Azra Šehović: Život u sistemu bez sistema

Azra Šehović
Autor 8.10.2020. u 11:49

Azra Šehović: Život u sistemu bez sistema

Ilustracija FB

Sistem bez sistema, osim što ti uzima za svoje postojanje, bezmalo 70% od zarađene plaće, 10% dodatnih poreza na netto i 17% PDV za svaki tvoj gutljaj i zalogaj, uzima ti i onih 3% koji ti ostanu od mukotrpno zarađene plaće uz svesrdno potpisanu dijagnozu da si lud! Jer ti jesi lud! Samo luđak može šutjeti i raditi sve što mu ovakav sistem naloži!

Prije dvije noći pročitah na portalu tacno.net tekst pod naslovom: Je li cilj politike da što više ljudi glasa ili nije, Semira Kazazića i boldirani dio teksta, kao krunski dokaz podmuklosti sistema, koji kaže: Popunjen obrazac sa pomenutim prilozima smo pojedinačno poslali svako sa svog emaila. Mirjana je odmah dobila natrag potvrdu o prijemu emaila, a ja nisam. Sačekao sam par dana, pa pošto nisam dobio potvrdu, poslao sam sve ponovo. Opet nisam dobio potvrdu. Napisao sam upit ali nisam dobio nikad odgovor. Onda onako po mostarski kažem Mirjani, malo u šali malo ozbiljno: ”U BiH i računarski sistemi vole tvoje a ne vole moje ime. Ili ih je neko ‘naučio’ da filtriraju imena.”

Varamo se ako mislimo da je bilo čitatelja ovog vriska nemoći, naše uši naprosto ne čuju vrisak koji nije iz našeg grla, ali će sasvim sigurno za dan, dva, možda tri prolomiti i iz nas čim nas sistem nanišani, a hoće, ovakav sistem bez sistema je halapljiv i nemilosrdan! Ja evo vrištim! Mene je nanišanio i pogodio! A i vas će, svakoga ponaosob!

27.07.2019. godine sa automobila zbog javašluka načina na koji je propisan status registarskih oznaka spadne registarska tablica. Savjesna u svemu, odmah prijavim izgubljenu tablicu, o proceduri da dobijete novu nemam snage pisati, traje 15 dana, i kad sve završite dočeka vas službenik MUP-a koji vam predoči listing saobraćajnih prekršaja koje morate izmiriti kako biste dobili konačno Rješenje ? Vozim prema saobraćajnim propisima, nikad ne plaćam kazne, a ova je, pazi sad, za neregistrovano vozilo?! To bi se u mom slučaju jedino moglo dogoditi da sam položena u grobnu raku u Vlakovu, pa ipak se dogodilo u ovom sistemu bez sistema!

Dakle, autokuća BX Sarajevo čije usluge uredno platim je na vrijeme zadužila sva dokumenta i tehnički pregled za realizaciju registrovanja vozila i sedam dana kasnije, stacionirana kamera zadužena za tu vrstu praćenja negdje na općini Kiseljak snimi da vozilo nije registrovano! Prekršajni nalog na dan 15.10.2018. godine nikada nisam zaprimila! Saobraćajna knjižica kaže da za isti snimljeni automobil registracija važi od 08.10.2018. – 08.10.2019. godine?! Paradoks li je ili nije u sistemu bez sistema?

U tom trenutku službenik Mup-a Novi Grad nema odgovor na pitanje Kako je moguće? I, ja izvršim uplatu prema listingu saobraćajnih prekršaja koji navede: Uplatioca – Broj prekršajnog naloga – Primaoca – Vrstu prihoda – Općinu. Iznos kazne i troškove zateznih kamata! Konačno zadužim Rješenje, nove tablice i saobraćajnu! Za tri mjeseca izvršim registraciju vozila za tekući period: 08.10.2019. – 08.10.2020. godine. Mislite da je tu kraj? Ne, nema kraja u sistemu bez sistema!

 

06.10.2020. godine, dakle 2 dana prije isteka, uredno izvršim tehnički pregled auta, predam dokumenta u autokući BX i 07.10.2020. godine u 18:30h dobijem fotografiju u viber inbox, pogađate, listing saobraćajnih prekršaja?! Uvećam da bolje vidim, kad tamo na listingu: Općinski sud Kiseljak me tereti za neplaćenu kaznu po prekršaju od 15.10.2018. a neizmirenu do 06.11.2019. godine sa iznosima kazne i troškova sudskog postupka! I opet na listingu: Uplatioc, Svrha uplate, Primalac, Javni prihodi i tekući račun!

Nervni slom, srčani udar, duševna bol, sve je to nevažno, pronađem uplatnice za isti prekršaj, na njima datum 01.08.2019. godine, dostavim ih u autokuću BX, u međuvremenu uplatim SUD-u Kiseljak sve što je naložio, i ne vjerujem da je tu kraj!

 

Sistem bez sistema, osim što ti uzima za svoje postojanje, bezmalo 70% od zarađene plaće, 10% dodatnih poreza na netto i 17% PDV za svaki tvoj gutljaj i zalogaj, uzima ti i onih 3% koji ti ostanu od mukotrpno zarađene plaće uz svesrdno potpisanu dijagnozu da si lud! Jer ti jesi lud! Samo luđak može šutjeti i raditi sve što mu ovakav sistem naloži!

I da, nemojte čitati, jer to nije vaš problem. Kao što je i Samira Kazazića problem što ga ne žele registrovati za glasanje u Općini Mostar, jer iz njegova izlaganja sistemu bez sistema, Općini Mostar, da ne kažem HNK županiji nisu potrebni samiri, nego mirjane! Ako bude samira, onda sistem može biti ugrožen, narušen!

A moj problem? Ni njega nemojte čitati! Koliko sutra ćete ga osjetiti na svojoj koži!

Nomen Nescio.

Poželite li savjet, kad vas sve nanišani sistem bez sistema, javite se redakciji, oni će javiti meni, a ja ću javiti sistemu bez sistema! I da, GLASAJTE za sistem bez sistema!

Azra Šehović
Autor 8.10.2020. u 11:49