europskoj integraciji BiH.

Nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Ashton se susrela sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, te entitetskim predsjednicima vlada – Željkom Cvijanović i Nerminom Nikšićem.

Željka Cvijanović izjavila je da dolazak Ashton u Sarajevo predstavlja i poruku institucija EU da BiH ima evropsku perspektivu, koja podrazumijeva provođenje reformi i ispunjavanje obaveza kako su definisane.

Cvijanović je rekla da je analizirana politička i ekonomska situacija u BiH.

“Akcenat je stavljen na projekte i programe koji bi mogli da doprinesu stabilizaciji i unapređenju ekonomsko-socijalnih prilika”, rekla je Cvijanović novinarima.

Ešton je, prema riječima Cvijanović, potvrdila da će BiH sljedeći ponedjeljak, 17. marta, biti na dnevnom redu Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

“U svakom slučaju, bavili smo se svim pitanjima, osim onih kojima smo se bavili prije godinu i po, što znači da nismo razgovarali o provođenju odluke `Sejdić-Finci`, već o programima koje bismo mogli da realizujemo sa EU, a koji su ekonomsko-socijalnog karaktera”, kazala je predsjednica Vlade RS.

tačno.net
Autor 12.3.2014. u 14:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija