Atoyan: Nema sedme tranše dok se ne ispune obaveze!

tačno.net
Autor 14.3.2014. u 09:42

Atoyan: Nema sedme tranše dok se ne ispune obaveze!

Očekujemo da vlasti BiH sprovedu ranije preuzete obaveze iz stand by aranžmana, izjavio je jutros za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

Misija MMF-a iz Washingtona napustila je BiH nakon što nije zaključen šesti pregled provođenja kreditnog sporazuma. Time je odgođena i isplata sedme tranše od oko 100 miliona maraka.

“Trenutno, nije zakazana sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj bi se razmatrao aranžman sa BiH”, potvrdio je Atoyan za NAP.

Prema njegovim riječima MMF zahtijeva da se “sprovedu ranije preuzete obaveze u pogledu bolje naplate poreza i socijalnih doprinosa”.

“Očekujemo da vlasti pruže adekvatno uvjeravanje da će budžeti ostati u okvirima koje su postavili parlamenti i da osiguraju da vlade mogu funkcionisati u odsustvu ministra finansija. Očekujemo da vidimo snažan napredak u provođenju ovih politika, uključujući i angažman parlamenata, kako bi krenuli naprijed i omogućili da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje šesti pregled po stand-by aranžmanu”, zaključio je Atoyan.

Zaključivanje šestog pregleda je neophodno za prebacivanje sedme tranše koja je bila predviđena na koncu prvog kvartala ove godine.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.3.2014. u 09:42